Előfizetés

Korlátozza a vásárlást a Spar

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.19. 08:48

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Annak érdekében, hogy minden vásárlónak jusson élelmiszer.
A SPAR beszállítóival együttműködve az elmúlt hetekhez hasonlóan mindent megtesz annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudja. Emiatt a bolthálózat mennyiségi korlátozásokat vezet be azért, hogy minden vásárlójuk élelmiszerhez jusson – jelentették be honlapjukon. Az alábbiakban szabták meg a vásárolható mennyiséget:
  • lédig termékek esetében 5 kg/vásárlási tranzakció,
  • darabban értékesített termékek esetében 10 darab/vásárlási tranzakció.
Javasolták, hogy lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjenek vásárolni az emberek, a kisgyermekeket pedig lehetőleg ne vigyék magukkal a boltba. Kérték, hogy a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől, főképpen a pénztár előtti sorban álláskor, illetve lehetőleg válasszák a készpénz nélküli fizetést, és vegyék igénybe az önkiszolgáló pénztárakat. Közölték azt is, hogy a 2020. 03. 17-étől leadott megrendelések kifizetése kizárólag előre, online lehetséges. Ezzel a kiszállító munkatársak és a vásárlók közötti kontaktus idejét szeretnék csökkenteni. A Spar továbbra is azt javasolja, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert. (A hvg.hu nyomán.) 

A cégek szerint a neheze csak ezután jön

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.03.19. 08:40

Fotó: Ronald Zak / AP
A cégek 74 százaléka kedvezőtlennek ítéli saját vállalkozása üzleti helyzetét a következő hat hónapra vonatkozóan, 37 százalékuk pedig nagyon kedvezőtlen üzleti helyzetre számít a következő fél évben – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági kutatóintézetének felmérésből. A megkérdezett több mint kilencezer cégvezető mintegy ötöde úgy véli, hogy nem változik a vállalkozása helyzete, minden a tervek szerint alakul, és mindössze 7 százalék számít az üzleti helyzete javulására. A válaszadó cégek 37 százaléka szerint a koronavírus terjedése inkább rontja, további 48 százalékuk szerint viszont nagy mértékben rontja vállalkozásuk kilátásait. Nem meglepő módon a szálláshely-szolgáltatások és vendéglátás ágazatban kiemelkedően magas, 80 százalék azon cégek aránya, akik a vírus terjedése miatt a kilátásaik nagymértékű romlására számítanak. A szállítás-raktározás területén az ilyen cégek aránya a válaszadók között 59 százalék, a kereskedelemben 47 százalék, az egyéb gazdasági és személyi szolgáltatások esetében 52 százalék, míg a többi ágazatban 40 százalék alatt van. Az exportáló cégek körében magasabb, 54 százalék azon cégek aránya, amelyek szerint a járványhelyzet nagymértékben rontja a kilátásaikat, mint az exportra nem termelő válaszadók esetében. Egyelőre nem érzékeli a cége működésében a koronavírus terjedésének hatásait a válaszadók 20 százaléka, ugyanakkor 13 százalékuk már kisebb zavarokat tapasztal. Komoly, a cég működését már akadályozó zavarokat jelenleg a válaszadó cégek 25 százaléka tapasztal. A vezetők 86 százaléka számít arra, hogy a cége működését a közeljövőben befolyásolni fogja a koronavírus negatív hatása. A válaszadók átlagosan 3 és fél héten belül számítanak a negatív hatások begyűrűzésére - közölte az MKIK.

355,61 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.19. 08:26

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Történelmi mélypontjai közvetlen közelében vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a szerda esti 354,10 forint után csütörtök reggel nyolc órakor 355,61 forinton jegyezték. Szerdán 16 óra körül a forint történelmi mélypontra, 356,14-re gyengült a dollárral szemben.
A dollár jegyzése 325,38 forintra csökkent a szerda esti 327,31 forintról. Szerdán napközben a forint történelmi mélypontra, 328,05 forintos dollár jegyzésre gyengült.
A svájci frank jegyzése a szerda esti 336,19 forintról 336,24 forintra emelkedett csütörtök reggelre. Szerdán 337,34 forintig ment fel a svájci frank jegyzése, ami új rekord. A svájci frank előző árfolyamrekordja a forinttal szemben 2015 januárjában volt 333,01 forinton.