Határesetek: elszakított párok, dühös autósok, óriásdugók

Publikálás dátuma
2020.03.13. 21:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
Szlovákia péntek reggel hét órakor lezárta határait, csak azokat engedik át, akik a lakcímkártyájuk szerint szlovákiai lakosok.
„Most akkor egy hónapig kettészakad a család?” – fakadt ki egy fiatal nő a komáromi híd „túloldalán”, Szlovákiában péntek délelőtt. Hamar kiderült, mi okozta dühét: Szlovákia péntek reggel hét órakor lezárta határait, csak azokat engedik át, akik a lakcímkártyájuk szerint szlovákiai lakosok, márpedig ő „odaát” él, párja pedig nála lakik, aki viszont magyar, magyarországi lakcímmel. A hídon szájmaszkot, gumikesztyűt viselő emberek tájékoztatták az érkezőket, akik közül sokakat visszafordítottak. Az egyenruhások gyorsan, szakszerűen kérdezték ki az embereket, de a zárlat korántsem tökéletes: mi például gyalog zavartalanul átsétáltunk Szlovákiába. Visszafelé pénteken még nem volt zárlat, vagyis bárki – így a pártjától elválasztott szlovák nő is – átmehetett Magyarországra. Komáromtól úgy 140 kilométerre, Sopronnál, az osztrák-magyar határ közelében péntek délután többen is tényként közölték: biztos forrásból tudják, hogy az osztrákok délután négykor lezárják a határt, onnantól kezdve pedig se ki, se be. „Legfeljebb két hétig nyaralok Bécsben” – humorizált az egyik benzinkúton egy kifelé tartó autós. Jót derültek ezen a mellette állók, de a jókedv nem tartott sokáig. Arcukra fagyot a mosoly, amikor az egyik sorban álló vásárlóról kiderült, hogy olasz a bankkártyája, és történetesen Észak-Olaszországból érkezett. Később aztán megérkeztek a hírek arról, hogy az osztrákok a kisebb osztrák-magyar határátkelőhelyek zömét valóban lezárták, mindössze nyolc üzemel tovább, köztük a kelénpataki. Az ottani határátkelőhelyen délután már tíz kilométeres sor állt az osztrák oldalon. Ausztriában dolgozó magyarok igyekeztek haza Burgenlandból. A határátkelőnél a magyar és az osztrák részen nem volt hőmérőzés. Az osztrák oldalon a Magyarország felé tartók lassan haladó sorában egyre feszültebbé vált a helyzet, különösen akkor, amikor valaki megpróbált furakodással némi előnyre szert tenni. A Fertő-tavat megkerülve kiderült, Hegyeshalomnál sem volt jobb a helyzet: több mint tíz kilométeres sor torlódott fel péntek késő délutánra. Hegyeshalomnál az osztrák oldalon még egyenruhásokat sem láttunk. A magyar oldalon már nagy volt a rendőri készültség, de csak annyit kérdeztek, amikor sorra kerültünk, hogy jártunk-e mostanában Olaszországban. Lázat nem mértek.

Súlyos hibák a szűrésben

A magyar határellenőrzés „szigoráról” sokat elárul egy, a közösségi médiában megjelent videó. A felvételen azt hallani: a magyar kamionsofőr elmondja a rendőrnek, hogy a múlt héten megjárta Olaszországot. A rendőr erre továbbengedi, pedig még el is mondja neki, hogy ha két héten belül járt Olaszországban, akkor karanténba kellene mennie. Végül azzal engedi útjára: „Maradjunk annyiban inkább, hogy menjen tovább jó, egy hét után, ha nincs tünete.” Jelzésértékű az is: Orbán Viktor kormányfő, miután repülővel hazatért Moldovából, videót tettek közzé arról, hogy megmérik a lázát a reptéren. Ehhez képest több utas is azt mesélte lapunknak: senki nem mérte meg lázukat. Egy Hollandiából hazaérkező diák például úgy látta, a repülőjükről leszálló utasok közül egynek sem mértek lázat.

Frissítve: 2020.03.14. 00:15

Járványveszély! – kötelezték, hogy kitegye, aztán levetették a piros figyelmeztetést

