Előfizetés

Hatos lottó – Kihúzták a nyerőszámokat

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 17:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 11. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 13 (tizenhárom) 19 (tizenkilenc) 20 (húsz) 28 (huszonnyolc) 34 (harmincnégy) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 44 darab, nyereményük egyenként 389.735 forint; 4 találatos szelvény 1.964 darab, nyereményük egyenként 8.730 forint; 3 találatos szelvény 38.648 darab, nyereményük egyenként 2.040 forint.

A lakhely elhagyásának korlátozását és az élelmiszert nem árusító üzletek bezárását javasolja az orvosi kamara elnöksége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.15. 16:50

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Úgy látják, hogy ahol ezeket az intézkedéseket nem hozták meg, a járvány terjedése gyorsul.
A Magyar Orvosi Kamara elnöksége üdvözli a kormány március 13-án elrendelt határozott intézkedéseit, amelyeket a koronavírus okozta járvány terjedésének lassítása érdekében hozott. A betegség terjedésének globális változását figyelemmel kísérve, és a rendelkezésre álló tudományos adatokat elemezve ugyanakkor úgy vélik, hogy további intézkedések halaszthatatlan bevezetése is szükséges – derül ki a MOK közleményéből.
„A világ sok fejlett országában, ahol ezeket az intézkedéseket nem hozták meg, a járvány terjedése egyre gyorsul és a betegek száma mostanra túllépte a napi 10 000 új esetet, amit a halálozások számának hasonlóan gyors növekedése is követ”

– hívták fel a figyelmet.

Hangsúlyozták, hogy az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti.
„Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50 – 60 ezer is lehet”

– tették hozzá.

Ezért többek között az alábbi intézkedések bevezetését javasolja a MOK elnöksége a kormánynak: 
  • Más országokhoz (például Spanyolország, Olaszország, Franciaország) hasonlóan vezessen be intézkedéseket a vírus terjedését lehetővé tevő érintkezések radikális csökkentése érdekében. Ideértve a vendéglátó- és szórakozóhelyek, a színházak és kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok és az élelmiszert nem áruló üzletek teljes bezárását.
  • Szükségesnek tartják a lakhely elhagyásának korlátozását, csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére és a feltétlenül szükséges ügyintézésre szűkítve azt.
  • Javasolják olyan egészségügyi ellátóhelyek kijelölését, amelyek kizárólag légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el. Ezzel a védőeszközök elérhetőségét koncentrálnák és az ellátást tennék hatékonyabbá.
  • A lázas és légúti panaszokkal jelentkező betegek részére a többi betegtől elkülönített ellátás lehetőségét meg kell teremteni, úgy, hogy az ilyen betegek a várakozás és az ellátás alatt legalább két méter távolságot tarthassanak egymástól.
  • Meg kell vizsgálni annak kivitelezhetőségét, hogy a tünetmentes kontaktokat ne az aktív kórházi ágyakon tartsák megfigyelés alatt.
  • Az egészségügyi dolgozók kizárólag megfelelő védelmet nyújtó védőfelszerelésben dolgozhassanak, az ehhez szükséges mennyiséget minden ellátó számára központilag biztosítani kell.
  • A kórházakba csak sebészi szájmaszkban és kézfertőtlenítést követően lehessen belépni, ennek feltételeit a bejáratoknál biztosítani kell.
  • A 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba határozottan ellenzi az elnökség.
  • Javasolják, hogy a szűrővizsgálatokat a közvetlen kontaktusban lévő személyek esetében minden esetben végezzék el.
  • Kérik, hogy országosan tiltsák meg minden halasztható egészségügyi szolgáltatás nyújtását, beleértve a magánegészségügyet is.
Álláspontjuk szerint a járvány hatékony kezelése a lakosság egészségének és életének védelmén túl hozzájárul a gazdaság mielőbbi újraindításához, az élet- és munkakörülmények normalizálódásához, valamint mérsékli a járványra fordított kiadásokat.

Aggódnak a tisztviselők, hogy mi lesz, ha nem tudnak bemenni dolgozni

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.03.15. 16:35

Fotó: Népszava
Az ő jogállási törvényeikben egyetlen szó nem szerepel a mostanihoz hasonló vészhelyzetekben alkalmazható eljárásokról.
Nagyjából 35 ezer kormányzati és 17 ezer önkormányzati tisztviselőnek ebben a pillanatban nincs fogalma arról, hogy milyen jövőre számítson, ha hétfőn nem tud bemenni dolgozni. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint rosszabb helyzetben vannak, mint A munka törvénykönyve hatálya alá eső dolgozók, mert az ő jogállási törvényeikben egyetlen szó nem szerepel a mostanihoz hasonló vészhelyzetekben alkalmazható eljárásokról. Ezért Boros Péterné még múlt szerdán levelet írt Orbán Viktornak, hogy rendeletben vagy határozatban szabályozza a kormány, mit kell tenniük a kormányzat vagy az önkormányzatok szolgálatában álló tisztviselőknek a veszélyhelyzetben, milyen feltételek mellett kell vagy lehet otthon maradniuk, milyen fizetést kapnak, ha nem tudnak bejárni a munkahelyükre. Mivel választ nem kapott, ma ismét elküldi a kérdéseket a terület feladatait összefogó kormányzati akciócsoport vezetőjének, Gulyás Gergelynek – tájékoztatta lapunkat. A közigazgatás vészhelyzeti munkájáról eddig mindössze annyiban emlékezett meg a kormány, hogy felhívásban kérte a lakosságot: csak rendkívül indokolt esetben és előzetes időpontfoglalással keressék fel a kormányablakokat, továbbá meghosszabbította több lejáró igazolvány érvényességi idejét. Az MKKSZ elnöke szerint azonban ez kevés a védekezéshez. Boros Péterné úgy látja, eddig egyedül a fővárosi önkormányzat gondolt a tisztviselőire, amikor Karácsony Gergely szombaton kijelentette: fontosnak tartják, hogy „a rendkívüli szabályok betartását senkinél ne akadályozzák anyagi okok. Ennek érdekében a város és a kerületek vállalják, hogy saját munkavállalóikat anyagi kár az intézkedések miatt nem érheti”. A főpolgármester hozzátette, hasonló döntések megfontolását javasolja a kormánynak is.