Szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás

Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:48

Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
Az Európában kialakult járványügyi és veszélyhelyzetre való tekintettel – néhány határállomás kivételével – szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás – tudtuk meg szerdán a MÁV Zrt.-től. A nemzetközi járatokat az itthoni szakaszokon pótolja a vasúttársaság, vagyis a határállomások és a belföldi végállomások között közlekednek a vonatok. A belföldi vonatforgalomban a MÁV hálózatán nincsenek menetrendi korlátozások a járványügyi helyzet miatt, a Gyermekvasúton azonban szünetel a közlekedés.
Ausztriával a vasúti összeköttetést a MÁV hálózatán Hegyeshalomnál még fenntartják. Az osztrák vasútvállalat, az ÖBB kedden a GYSEV hálózatán Szentgotthárd és az ausztriai Fehring, illetve Jennersdorf között függesztette fel a közlekedést. Ausztrián át Németország és Magyarország között is üzemel a vasúti személyszállítás, a railjetek (osztrák kocsikból álló, magas színvonalú szerelvények) és a többi nemzetközi járat közlekedik (a Budapest–Hamburg viszonylatú Hungária EC és a Budapest–Berlin viszonylatú Metropol EuroNight kivételével), de a határellenőrzések miatt 20-40 perccel megnőhet a menetidő. Szerbia irányába, és viszont a kelebiai határállomásnál még fenntartják az összeköttetést. A szomszédos országok közül Szlovákia március 13-a, Románia a lőkösházi és a biharkeresztesi határállomások kivételével 14-e óta, Szlovénia 16-a óta nem fogad és nem indít nemzetközi vonatokat. A horvát, ukrán határon és Románia felé is felfüggesztették a forgalmat. Romániából Magyarországra a vasúti eljutás szerdán még Biharkeresztesen keresztül biztosított. A Magyarországról kilépő vonatok kedden közlekedtek, a Romániából Magyarországra belépő vonatok pedig átmenetileg szerdán közlekednek utoljára. A korlátozás érinti a Brassó–Budapest viszonylatú Corona InterCity (406/407-es számú), a Bécs–Budapest–Kolozsvár közötti Transilvania EuroCity (143/144-es számú), és a Brassó–Budapest-Keleti pályaudvar viszonylatú Hargita InterCity (366/367-es számú) vonatpárokat. A nemzetközi járatokat ez esetben is pótolja a vasúttársaság a határállomások és a belföldi végállomások között. A MÁV-START egyéb külföldi célországai közül Csehország, Lengyelország, Svájc és Magyarország között ideiglenesen nem közlekednek a nemzetközi vonatok. Külföldről nem magyar állampolgárok, illetve állandó magyar lakóhellyel nem rendelkező utasok személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be. Kiutazás esetén a szomszédos ország belépési engedélye a mérvadó. A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a külföldi vasúttársaságok által meghozott vagy kilátásba helyezett intézkedések miatt a MÁV-START kezelési költség nélkül visszatéríti az április 11-ig érvényes nemzetközi jegyek árát célországtól függetlenül. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében a vasúttársaság arra kéri utasait, hogy jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltását. Az e-vonatjegyet bárki részére megválthatják az utasok, a digitális példányt az utazás előtt el kell küldeni az utazó személynek az eredeti letöltött fájl formátumában, hogy kinyomtatva vagy okostelefonon, tableten megmutathassák a jegyvizsgálónak.
Szerző

Különgéppel hozza haza a külügy a Marokkóban rekedt magyarokat

Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:43
Utasok várakoznak a marrákesi reptéren
Fotó: AFP
Szijjártó az eset kapcsán mindenkit hazautazásra biztat – igaz, ő éppen a járvánnyal küzdő Moszkvába repül.
A koronavírus elleni küzdelem jegyében Marokkó a továbbiakban nem engedélyezi menetrend szerinti repülőjáratok közlekedését. Ennek következtében több tízezer külföldi - köztük 146 magyar - rekedt Marokkóban. Mivel az ő hazautazásuk semmilyen más módon nem lehetséges, ezért úgy döntöttünk, hogy egy különgépet küldünk értük – írta Facebook-oldalán reggel fél hétkor Szijjártó Péter.
A külügyminiszter hozzátette, néhány órával ezelőtt telefonon egyeztett marokkói kollégájával, és sikerült megállapodniuk abban, hogy a repülőgép csütörtök reggelre leszállási engedélyt kap Marrakeshben, így még a marokkói légtér teljes lezárása előtt haza tudja hozni az ott rekedt magyarokat. ”
„Ugyanakkor ez az eset is világosan bizonyítja: a menetrend szerinti légi közlekedés lehetőségei egyre szűkülnek”

– írja Szijjártó - „Ezért tisztelettel arra kérek minden külföldön tartózkodó és onnan hazatérni szándékozó honfitársunkat, hogy haladéktalanul intézkedjenek hazautazásukról, mert a nemzetközi légi forgalom egyre szigorúbb korlátozásai rövid időn belül teljesen ellehetetleníthetik azt.”
Szerző

A közlekedési vizsgákat is felfüggesztik

Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:19

Fotó: Shutterstock
Az érintettek a vészhelyzet elhárítását követően díjmentesen vehetnek majd részt a most lemondott vizsgákon, vizsgálatokon és utánképzéseken.
„A koronavírus terjedésének megelőzése, az emberi egészség védelme érdekében, a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. 2020. március 19-től visszavonásig felfüggeszti a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit” – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből. A tárca kiemeli: az intézkedés a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti, és kiterjed a pályaalkalmassági vizsgálatok elvégzésére is. A befizetett vizsgadíját senki sem veszíti el, minden érintett a vészhelyzet elhárítását követően díjmentesen vehet majd részt a most lemondott vizsgákon, vizsgálatokon és utánképzéseken – teszik hozzá. A felhalmozódó ügyhátralék gyors ledolgozása érdekében a KAV a tervek szerint hivatali időn túli és hétvégi időpontokat is biztosít majd. A Vizsgaközpont ügyfélszolgálati irodáiban a személyes ügyintézés átmenetileg szünetel, az egyéb ügyfélszolgálati csatornák (telefon, e-mail, posta) elérhetőek maradnak, és folyamatosan frissülő tájékoztatás olvasható a szervezet honlapján – írják a közleményben. 
Szerző