Előfizetés

Megháromszorozná a munkanélküli segély időtartamát az MSZP

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:39
Kunhalmi Ágnes
Fotó: Népszava
Emellett veszélyességi pótlék kifizetését javasolják az egészségügyben, tömegközlekedésben, postán és a szociális ellátásban dolgozóknak.
Az MSZP azt kezdeményezi, hogy a jelenlegi három hónap helyett legalább kilenc hónapig járjon munkanélküli segély a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztőknek, annak összege pedig minden esetben érje el a 100 ezer forintot – mondta Kunhalmi Ágnes, a párt országgyűlési képviselője szerdán, budapesti sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus kifejtette: az elbocsátott dolgozók, illetve az ellehetetlenült egyéni vállalkozók is segítségre szorulnak, a munkahelyek, fizetések védelme érdekében pedig igénybe kell venni a nemzeti foglalkoztatási alapot. Kunhalmi Ágnes szorgalmazta, hogy a kis- és középvállalkozások esetében engedjék el a szociális hozzájárulási (szocho) adót a veszélyhelyzet idejére, a kormány pedig rendeljen el elbocsátási stopot a multinacionális vállalatoknál. Az MSZP emellett veszélyességi pótlék kifizetését javasolja az egészségügyben, tömegközlekedésben, postán és a szociális ellátásban dolgozóknak – mondta, majd hozzátette: azt is szeretnék, ha a társadalombiztosítás most nem szűnne meg a járulékfizetés elmulasztása miatt. Kunhalmi Ágnes arra kérte a kabinetet, akár névre szóló levélben kérje a 60 évnél idősebbeket az otthonmaradásra, és a különböző médiumok is jelenítsék meg ezt a kérést. Napokon belül kijárási tilalmat rendelhetnek el, ha a lakosság nem tartja be ezt a kérést – fűzte hozzá. A szocialista politikus arra is felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a fertőzések területi elosztását, világossá téve ezzel, hogy nem csak fővárosi problémáról van szó. A kabinetnek emellett hatósági ellenőrzést kellene bevezetnie a reptéren, továbbá minél több tesztet is be kellene szereznie a vírus terjedésének lelassítása miatt – sorolta.
Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke arra kérte a kormányt, hogy nyissa meg a nemzeti kulturális alapot a munkájukat elvesztő művészek előtt. Az ellenzéki politikus szerint minden lehetőség adott, hogy az alapon belül létrehozzanak egy olyan kuratóriumot, amelynél az előadók bejelenthetik elmaradt bevételeiket.

Kijárási tilalomról és felvételi zárlatról döntöttek a szociális intézményekben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:25
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Emellett általános elv a sokkal körültekintőbb higiéniai protokoll és a nagyobb létszámú szolgáltatási formák átalakítása, az egyszerűbb adminisztráció, és a minél kevesebb személyek közötti kapcsolat kialakítása – derül ki az Emmi közleményéből.
Több szakmai protokoll és új rendelkezés teszi biztonságosabbá a járvány miatti veszélyhelyzetben a szociális területen dolgozók munkáját és az ellátottak életét. Az Országos Tisztifőorvos március 17-én kiadott határozata alapján a látogatási tilalom valamennyi szociális szakosított ellátást nyújtó intézményre, a gyermekvédelmi szakellátásra, a javítóintézetekre, valamint a családok és gyermekek átmeneti otthonára is kiterjed” – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleményéből. A tárca hozzáteszi: a látogatási tilalommal egyidejűleg a bentlakásos intézményekből való kijárás is tilos a továbbiakban az ott lakóknak. Rendelkezik a határozat továbbá arról is, hogy az intézményekben felvételi zárlatot kell elrendelni.  „Ezzel egyidejűleg a mostani helyzetben alkalmazandó szakmai protokoll előírás is segíti a szociális alapellátásban tevékenykedők munkáját, melyet az Emmi készített el. Általános elv a sokkal körültekintőbb higiéniai protokoll és a nagyobb létszámú szolgáltatási formák átalakítása, az egyszerűbb adminisztráció, és a minél kevesebb személyek közötti kapcsolat kialakítása” – írják. A tárca kiemeli: a szigorúbb intézkedések azért születtek, hogy az előttünk álló nehéz, sok kihívással teli átmeneti helyzethez illeszkedő protokollokkal és rendelkezésekkel hatékonyabb és biztonságosabb legyen a szociális ellátások minden formája.

A koronavírus miatt felfüggesztik az oktatásügyi sztrájktárgyalásokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:17

Fotó: Vajda János / MTI
A pedagógus szakszervezetek most arra koncentrálnak, hogy közreműködjenek a járvány terjedésének lassításában.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábbi szándékainak megfelelően egyesítette sztrájkbizottságát, hiszen követeléseik hasonlóak. Az elmúlt hetekben folytatott tárgyalások eredményeként a sztrájkköveteléseket is pontosították, kiegészítették. Ugyanakkor az Emmivel megkezdett, és a jövőben közösen folytatandó sztrájktárgyalásokat – a koronavírus-járvány terjedése miatt – határozatlan időre felfüggesztik – derül ki a PSZ és a PDSZ közös közleményéből.   Mint írják, bár az oktatásban dolgozók helyzete az elmúlt években sok szempontból és elfogadhatatlan módon a mélypontjára jutott, a két pedagógus szakszervezet most mégis arra koncentrál, hogy közreműködjön a koronavírus-járvány terjedésének lassításában, ezért is állt ki az elmúlt napokban határozattan az oktatási intézmények mielőbbi bezárása mellett. „A pedagógusok – hivatástudatukat helyezve előtérbe – minden tudásukat arra használják, hogy működtessék az oktatásban elrendelt új munkarendet. A tanárok kreativitását mutatja, hogy a közösségi oldalakon egymást segítő csoportok alakulnak, módszereket osztanak meg, hiszen egyik napról a másikra kell felkészülniük a digitális oktatásra. A társadalom is összefogott: digitális eszközöket ajánlanak fel cégek, mások tudásukat kamatoztatnák az internetes oktatásban” – olvasható a közleményben.  A PSZ és a PDSZ reméli: a kormány számára ebben a helyzetben ismét egyértelművé válik, hogy a pedagógusok, az őket képviselő szakszervezetek a társadalom, a gyermekek jövője iránt érzett felelősségből emelték fel eddig is hangjukat. Hivatásszeretetük és felelősségtudatuk megkérdőjelezhetetlen. A két szakszervezet reméli azt is, hogy a koronavírus elleni közös és sikeresen megvívott küzdelem után a közszolgálat egésze, ezen belül az oktatási dolgozók is megkapják végre a méltó erkölcsi és anyagi elismerést.
Tóth Sándor pedagógus a Class Box program segítségével foglalkozik otthon levő tanítványaival az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda egyik üres osztálytermében Orosházán
Fotó: Rosta Tibor / MTI