Előfizetés

Harmincra nőtt a magyarországi fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.14. 20:35

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az öt új fertőzött mind magyar, van, aki valószínűleg Olaszországban fertőződött meg.
A reggeli adatok óta Magyarországon újabb 5 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 30-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma - írja a kormányzati információs portál.  Az új betegek között is vannak, akik a közelmúltban Olaszországban jártak, van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött meg és van olyan is, akit a kontaktkutatás során már korábban azonosítottak. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez. Magyarországon eddig 30 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 20 magyar állampolgár.  A betegek száma viszont csak 19, mert egy iráni egyetemi hallgatót már gyógyultnak nyilvánítottak. A világban már 155 ezernél több fertőzöttről tudni, 5700-nál is több a halálos áldozat. Jó hír ugyanakkor, hogy 74 ezernél több a már gyógyult fertőzött, így a betegek száma valamivel több mint 75 ezer. 

Koronavírus ide vagy oda, csak kihúztak öt számot hatmilliárd forintért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.14. 20:12

Fotó: Shutterstock
Na, összejött valakinek?
Mivel 37 hete nem volt már telitalálat az ötös lottón, igen szép összeg, hatmilliárd forintnyi nyeremény halmozódott fel.   A nyerőszámok: 12 (tizenkettő) 20 (húsz) 30 (harminc) 41 (negyvenegy) 77 (hetvenhét)  És nem, ezen a héten sem volt telitalálat. 20-an találtak el négy számot, ők kétmillió forintot nyertek, a hármasokra húszezer, a kettesekre kétezer forintot fizetnek. A jövő héten már 6,242 milliárd lesz a főnyeremény 

Rendkívüli ítélkezési szünet, fogorvos csak sürgősségi esetben - szabályok a védekezéshez

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.14. 19:51

Fotó: Shutterstock
Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok a Magyar Közlöny legfrissebb, szombati számában.
A közlönyszámban kormányrendelet szabályozza az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt vészhelyzet során teendő intézkedéseket. A rendelet többek között tartalmazza, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet rendelnek el. Kimondja azt is, hogy a bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere - a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester - a bölcsődei és az óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el, erről tájékoztatnia kell az emberi erőforrások miniszterét. A kihirdetett vészhelyzet miatt szükséges egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Emmi-rendelet született, a tárca másik dokumentuma két korábbi rendeletet módosít: az egyik az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéseinek szabályozásáról, a másik az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szól. A dokumentumból az is kiderül, hogy a vészhelyzet időszakában a fogorvosi alapellátást csak sürgősségi esetben lehet igénybe venni. A közzétett kormányhatározatok rögzítik a koronavírus elleni védekezés kapcsán szükséges további intézkedéseket, új munkarendet vezetnek be a köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását - vagyis, az öregségi nyugdíj-korhatárt elérő közszolgákat sem engedik el egyelőre  - emellett előirányzatot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. Ez kétmilliárd forintot jelent, amit az Állami Egészségügyi Ellátó Központ használhat fel. Szintén kormányrendelet sorolja fel azokat a feladatokat, amelyek a magyarországi rajttal tervezett Giro d'Italia kerékpáros körverseny elhalasztásával vannak összefüggésben.