Előfizetés

Koronavírussal 139 országban 154 ezer fertőzést diagnosztizáltak eddig

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 15:05

Fotó: Elman Omic / 2020 Anadolu Agency
Szombat 18 óra óta 32 ember esett áldozatul a vírusnak világszerte.
Az új koronavírusnak legalább 5796 halálos áldozata van decemberi megjelenése óta világszerte - írta vasárnap reggel az AFP francia hírügynökség.
Százharminckilenc országban és területen 154 620 fertőzést állapítottak meg eddig.

A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek.
Az előző napi 18 órai adatokhoz képest 32 új halálesetet és 2839 új megbetegedést jelentettek világszerte.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány december végén elkezdődött, 80 844 esetet regisztráltak. A betegek közül 3199-en haltak meg, 66 911-en meggyógyultak. Húsz új megbetegedést és 10 új halálesetet jelentettek szombat este és vasárnap reggel között. A világ többi részében vasárnap összesen 2597 halálesetet (22 új) és 73 780 megbetegedést (2819 új) tartottak nyilván. Kína után a leginkább sújtott ország Olaszország 1441 halottal és 21 157 megbetegedéssel, Irán 611 halottal és 12 729 megbetegedéssel, Spanyolország 183 halottal és 5753 esettel, valamint Franciaország 91 halottal és 4499 esettel. Szombat 18 óra óta a Közép-afrikai Köztársaság és a Seychelles-szigetek jelentette be, hogy diagnosztizálták az első eseteket a területükön. Ázsiában vasárnap 10 órakor összesen 91 707 esetet (3317 halott), Európában 44 747 esetet (1786 halott), a Közel-Keleten 14 011 esetet (625 halott), az Egyesült Államokban és Kanadában 3128 esetet (52 halott), Latin-Amerikában és a Karib-tengeri országokban 448 esetet (6 halott), Óceániában 303 esetet (3 halott), Afrikában pedig 280 esetet (7 halott) tartottak nyilván. Az AFP a fenti mérleget a tudósítói irodái által az illetékes nemzeti hatóságoknál összegyűjtött adatok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi alapján állította össze.

Üzbegisztánban is van koronavírus-fertőzött, Kazahsztánban vészhelyzetet hirdettek

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 14:56

Fotó: MARIJAN MURAT / AFP / dpa Picture-Alliance
Moldova átmenetileg lezárja a határait, és felfüggeszti a légiközlekedést.
Üzbegisztánban is regisztrálták az első koronavírus-fertőzöttet, Kazahsztánban pedig már vészhelyzetet hirdettek a járvány miatt vasárnap. A 34 milliós Üzbegisztánban az első ismert fertőzött franciaországi látogatásról tért vissza nemrég hazájába – közölte az egészségügyi minisztérium. Az üzbég kormány egyúttal elrendelte az iskolák bezárását hétfőtől kezdődően három hétre, és lemondták az összes rendezvényt. Az üzbég állami légitársaság törli vagy ritkítja Nyugat-Európába és Ázsiába tervezett járatait április végéig. Lezárták a határokat az autós forgalom elől, és hamarosan a vasúti közlekedésre vonatkozóan is hasonló rendelkezést léptetnek életbe. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök vészhelyzetet hirdetett vasárnap. Rendelete értelmében a diplomatákon és a kormányzati engedéllyel rendelkező személyeken kívül senki nem léphet be az országba, illetve távozhat onnan. Kazahsztánban nyolc koronavírus-fertőzöttet tartanak számon. Kirgizisztánban is bezárnak az iskolák hétfőtől három hétre, bár az országban a hatóságok még nem tudnak fertőzöttről. Az orosz államvasutak vasárnap bejelentette, hogy március 17-től felfüggeszti a moldovai és ukrajnai vasút közlekedést a járvány megakadályozása céljából. Oroszország, ahol eddig 59 megbetegedést észleltek, a héten közölte, hogy európai légi járatai többségét felfüggeszti. Moldova is lezárja átmenetileg a határait és felfüggeszti a légiközlekedést március 17-től a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette a RIA orosz hírügynökség vasárnap. Moldovában 12 megerősített esetről tudnak, eddig haláleset nem történt. Moldova vasárnaptól valamennyi Európába irányuló légijáratát felfüggesztette.

