Előfizetés

Uszodákat, edzőtermeket és bárokat zárnak be több német tartományban

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 07:39

Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP
Schleswig-Holstein tartomány vezetése arra kérte a lakosokat, hogy halasszák el a magánjellegű eseményeket is.
Több német tartományban bezárják az uszodákat, mozikat, edzőtermeket, klubokat és bárokat a koronavírus-járvány terjedésének akadályozása érdekében. Erről szombaton döntöttek a tartományi kormányok. Németország továbbra is a legérintettebb európai országok közé tartozik: a fertőzöttek száma szombaton 733-mal 3795-re nőtt. A halálos áldozatok száma nyolc. Berlinben betiltották az 50 fősnél nagyobb tüntetéseket. Az éttermekben az asztaloknak legalább másfél méteres távolságra kell lenniük egymástól. A járvány által viszonylag kevéssé érintett Schleswig-Holstein tartomány vezetése messzebb ment a többieknél: arra kérte a lakosokat, hogy halasszák el a magánjellegű eseményeket is, mint például az esküvőket és a temetési szertartásokat. Az észak-rajna-vesztfáliai Kölnben, a járvány németországi gócpontjában vasárnaptól április 10-éig minden tüntetést betiltottak. A turistalátványosságnak számító kölni dómba mostantól csak imádság céljára szabad bemenni. A Saar-vidéken is bezárják a bárokat, a diszkókat és a nyilvánosházakat. A német tartományokban már korábban meghozták azt a döntést, hogy az óvodától a középiskoláig nagyjából öt hétre bezárnak minden oktatási intézményt. 

Negatív lett Trump koronavírustesztje

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 07:05

Fotó: Yasin Ozturk / AFP / Anadolu Agency
„Egy héttel azt követően, hogy a brazil küldöttséggel találkozott Mar-a-Lagóban, az elnök változatlanul tünetmentes” – közölte a Fehér Ház.
Donald Trump amerikai elnök koronavírus-tesztje negatív lett – jelentette be szombat este a Fehér Ház. A Stephanie Grisham szóvivő által kiadott közlemény leszögezte:
„egy héttel azt követően, hogy a brazil küldöttséggel találkozott Mar-a-Lagóban, az elnök változatlanul tünetmentes. Napi kapcsolatban vagyok a CDC-vel (Országos Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ), és a Fehér Ház koronavírus-munkacsoportjával”.

Trump a múlt hétvégén vendégül látta mar-a-lagói klubjában Jair Bolsonaro brazil elnököt. Donald Trump szombat délelőtti sajtókonferenciáján már bejelentette, hogy szombatra virradóan elvégezték rajta a vírustesztet, és hogy testhőmérséklete „teljesen normális”. Az elnök korábban többször is elmondta, hogy nem aggódik az esetleges fertőzés miatt, noha Bolsonaro kommunikációs igazgatójánál, Fabio Wajngartennél diagnosztizálták a betegséget, a brazil nagykövetnél pedig péntek este állapították meg a fertőzöttséget. Nestor Forster nagykövet Wajngarten fertőzöttségének diagnosztizálása után azonnal önkéntes karanténba vonult. Bolsonaro elnököt nem találták fertőzöttnek. Önkéntes karanténba vonult az a két amerikai politikus is – Lindsey Graham dél-karolinai és Rick Scott floridai szenátor – aki részt vett a brazilokkal tartott találkozón. Donald Trump nem követte a példájukat, sőt, csütörtökön még megbeszélést folytatott Leo Varadkar ír kormányfővel a Fehér Házban. A Fehér Ház orvosa ezek után pénteken éjjel feljegyzésben közölte, hogy az elnök tünetmentes, és nincs szükség karanténba helyezésére.
Kapcsolódó
Két koronavírusos beteggel is találkozott Trump, mégsem vizsgálják meg

Hétfőtől leállítják a tömegközlekedést Szlovéniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 06:58

Fotó: Juancho Torres / AFP / Anadolu Agency
Janez Jansa miniszterelnök közölte: az országban felfüggesztenek, illetve korlátoznak minden nem szükséges tevékenységet.
Szlovéniában hétfőtől leállítják a tömegközlekedést, valamint bezárják az éttermeket és a bárokat az új koronavírus terjedésének akadályozása érdekében. Erről döntött szombaton az új kormány válságkezelő kabinetje. Janez Jansa miniszterelnök közölte a Twitteren, hogy az országban felfüggesztenek, illetve korlátoznak minden nem szükséges tevékenységet. Minden ezzel kapcsolatos intézkedést azután vezetnek be, hogy az illetékes miniszterek kihirdetik az ezekről szóló rendeleteket. A parlament pénteken szavazott bizalmat az átmeneti koalíciós kormánynak, amely még aznap megtartotta első ülését, és ezen megalakult a válságkezelő kabinet. Ezt megelőzően Szlovénia szerdától megtiltotta a beutazást Olaszországból. A rendelet nem vonatkozik a szlovén állampolgárokra, továbbá csak azok léphetik át az országhatárt, akik igazolják, hogy nem fertőzöttek. Ez az igazolás nem lehet régebbi három napnál, valamint szlovén, olasz vagy angol nyelven kell íródnia. Csütörtöktől az Olaszországból érkező áruforgalmat is korlátozták. Hétfői hatállyal felfüggesztették az oktatást az óvodáktól a felsőoktatási intézményekig. Szombaton meghalt az első beteg, akit megfertőzött a koronavírus. A délkelet-szlovéniai Metlika városban működő idősotthon egyik lakója volt. Szlovéniában szombaton délután 14 óráig 181 volt a fertőzöttek száma.