Aggódnak a tisztviselők, hogy mi lesz, ha nem tudnak bemenni dolgozni

Publikálás dátuma
2020.03.15. 16:35

Fotó: Népszava
Az ő jogállási törvényeikben egyetlen szó nem szerepel a mostanihoz hasonló vészhelyzetekben alkalmazható eljárásokról.
Nagyjából 35 ezer kormányzati és 17 ezer önkormányzati tisztviselőnek ebben a pillanatban nincs fogalma arról, hogy milyen jövőre számítson, ha hétfőn nem tud bemenni dolgozni. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint rosszabb helyzetben vannak, mint A munka törvénykönyve hatálya alá eső dolgozók, mert az ő jogállási törvényeikben egyetlen szó nem szerepel a mostanihoz hasonló vészhelyzetekben alkalmazható eljárásokról. Ezért Boros Péterné még múlt szerdán levelet írt Orbán Viktornak, hogy rendeletben vagy határozatban szabályozza a kormány, mit kell tenniük a kormányzat vagy az önkormányzatok szolgálatában álló tisztviselőknek a veszélyhelyzetben, milyen feltételek mellett kell vagy lehet otthon maradniuk, milyen fizetést kapnak, ha nem tudnak bejárni a munkahelyükre. Mivel választ nem kapott, ma ismét elküldi a kérdéseket a terület feladatait összefogó kormányzati akciócsoport vezetőjének, Gulyás Gergelynek – tájékoztatta lapunkat. A közigazgatás vészhelyzeti munkájáról eddig mindössze annyiban emlékezett meg a kormány, hogy felhívásban kérte a lakosságot: csak rendkívül indokolt esetben és előzetes időpontfoglalással keressék fel a kormányablakokat, továbbá meghosszabbította több lejáró igazolvány érvényességi idejét. Az MKKSZ elnöke szerint azonban ez kevés a védekezéshez. Boros Péterné úgy látja, eddig egyedül a fővárosi önkormányzat gondolt a tisztviselőire, amikor Karácsony Gergely szombaton kijelentette: fontosnak tartják, hogy „a rendkívüli szabályok betartását senkinél ne akadályozzák anyagi okok. Ennek érdekében a város és a kerületek vállalják, hogy saját munkavállalóikat anyagi kár az intézkedések miatt nem érheti”. A főpolgármester hozzátette, hasonló döntések megfontolását javasolja a kormánynak is.

Karácsony levelet küldött Orbánnak, hogy a polgármesterek dönthessenek a nem létfontosságú boltok bezárásáról

Publikálás dátuma
2020.03.15. 16:25

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A járványveszély egyre súlyosabbá válásával párhuzamosan az európai nagyvárosok tekintetében sorra születnek meg a lakosság alapvető igényeinek kielégítéséhez nem szükséges üzletek bezárására irányuló intézkedések – írta a főpolgármester.
„Készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat – meggyőződésem, hogy most így kell eljárnunk. Emberi kapcsolatainkban, az idősebbekre való odafigyeléssel, de a döntéshozóknak különösen” – közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester azt írta: ebből a felelősségből kiindulva kezdeményezi, hogy a kormány tegye lehetővé a települési polgármestereknek, Budapesten pedig a főpolgármesternek a nem létfontosságú boltok, üzletek nyitvatartásának korlátozását, szükség esetén a bezárás elrendelését. A főpolgármester levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben az áll: „Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés j) pontja alapján kezdeményezem, hogy a Kormány a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 47. § (2) bekezdése szerinti rendkívüli intézkedésként tegye lehetővé, hogy a polgármester (a fővárosban a főpolgármester) elrendelhesse a településen található üzletek nyitvatartásának korlátozását, illetve – a napi fogyasztási cikkeket, dohányterméket, gyógyászati segédeszközt és üzemanyagot értékesítő üzletek, valamint a gyógyszertárak, a posták, továbbá a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások fiókjai kivételével – bezárását.” Karácsony a levélben kiemelte: a járványveszély egyre súlyosabbá válásával párhuzamosan az európai nagyvárosok tekintetében sorra születnek meg a lakosság alapvető igényeinek kielégítéséhez nem szükséges üzletek bezárására irányuló intézkedések, mivel ezek alkalmasak lehetnek a nem feltétlenül szükséges találkozások számának csökkentésére, ekként a koronavírus terjedésének lassítására. „A Kat. az üzletek bezárásának elrendelésére a Kormánynak nem ad felhatalmazást, azonban álláspontom szerint a Kat. 47. § (2) bekezdése megteremti annak a lehetőségét, hogy a veszélyhelyzet idejére a polgármesterek számára olyan államigazgatási feladatot állapítson meg rendeletben a Kormány, amely a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény rendelkezéseiről eltérően lehetővé teszi az üzletek nyitvatartásának szabályozását, illetve korlátozását. Mindez lehetővé tenné azt is, hogy a települési sajátosságokra figyelemmel differenciált szabályozás segítse elő a járványveszéllyel szembeni fellépést. Ezen belül a főváros esetében az egységes gyakorlat kialakítása érdekében ezt a hatáskört álláspontom szerint a főpolgármesterhez célszerű telepíteni” – tette hozzá.   A főpolgármester bejegyzésében együttérzését fejezte ki a járvány első magyar áldozata hozzátartozóinak, és köszönetet mondott a járvány frontvonalában küzdő nővéreknek, orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak.
Szerző

Orbán: A szerb állampolgárok továbbra sem mehetnek át Magyarországon, ha Olaszországból érkeztek

Publikálás dátuma
2020.03.15. 15:45

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Ezt jelentette be Orbán Viktor, miután könyökölve búcsúzott a szerv államfőtől.
Továbbra sem áll módjában Magyarországnak beengedni senkit, aki Olaszországból érkezik, azokat sem, akik szerb állampolgárok és Szerbiába akarnak hazamenni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban. Orbán Viktor vasárnap reggel utazott Belgrádba, ahol fogadta őt Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke. A megbeszélés után a magyar miniszterelnök a belgrádi magyar nagykövetség épülete előtt készített rövid videoüzenetet.
A miniszterelnök elmondta, kicserélték tapasztalataikat a szerb elnökkel a koronavírus-járvány kezelésének ügyében. Orbán Viktor azt mondta, van egy közös témájuk is, a szerb-magyar határ. Megállapodtak, hogy a teherforgalom továbbra is bonyolódhat, bár biztonsági intézkedések mellett.
Hozzátette, Magyarországnak azonban továbbra sem áll módjában beengedni azokat, akik Olaszországból érkeznek, a szerb állampolgárokat sem, akik Szerbiába akarnak hazamenni.

– Megértést kértem Szerbia elnökétől, Magyarország határa Olaszország irányába továbbra is zárva van – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. A megbeszélést követően Orbán Viktor lazázott egyet a szerb államfővel, kézfogás helyett összekönyökölve búcsúztak egymástól. 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szervusz, üdvözöllek // Greetings

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,