Utoljára 56-ban volt ilyen

Publikálás dátuma
2020.03.11. 20:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bezárt többek között az Erkel, az Operett, a Nemzeti, a Madách, a Víg, a Katona, az Örkény, a Trafó, a Hatszín Teátrum, az összes vidéki nagy színház.
Későbbi időpontra halasztják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, és a Friss Hús rövidfilmfesztivált, miután a kormány szerdai ülésén veszélyhelyzetet rendelt el, és megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és az 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket. Elmarad a Pilvaker, a Bach Mindenkinek fesztivál, később tartják meg a Sportcsarnokba meghirdetett koncerteket. A Fonó március 26-ig tart zárva. Bezárt a Ludwig Múzeum, a Müpa, a MÁV Szimfonikusok online tartja meg nyíregyházi koncertjét. A nemzeti múzeum csak március 14-től 16-ig tart zárva, ám az egyelőre nyitva tartó Szépművészeti Múzeumhoz és Magyar Nemzeti Galériához hasonlóan minden egyéb programját törölte. Utoljára a 1956-os forradalom idején történt, hogy színházakat bezártak Magyarországon. Most bezárt többek között az Erkel, az Operett, a Nemzeti, a Madách, a Víg, a Katona, az Örkény, a Trafó, a Hatszín Teátrum, az összes vidéki nagy színház.
Szerző
Témák
színház mozi

Koronavírus – Új munkajogi helyzeteket kell megoldani

Publikálás dátuma
2020.03.11. 18:43

Fotó: Mongkolchon Akesin / Shutterstock
A munkából kieső dolgozók helyzetének tisztázására egyeztetést javasolnak a szakszervezetek.
Egyeztetést javasolnak a hazai szakszervezeti szövetségek a munkáltatók és a dolgozók képviselői között, mert a munkajogi szabályok nem mindig rendezik elég pontosan a koronavírus járvány miatt munkából kieső dolgozók helyzetét – tájékoztatta lapunkat Szabó Imre Szilárd munkajogász. A Munkástanácsok titkárságvezetője kiemelte, hogy az érdekvédelmi szervezetek szerint az egészségbiztosítási törvény, illetve a járványok megelőzéséről szóló rendelet alapján táppénz járhat a karanténba került munkavállalóknak akkor is, ha közegészségügyi rendelkezés alapján otthon kell maradniuk. A szakszervezetek állásfoglalása azt is tartalmazza, hogy ha az adott munkáltató nem szó szerint vett „elháríthatatlan külső” kényszerből (állami, közegészségügyi intézkedés), hanem például megelőző jelleggel, saját döntése alapján függeszti fel a munkavégzést, akkor az állásidő szabályai szerint a munkavállalóknak alapbért kell fizetnie. A vitatható helyzetek egyértelmű rendezését segíti, ha munkáltatói rendelkezés, vagy kollektív megállapodás születik a munkából kieső dolgozók helyzetének tisztázására – indokolta a konföderációk állásfoglalását a munkajogász. A Népszava információi szerint a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke közben kezdeményezte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) március 19-re összehívott ülésén tárgyaljanak egy olyan állásfoglalásról is, amely a munkáltatók és a kormány véleményét is tartalmazza. Kordás László úgy látja, számtalan későbbi jogvitát meg lehetne előzni egy ilyen egységes értelmezés megfogalmazásával.
Szerző

A koronavírus miatt 23 ezer áprilisi járatát törölte a Lufthansa

Publikálás dátuma
2020.03.11. 18:36

Fotó: Nicolas Economou / AFP / NurPhoto
A következő hetekben további járatritkítás következhet.
Törölte 23 ezer áprilisi járatát a Lufthansa csoport a koronavírus-járvány miatt. A legnagyobb német légitársaság szerdai közleménye szerint a következő hetekben további járatritkítás következhet. A társaság a napokban jelezte, hogy a foglalások visszaesése és a lemondott utazások számának növekedése drámai méreteket ölt, ezért a korábban tervezettnél nagyobb, akár 50 százalékos kapacitáscsökkentésre is kényszerülhet. Az eddigi bejelentéseket együttvéve 30 100 járatot törölnek menetrendjükből az április 24-ig tartó időszakban. A járatritkítást úgy oldották meg, hogy továbbra is minden kontinens és valamennyi célállomás elérhető legyen a csoport központi repülőtereiről, Frankfurtból, Münchenből, Zürichből, Bécsből és Brüsszelből – áll a szerdai közleményben. A napokban arról is tájékoztattak, hogy a kapacitás visszafogása mellett szigorú takarékoskodásba is kezdtek, így leállították a tervezett létszámfejlesztéseket és felkínálták a dolgozóknak, hogy hozzák előre tervezett éves szabadságukat, vagy menjenek fizetés nélküli szabadságra. Tárgyalásokat kezdtek a szakszervezetekkel egyéb megoldásokról is, köztük a rövidített munkaidő és részmunkaidős foglalkoztatási modellek alkalmazásáról. A csoporthoz a névadó Lufthansa mellett az Austrian Airlines, a Swiss és az Edelweiss Air légitársaság, valamint az Eurowings és a Brussels Airlines diszkont légitársaság tartozik. Tavaly 145 millió utast szállítottak, ami 2,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A világszerte 135 ezer embert foglalkoztató cégcsoport korábban 4500 ember felvételét tervezte 2020-ra.
Szerző