Ausztriában felszólították a lakosokat, hogy vonuljanak házi karanténba

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 14:50

Fotó: HERBERT NEUBAUER / AFP / APA-PictureDesk
Az öt embernél népesebb összejöveteleket megtiltották.
Jelentősen korlátozzák Ausztriában az emberek mozgását az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében: vasárnap felszólították az osztrákokat, hogy vonuljanak házi karanténba, megtiltották az öt embernél népesebb összejöveteleket, és tovább korlátozták azon országok számát, amelyeknek az állampolgárai az országba léphetnek. A korlátozó intézkedések hétfőn lépnek életbe, keddtől zárva tartanak az éttermek, és további korlátozások is várhatóak – közölte egy kormányszóvivő. Felkérjük az osztrákokat, szigeteljék el magukat – áll a Sebastian Kurz kancellár hivatala által kiadott közleményben. Ez azt jelenti, hogy csak a velük együtt élő emberekkel tartsanak fenn társas érintkezést – tették hozzá. Az embereket kérik, lehetőség szerint csak a halaszthatatlan munkavégzés, a szükséges élelmiszerek beszerzése és mások segítése céljából hagyják el a lakásukat. Csak az öt főt nem meghaladó létszámú rendezvények, összejövetelek megtartása engedélyezett. A korlátozást a hatóságok ellenőrizni fogják, a nagyobb létszámú csoportban összeverődő embereket – akár egy játszótéren is – a rendőrök fel fogják szólítani, hogy menjenek haza. Ausztria a beutazási tilalmi listára felvette Nagy-Britanniát, Hollandiát, Oroszországot és Ukrajnát is, és keddtől leállítja az ezekből az országokból érkező légijáratokat. A közlemény szerint ezekből az országokból csak azok léphetnek be, akik vállalják a kéthetes karantént, vagy érvényes orvosi igazolást mutatnak be arról, hogy egészségesek. Ausztria korábban a szomszédos Svájcból és Olaszországból érkezők előtt zárta le a határait a koronavírus-járvány miatt, hétfőtől a legtöbb üzlet – kivéve az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat – zárva tart. Ausztriában a megbetegedések száma elérte a 800-at, hat ember meggyógyult, egy meghalt, a tesztet 8100 embernél végezték el. Fertőzéseket mint a kilenc ausztriai tartományból jelentettek. Vasárnap egy bécsi kórházban elhunyt egy 65 éves beteg, akinél fennállt a fertőzés gyanúja. Az esetet még tisztázni kell – közölte Michaela Riegler-Keil, a Ferenc József Kórház (KFJ) orvosigazgatója.

Szigorúbb intézkedések Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap rendelettel életbe léptette a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket. Eszerint március 16-tól két hétig Ukrajna nem engedélyezi a beutazást a külföldi állampolgároknak, kivéve azokat, akiknek érvényes állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedélyük van az országban. Március 17-től pedig két hétre leáll minden légi, valamint vasúti és buszjáratokon zajló személyszállítás a határokon keresztül. A kijevi vezetés ezért kérte a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy lehetőleg március 17-ig térjenek vissza az országba, ezután ugyanis csak saját gépkocsival, közúton juthatnak haza a korlátozások ideje alatt. A külügyminisztérium ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a határidő letelte után még külföldön rekedt ukránok hazatérésének biztosítására. Denisz Smihal miniszterelnök közben azt tanácsolta az ukrán lakosságnak, hogy lehetőleg az országon belül se utazzanak.

