Előfizetés

Országos vesztegzár bevezetését mérlegelik Csehországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 14:00

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Andrej Babis azt mondta: fontosnak tartja, hogy az emberek kizárólag munkába járjanak, onnan pedig menjenek haza.
Országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány, mert vasárnap délelőtt már 231-re emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma, ami 42-vel több, mint szombat este – jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában.
„Alapvető fontosságú intézkedés felé tartunk. (...) Valószínűleg a maximálishoz”

– mondta Andrej Babis a beszélgetésben.

Később úgy pontosított, hogy valószínűleg egész Csehországot érintő vesztegzárról lesz szó. A cseh kormányfő fontosnak tartja, hogy az emberek kizárólag csak munkába járjanak, s onnan pedig menjenek haza.
„Fenn kell tartanunk a gazdaságot, a termelést”

– húzta alá.

A cseh miniszterelnök szerint ezért semmiképpen sem fogják korlátozni a tömegközlekedést, inkább megerősítik, hogy egy-egy autóbuszban, metró- és villamoskocsiban kevesebben utazzanak. Andrej Babis kijelentette, hogy a korábban elrendelt karanténokat nem mindenki tartja be, ezért szükségesnek mutatkozik az eddigi intézkedések szigorítása. A házi karantén be nem tartásáért - a csütörtökön kihirdetett szükségállapot alapján - akár 3 millió koronás (40 millió forint) büntetés is kiszabható.
„Nem szeretnénk büntetni az embereket. Felszólítok mindenkit, hogy viselkedjünk ésszerűen. Egyelőre ennek nincs hatása”

– mondta Andrej Babis.

Az esetleges országos vesztegzárral kapcsolatban úgy fogalmazott, „meg kell csinálnunk”. A kormányfő szerint valószínű, hogy a csehországi fertőzöttek száma vasárnap estére elérheti a háromszázat. Eddig több mint négyezer ember vetette alá magát laboratóriumi vizsgálatoknak. Délután újabb rendkívüli ülést tart a cseh kormány, amely dönthet a további intézkedésekről, egy országos válságstáb felállításáról. A válságstábot Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese vezetné, aki képzett járványügyi szakember.

A Vatikán hívők nélküli húsvéti szertartásokat rendelt el

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 12:18

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Április 12-ig Ferenc pápa dolgozószobájából egyenes internetes közvetítéssel sugározzák az egyházfő minden imáját, beszédét és a szerdai audienciák felszólalásait is.
A húsvéti szenthét szertartásait a hívők jelenléte nélkül mutatják be a Vatikánban – derült ki a pápai állam liturgiai hivatalának rendelkezéséből vasárnap, amelyet az olaszországi egyházmegyékben is követnek majd a koronavírus terjedése miatti rendkívüli egészségügyi óvintézkedések értelmében. Az egyházi szertartások szervezésével foglalkozó Pápai Ház „zárt ajtók” mögötti szertartásokat rendelt el a három hét múlva esedékes húsvéti hétre. Ez azt jelenti, hogy a virágvasárnapi szertartást, a nagycsütörtöki, nagypénteki, valamint a szombati, húsvét vasárnapi és hétfői egyházi eseményeket is hívők részvétele nélkül tartják meg. Az intézkedés a hagyományosan a Szent Péter-bazilikában és a Szent Péter téren tartott szertartásokra vonatkozik, mivel azokat már egy hete lezárták. Hívők nélkül tartják meg a Via Crucis keresztútját is nagypéntek este a Colosseumnál. Azt még nem tudni, hogy Ferenc pápa személyesen elmegy-e a szertartások helyszínére, vagy a Vatikánban, az apostoli palotákban maradva vezeti a keresztút stációit. Április 12-ig a Vatikán Ferenc pápa dolgozószobájából egyenes internetes közvetítéssel sugározza az egyházfő minden imáját, beszédét és a szerdai audienciák felszólalásait is. Az olaszországi templomok többségét bezárták az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt bevezetett rendkívüli óvintézkedések következtében. A legtöbb fertőzöttet regisztráló északnyugati Lombardia tartományban már hetek óta zárva tartanak a templomok, máshol, köztük a római egyházmegyében, misét nem mutatnak be, de a plébániatemplomok nyitva vannak, hogy a hívők be tudjanak térni imádkozni. A korábban kiadott rendelkezések szerint az olaszországi egyházmegyék felmentették híveiket a vasárnapi és az úgynevezett parancsolt ünnepek alkalmából tartott szentmiséken való részvétel alól.

Koronavírusos a marokkói miniszter, aki pár napja még Pintér Sándorral tárgyalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.15. 10:06

Fotó: Facebook
Kezet is fogtak a politikusok.
Szombaton este közölték a marokkói lapok, hogy koronavírussal fertőződött meg Abdelkader Amara, az ország közlekedési és vízügyi minisztere. A tárcavezető szerdán Budapesten járt, és több magyar politikussal is tárgyalt – írja a 444 külföldi sajtóbeszámolók alapján. A La Vie Éco beszámolója szerint az európai tárgyalásról hazaérkező politikus szokatlan fáradtságot érzett és fájt a feje, ezért orvoshoz fordult. A tesztek pedig szombaton kimutatták, hogy az új koronavírus fertőzte meg. A tünetei nem súlyosak, ezért orvosai tanácsára két hétre házi karanténba vonul, onnan fog dolgozni. Abdelkader Amara megfertőződése Magyarország politikusainak is fontos hír. A miniszter ugyanis európai tárgyalásainak utolsó állomásaként szerdán Magyarországon is járt.
A Mapnews cikke szerint találkozott Mosóczi Lászlóval, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárával, a Réaltiés Online szerint pedig Pintér Sándor belügyminiszterrel is tárgyalt. Egy fotó tanúsága szerint itt a tárgyaló felek kezet is ráztak.

A Réaltiés Online cikke megemlíti, hogy Budapest volt Amara útjának utolsó állomása, illetve azt, hogy másnap, a hazaérkezése után részt vett a marokkói kormány ülésén.