Előfizetés

Nem elég a tőzsdék zuhanása, a Fed még rátett egy lapáttal a pánikra

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.03.16. 11:31

Fotó: Kazuki Wakasugi / Yomiuri
Az európai tőzsdék 6-8 százalékos esésben voltak hétfő délelőtt, az amerikai jegybank, a Federal Reserve váratlan kamatcsökkentése inkább olaj volt a tűre.
Rendkívüli ülést tartott tegnap este az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) , amikor is egy százalékponttal, a 2008-as válságban látott 0-0,25 százalékra vágta a kamatot és likviditásnövelő intézkedéseket is bevezetett az eddigieken felül. Állampapírokat 500 milliárd dollár, jelzálogpapírokat pedig 200 milliárd dollár értékben fog vásárolni. Ezen felül swap megállapodásokat köt számos jegybankkal, hogy a dollárlikviditást fenntartsa az USA-n kívül is. Ez annak ellenére kisebb pánikot okozott a piacon, hogy a lépés jó irány – írják az Erste Bank elemzői. A likviditás biztosítása nagyon fontos, és amúgy segíteni fog a piacoknak, még akkor is, ha ma, legalábbis a nap elején, pánikolnak a piacok- tették hozzá. A nemzeti vészhelyzet, amit Trump még péntek este meghirdetett, szintén jó irány, mivel lehetőséget ad arra, hogy a szövetségi kormányzat átvállaljon egy csomó járványügyi intézkedéshez kapcsolódó helyi költséget - írták az Erste elemzői. A tőzsdék egyelőre valóban pánikolnak, vagyis esnek/zuhannak, ez mindaddig így lesz, amíg valami biztató jelet nem kap a piac a vírus tejedésének lassulássáról. Addig is a legfontosabb a pénzpiaci likviditás fenntartása – ezért döntött a amerikai jegybank a likviditásnövelő intézkedések mellett, de számos más nagy jegybank hasonló pénzöntő intézkedésre készül. Hétfő délelőtt a londoni FTSE 6,2 százalékos mínuszban volt, de a frankfurti DAX is 7,4 százalékkal esett, míg a milánói tőzsde 8,4 százalékos mínuszban volt. Ázsiában a japán Nikkei 2,5 százalékkal, a dél-koreai tőzsde 3,2 százalékkal, a hongkongi tőzsde 4.5 százalékkal, a kínai tőzsdék pedig 3,4-4,8 százalékkal kerültek lejjebb. A Takarékbank elemzői szerint érdemi makroadat nem érkezik ma, a figyelem továbbra is kizárólag a vírusfejleményekre irányul majd. Gyengül a dollár az euróval szemben ma reggel, a jen pedig dinamikusan erősödik köszönhetően a pánikhangulatnak. A forint láthatóan gyengül az euróval szemben a régióval egységesen és erősödik a dollárral szemben a hétvégi Fed lépéseknek köszönhetően, egyedül a cseh korona a kivétel.  

A hazai bankokat is utolérte a koronavírus, de egyelőre ellenállnak

B. M.
Publikálás dátuma
2020.03.16. 10:19

Fotó: Népszava
A fiókok többsége nyitva lesz a megszokott időben, de az ügyfeleket elővigyázatosságra kérik.
A bankfióknál is észrevehető lehet a koronavírussal kapcsolatos események hatása. Mint azt a Magyar Bankszövetségtől megtudtuk: a magyar bankszektor a bankfiókok nyitva tartását úgy tervezi, hogy a vírushelyzet lehetséges kockázatait számba véve nagy számban legyenek normál üzemmenet szerint nyitva tartó fiókok. A bankfiókok túlnyomó többsége a szokott módon fog működni március 16-tól, hétfőtől is, az ügyfelek kiszolgálása folyamatos lesz. Az esetlegesen zárva maradó fiókokról a bankok honlapján érdemes az ügyfeleknek tájékozódni. A válságkezelési intézkedések részeként előfordulhat, hogy a bankfióki szolgáltatások optimalizációja miatt egyes kisebb forgalmú helyeken szüneteltetik a személyes kiszolgálást, hogy a dolgozókat a nagyobb hatékonyságú területekre és egységekbe tudják átcsoportosítani. A banki termékek és szolgáltatások elektronikus elérhetőségét kiemelt figyelemmel biztosítják a bankszektor tagjai. A Magyar Bankszövetség értékelése szerint a bankszektor működése stabil, és ez az állapot biztonságosan fenntartható. Ugyanakkor a bankszövetség felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy vírusfertőzési tünetek esetén ne menjenek be a bankfiókokba, alkalmazkodjanak ahhoz, ha közegészségügyi okokból egyes, nagyobb forgalmú bankfiókok egyszerre csak megadott számú ügyfelet fogadnak, várakozás során, egymástól legalább egy méteres távolságot tartsanak, minimalizálják az ügyintézési időt és tevékenységet, az elektronikus csatornákon elintézhető ügyeket digitálisan rendezzék. Vegyék igénybe az internetbankok, mobilbankok, videobankok szolgáltatásait, használják az azonnali fizetési szolgáltatást. Ezek segítségével ugyanis gyorsan, biztonságosan és könnyen el tudják intézni pénzügyeiket. Vásárláskor használják bankkártyáikat, az érintőkártyákat ki sem kell adni a kézből. Nem csak praktikus ez a megoldás, de higiénikus is. A bankfiókokban dolgozók aktuális létszáma és az ügyféltérben tartózkodó ügyfelek számának korlátozása miatt előfordulhat, hogy egyes, nagyobb forgalmat bonyolító fiókok előtt várakozniuk kell az ügyfeleknek. Ebben az esetben az ügyfelek türelmét kérik. 

339,18 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.16. 08:37
Illusztráció: Shutterstock
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése 339,18 forintra csökkent hétfő reggel nyolc órára a péntek esti 339,98 forintról. 
A dollár és a svájci frank jegyzése is csökkent, a dolláré 304,23 forintra 307,41-ről, a svájci franké pedig 321,35-re a péntek esti 321,90 forintról.