Szükségállapotot hirdetnek Szerbiában

Szerbiában szombat este óta nem regisztráltak újabb beteget, így a fertőzöttek száma továbbra is 46. A belgrádi kormány döntése értelmében vasárnaptól a Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Szlovéniából, Spanyolországból, Görögországból és Svájcból érkező külföldi állampolgárok nem léphetnek Szerbia területére. Ugyanez vonatkozik már néhány napja az Olaszországból, Iránból és Romániából érkező nem szerb állampolgárokra. A szerb állampolgárok beléphetnek a saját országukba bárhonnan is jönnek, de ha a hatóság úgy ítéli meg, karantén alá helyezhetők. A belgrádi kormány napról napra bővíti azon országok listáját, amelyek állampolgárai nem léphetnek be az országba. Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap este jelenti be, hogy úgynevezett civil célokra beveti-e a hadsereget, esetleg a határvédelemben nyújtanak segítséget a jövőben a katonák az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az államfő szombaton arról beszélt, nem tartja kizártnak, hogy szükségállapotot hirdetnek az országban, kedden pedig a várakozások szerint az április 26-ra tervezett általános választások esetleges elhalasztásáról is beszél a politikai pártok vezetőivel. Az eszéki helyi hatóságok szombat este újabb megbetegedést jelentettek a horvátországi Eszék-Baranya megyéből, ahol korábban már két embernél kimutatták a fertőzést. Az eszéki újabb páciens kapcsolatban állt a másik kettővel. Horvátországban eddig 39 fertőzöttet tartanak számon országos szinten.

A brit kormány a 70 éven felüliek otthoni elkülönítését tervezi

A brit kormány a 70 éven felüliek egészségvédelmi célú otthoni elkülönítésére dolgoz ki cselekvési tervet a járvány elleni fellépés jegyében, de ezt az intézkedést „a megfelelő időpontban” kívánja életbe léptetni – mondta a brit egészségügyi miniszter vasárnap. A brit kormány járványellenes stratégiáját előzőleg súlyos bírálattal illette vezető brit egyetemek és kutatóintézetek több száz tudósa. A 229 egyetemi oktató és kutató által aláírt, szombat éjjel nyílt levél formájában közzétett felhívás kezdeményezői szerint a brit kormány cselekvési menetrendjének célja az emberek közötti távolságtartásra irányuló intézkedések még további késleltetése. Az aláírók szerint azonban az adatok arra vallanak, hogy a nagy-britanniai fertőzöttek száma néhány napon belül több tízezerre emelkedhet, és ha a fertőzéses esetek száma korlátozás nélkül növekszik tovább, akkor a járvány néhány héten belül több millió embert érinthet. Nagy-Britanniában jelenleg 1149 fertőzöttet tartanak nyilván, a járvány halálos áldozatainak száma a legutóbbi adatok szerint 21. A nyílt levelet aláíró tudósok az emberek elkülönítésére eddig tett brit lépéseket elégtelennek minősítették, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy haladéktalanul további, erőteljesebben korlátozó intézkedéseket kell hozni. Matt Hancock egészségügyi miniszter azonban a BBC közszolgálati televíziónak és a Sky News kereskedelmi hírtelevíziónak adott vasárnapi interjúkban megerősítette azt a kormányzati álláspontot, hogy minden lépést a megfelelő időpontban kell megtenni, mert a túl korán meghozott és így nagyon hosszú ideig érvényben lévő korlátozó intézkedésekbe az emberek „hamar belefáradnak”. Hancock mindazonáltal kijelentette: a kormány a későbbiekben arra fogja kérni a 70 évnél idősebb összes brit állampolgárt, hogy maradjanak otthonaikban, és ne fogadjanak látogatókat. A miniszter szerint az érintettek élelmiszer- és gyógyszerellátását házhozszállítással fogják megoldani. Arra a kérdésre, hogy ez mikortól várható, az egészségügyi miniszter csak annyit mondott, hogy a következő hetekben. Hozzátette: egyelőre nem hajlandó ennél részletesebb menetrendet felvázolni, mivel a kormány ezt az intézkedést akkor akarja meghozni, amikor a tudományos útmutatás alapján úgy ítéli meg, hogy eljött az ideje. Hancock közölte: Boris Johnson miniszterelnök hamarosan konferenciahívásos értekezletre hívja az érintett iparvállalatok vezetőit, akiket arra kér majd, hogy gyorsítsák a kórházi lélegeztetőgépek és a járvány leküzdéséhez szükséges egyéb orvosi berendezések gyártását.