Budapesti Airbnb-sek ingyen lakásokat ajánlanak fel egészségügyi dolgozóknak

Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:45
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Már nyolc esetben segítettek.
Összeállt a budapesti airbnb-ztetők egy csoportja, hogy a Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért nevű zárt fb-csoporton keresztül olyan egészségügyi dolgozóknak ajánljon fel ingyenes lakhatási lehetőséget, akik kórházban dolgoznak és közvetlenül érintkeznek a betegekkel - írja a 444.   Az akció célja az, hogy az orvosoknak, nővéreknek és kollégáiknak ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt, és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől. A portál érdeklődésére a Faceboook-csoport adminisztrátora, Nóra közölte, hogy közösségük már több száz fővel állt ki a célért. Már 8 lezárult tranzakciójuk van.
- Vagyis 8 konkrét „összehozás” eü-s és airbnb részről. Egyelőre még nem akarnak pánikolva költözni az eü-sök. Ez azért nagyban változhat, ha a helyzet eszkalálódik. Van már több is, aki tegnap beköltözött. Van, aki kapott kulcsot, de csak akkor költözik, ha romlik a helyzet

- tette hozzá Nóra.

Elmondása szerint a jelentkezők között van 3 gyermekes édesanya tartósan beteg gyerekekkel. Van anya-lánya transzplantált apukával és dialízises fiúgyerekkel, illetve egy 3 gyerekes orvos kéthónapos babával.
Szerző

Lezárják az összes budapesti játszóteret

Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:26

Fotó: Lakatos Péter / MTI
Egyelőre nem lesz ingyenes a közösségi közlekedés és a parkolás sem. A cél ugyanis az, hogy mindenki maradjon otthon.
A fővárosi önkormányzat továbbra is azt az elvi álláspontot képviseli, miszerint mindenki maradjon otthon. Ha mégis el kell mennie, akkor pedig tartsa be az egyszerű szabályokat: tartson megfelelő távolságot és sűrűn mossa a kezét. A város továbbra is működik, a közszolgáltatás a nehézségek ellenére zavartalan, bár a neheze még hátra van – jelentette ki mai tájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester, majd hozzátette: normál időkben mindenkit arra buzdítanak, hogy használják a közösségi közlekedés járműveit, de most nem átlagos időket élünk. A trolikon és a buszokon már korábban megtiltották az első ajtós felszállást, most pedig kordonokat is kifeszítettek, így védve a buszsofőröket a fertőzéstől. Mindenkit arra kérnek, hogy maradjanak a kordonok mögött. Van elég hely – tette hozzá a városvezető-, hiszen a közösségi közlekedést használók száma jelentősen csökkent az elmúlt napokban. Éppen ezért csütörtök hajnaltól a szünidőben használatos menetrend lép életbe. Egyszerűsítették viszont a közbringa használatát és a lehető legalacsonyabbra vitték le az árát, így egyszerű online regisztrációval 100 forintos áron használható a BUBI. A kerületi polgármesterekkel egyeztetve a főváros valamennyi játszóterét lezárják. Bár a gyerekeknek jó a friss levegő, de a játszószereken kiválóan megtapadnak a vírusok. Szintén a kerületi vezetőkkel egyeztetve - bár kaptak erre vonatkozó kéréseket – továbbra sem ingyenes a parkolás a fővárosban, mivel a fizetési kötelezettség elhagyása a városvezetés szerint valódi káoszt eredményezhetne. Félő, hogy a várakozó autók akadályoznák az egészségügyi szolgáltatókat és a közrend fenntartóit munkájuk végzésében. 
Karácsony Gergely főpolgármester a kerületvezetőkkel egyetemben továbbra is elégtelennek tartja a központi kormányzati tájékoztatást. Egyelőre nincs válasz arra a kérdésre sem, hogy a kerületi egészségügyi intézményekben és szociális ellátásban dolgozók kapnak-e védőfelszerelést, hiszen ez nem csupán az ő védelmüket szolgálná, de a vírus terjedését is akadályozná. A rászoruló gyerekek és idősek a járvány idején is hozzájutnak a napi egy tál meleg ételhez. A főváros és a kerületi önkormányzatok minden kerületben működtetni fognak egy tálalókonyhát, ahol átvehető az étel. Ehhez persze az is kell, hogy a kormány vonja vissza azt a rendelkezését, miszerint az ügyeletben lévő gyerekeknek nem jár meleg étel. Az időseknek kérésre ki is szállítják az ebédet. A feladat ellátáshoz a fővárosi önkormányzat két cége – a kéményseprők és a rendészeti igazgatóság – összesen 30 gépkocsit biztosít sofőrökkel együtt. A 70 év fölöttiek ellátását az önkormányzatokra bízta a kormány, de forrásokat nem biztosított hozzá, ami nagyon nincs rendjén – hangsúlyozta Gy. Németh Erzsébet szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, aki szerint az önkormányzatok nem hagyhatóak magukra ebben a helyzetben.
Szerző

Megerősödve vagy még inkább összeroncsolva kerül ki a járványból a magyar egészségügy (szavazás)

Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:02

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A gazdasági válság jó eséllyel ismét elmossa a rendszer érdemi fejlesztésének ügyét.
 A legtöbb szakember azt valószínűsíti, a koronavírus-járvány a következő 2-3 hónapban tovább súlyobodik, és akkor tetőzik a megbetegedések, illetve a halálozások száma. Az egészségügy súlyos problémáinak (például a finanszírozási rendszer zavarainak) azonban nem sok köze van a mostani pandémiához – hívta fel a figyelmet az Új Egyenlőség friss podcastjában Mihályi Péter egészségügyi közgazdász. Amikor egyszer elmúlik a járvány, akkor az ország iszonyatosan rossz gazdasági helyzetben lesz, ennek már most is látni jeleit. Felszökik a munkanélküliség, sok vállalkozás tönkremegy, a hitelek egy részét nem tudják majd törleszteni. Akkor a közhangulat arra ösztönzi majd a politikusokat, hogy ezeket a közvetlen gazdasági bajokat orvosolják először, az egészségügy pedig ráér, mert lám, a koronavírust is túlélte. Vagyis nem kerül pluszpénz a rendszerbe, és ez lesz az igazi probléma. Az egyenlőtlenségek már most egyértelműek, és komoly feszültséget okoznak: például egyesek meg tudják csináltatni a 25-30 ezer forintos koronavírus-tesztet, miközben a társadalom nagy része nem fér hozzá. Ez a kettősség a járványhelyzettel együtt fokozódik a következő időszakban.
Szerző