Publikálás dátuma
2020.03.13. 20:08

Fotó: koronavirus.gov.hu
Olaszországban járt, ezért ki kellett raknia házára a hatósági piros lapot egy budaörsi történésznek. Aztán szóltak neki, hogy inkább vegye le.
„Itt járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik. Tilos a belépés!” – ez a szöveg szerepel azon az A/4-es piros lapon, amit egy Budaörsön élő történésznek kellett kitennie családi háza kapujára. Lapunknak adott nyilatkozata szerint a rendőrök azt mondták neki: ő az első az országban, akit ilyesmire köteleznek. Igaz, nem sokkal később arra kérték, hogy mégis inkább vegye le. Attól tartanak ugyanis, hogy „pánikot okoz”. A férfi – aki nem szeretné nyilvánosságra hozni a nevét – múlt hét szerdán, március 4-én egy kollégájával szakmai útra ment. Autóval utaztak Olaszországon át Franciaországba. Bő egy hét múlva, most csütörtökön indultak vissza. A határzárak miatt Ausztrián át jöttek, éjfél körül értek az osztrák-magyar határra. Osztrák részről nem volt semmiféle ellenőrzés, a maszkot viselő magyar rendőrök azonban, miután megtudták, hogy Olaszországban is jártak, megállították őket. „Semmilyen panaszunk nem volt. A határon megmérték a lázunkat, de még csak hőemelkedést se mutatott a műszer. Más vizsgálatot nem végeztek. Annyit közöltek velünk, menjünk haza, majd keresni fognak” – idézte fel az eseményeket a történész. Kollégáját még nem keresték, nála viszont a rendőrök megjelentek az általa „skarlát betűnek” nevezett – kirakott, majd levett – piros lappal. Aztán a helyi tisztiorvos is hívta telefonon, hazaérkezése óta azonban nem vizsgálták meg. A férfi kapott olyan információt is, hogy – mivel 4-én lépték át az olasz határt – lassan lejár a sokat emlegetett kéthetes határidő, és rövidesen utcára mehet. De ez még nem biztos. „Mindenki rendkívül kedves és udvarias, de senki nem tudja, mit kellene csinálni. Nagy a káosz” – foglalta össze tapasztalatait a történész.
Szerző

Szekszárd fideszes polgármestere egymaga elfogadta és aláírta a város költségvetését

Publikálás dátuma
2020.03.13. 20:01

Fotó: Facebook
Azt a javaslatot, amit a közgyűlési többség nem támogatott.
Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere hétértékelő sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy országos veszélyhelyzet esetén a vonatkozó törvény alapján a polgármesternek lehetősége van rá, hogy a bizottságok és a közgyűlés összehívása nélkül maga hozzon meg döntéseket. Közölte, hogy élve ezzel a jogával saját maga elfogadja és aláírja a város költségvetését – vette észre a Magyar Hang.
A lap megjegyezte, hogy a költségvetési javaslatot a polgármester dolgozta ki, és a közgyűlési többséget adó Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakció nem támogatta.
– Ezen kívül módosítom a szervezeti és működési szabályzatot, és visszaállítom a polgármesteri kabinetet, amelyre ebben a rendkívüli helyzetben nagy szükségem lesz, hogy háttérmunkájukkal segítsenek. Végül pedig visszaveszem a város kezébe az önkormányzati lapot, a Szekszárdi Vasárnapot

– tette hozzá a városvezető.

A fideszes polgármester azzal indokolta a hetilap visszavételét a városi Vagyonkezelő Kft.-től, hogy úgy tudja, a lap a jövő héten nem, vagy csak korlátozottan jelent volna meg, és szerinte most nem megengedhető, hogy ne lássák el fontos információkkal a város polgárait. „Ezekben a pillanatokban nem politikus vagyok, hanem minden szekszárdi polgármestere, aki a pártok torzsalkodása felett állva egyetlen célt tűzött ki maga elé: a szekszárdiak biztonságát. Az elmúlt hónapokban sokat dolgoztam azért, hogy együttműködésre bírjam azt a két politikai oldalt, amely a választók akaratából felhatalmazást kapott a város vezetésére. Törekvéseim nem járhattak sikerrel, mert a távolság, az önös érdekek és a múlt sérelmei túl erősnek bizonyultak ahhoz, hogy az érintettek felülemelkedjenek rajtuk és egységben dolgozzanak szeretett városunkért. Éppen ezért a mai napon úgy döntöttem, hogy a szekszárdiak biztonsága érdekében elfogadom a költségvetést, amelyért teljes felelősséget vállalok” – írta Ács Rezső közösségi oldalán. Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője a Magyar Hangnak azt nyilatkozta az ügyben, hogy amit a polgármester most tesz, az a hatalommal való visszaélés tipikus esete. Hozzátette, minden olyan intézkedésnek, amit a városvezető a hatalom újbóli megszerzéséért tesz, és az nincs összefüggésben a járványügyi helyzettel, következménye lesz. Az ÉSZ-es többség idén januárban szavazta meg az ötfős polgármesteri kabinet megszüntetését. Akkor  Bomba Gábor azzal indokolta a lapnak a döntést, hogy a testület kizárólag politikai tevékenységet látott el, márpedig az nem helyénvaló, hogy a város finanszírozza ezt.
Szerző
Frissítve: 2020.03.13. 20:09