Kovács Zoltán az orvosok és újságírók kioktatása közben is szorgosan levelez a külföldi lapokkal

Publikálás dátuma
2020.03.16. 08:48

Fotó: Népszava
Végül is ő felelős a tájékoztatásért.
A „szélsőjobbos” magyar és lengyel politika széles körű társadalmi támogatottságot élvez. Ezt Kovács Zoltán írta abban az olvasói levélben a Guardian-nek, amellyel válaszolni kívánt a populizmus egyik legelismertebb kutatójának, Jan-Werner Müllernek a lapban megjelent elemzésére, miszerint Magyarország és Lengyelország belülről rohasztja az uniót. A nemzetközi tájékoztatásért felelős államtitkár úgy véli: a Princetoni Egyetem tanára Budapestet és Varsót teszi felelőssé, amiért az európai politika fő áramlata képtelen megfelelni a szavazópolgárok igényeinek és hatékony politikát alkalmazni egy sor kérdésben. Idézi a cikkből, hogy a konzervatívok fejet hajtottak a szélsőjobbos tekintélyelvűség előtt. Pedig szerinte csupán arról volt szó, hogy a hagyományos kereszténydemokrácia feladta az értékeit és balliberális álláspontra helyezkedett a kulcsfontosságú témákban. Azon kívül a pártok nem egyik pillanatról a másikra lesznek népszerűek és nem is ok nélkül. Úgyhogy meg is kérdezi: az egyre gyengébb eredmények vajon nem azt jelzik-e, hogy az európaiak nem nézik jó szemmel, amint a középjobb sodródik a baloldal, illetve a zöldek felé? Továbbá nem lehetséges-e, hogy az emberek igazi alternatívát keresnek a liberális baloldallal szemben, szeretnének visszatérni a kereszténydemokrata alapokhoz? Szerinte a múlt májusi EP-választások alapján a válasz egyértelműen igen. Ugyanakkor – jegyzi meg – Müller megfeledkezik arról, hogy akiket „tekintélyelvűeknek” kiált ki, azokat demokratikusan választották meg. Mégpedig jó okkal. Ezek a pártok ugyanis – a középjobb fő áramlattal ellentétben – hallgatnak a tömegekre, kiállnak azokért és világos politikai irányt követnek.
Szerző

Kitoloncoltak újabb 13 iráni egyetemistát

Publikálás dátuma
2020.03.16. 08:46
Korábbi felvétel
Fotó: Béres Márton / Népszava
Hosszú a bűnlajstromuk, például "hangosan elégedetlenkedtek". Rendőrségi eljárás is indult velük szemben.
Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság - kitoloncolással - kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről 13 iráni állampolgárságú egyetemistát, akik a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén voltak karanténban a koronavírus miatt - közölte a Belügyminisztérium hétfőn. A közlemény szerint az iráni egyetemisták a karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyták, oda a többszöri felszólítás ellenére nem mentek vissza, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, utasításaiknak nem tettek eleget.
Korábban már két iráni egyetemistát kiutasítottak, amiért állítólag erőszakosan léptek fel. Egy ugyancsak karanténba zárt egyetemista erről a Népszavának úgy nyilatkozott: azután tört ki "kisebb zűrzavar", hogy kiderült, a diákok egyikének pozitív lett a teszteredménye, de az orvos megtiltotta, hogy elmondja ezt társainak, akikkel egy szobában volt. Amikor ezt mégis megtudták a szobatársai, „kiakadtak” és számon kérték az orvost, amiért nem tájékoztatta őket. Más hírportálok alapján az angol nyelvű kommunikáció sem megy hibátlanul sokaknak azok közül, akiktől tájékoztatást remélhetnek az elkülönített fiatalok. Magyarországon az első hivatalos koronavírus-fertőzött iráni volt, és a kormányzati kommunikáció alapján úgy tűnik, a környezetükön kívül sokáig nem is szűrtek másokat a vírusra. Orbán Viktor miniszterelnök ennek kapcsán néhány napja azt hangsúlyozta, hogy a "külföldiek" miatt van járvány Magyarországon, és az operatív törzs nevében nyilatkozó Lakatos Tibor ezredes is próbálta már összekötni az állítólagos "migrációs nyomást" a legálisan itt tanuló iráni fiatalok megbetegedéseivel.
A kiutasítás végrehajtását annak feltételeinek megteremtéséig felfüggesztették, részükre kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki. A kiutasítottakkal szemben egyidejűleg három év Magyarországra történő beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendelt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság. Az egyetemisták ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság járványügyi szabályszegés vétség elkövetése miatt tovább folytatja az eljárást, amely távollévő terheltekkel szemben is befejezhető - áll a közleményben.

Még nagyobb a kockázat a gettótelepüléseken

Publikálás dátuma
2020.03.16. 08:45

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hozzáértő civil szakértők, terepmunkások bevonásával létre kell hozni a leszakadó kistérségek, gettótelepülések speciális gondjainak kezelésére szakosodott válságkezelő csoportot. Ha ezekbe a zárványokba bejut a vírus, és az ott élő legszegényebb, legbetegebb emberek karanténba kerülnek, emberfeletti erőfeszítésekre lesz szükség az életek megmentése érdekében – hívják fel a figyelmet különféle szervezetek, amelyek a Roma Parlament kezdeményezésére fogalmazták meg álláspontjukat.
Abból indultak ki, hogy azok, akiknek „békeidőben” is már-már teljesíthetetlen feladat a legalapvetőbb szükségletek kielégítése, egy ilyen időszakban végképp eszköztelenné válnak. Sok egyéb mellett szükségesnek tartják a „kilakoltatási moratórium haladéktalan és határozatlan időre szóló meghirdetését”, alapfeltételnek az egészségügyi ellátás feltételmentes kiterjesztését az ország területén élő minden lakosra. Megkövetelik a kormánytól, hogy a vészhelyzetet ne használja föl olyan intézkedések meghozatalára, amelyek indokolatlanul korlátozzák a személyiségi és közösségi jogokat.
Szerző
Témák
telepek