Előfizetés

Putyin nem alszik jól, pedig a nyolcvanas éveiben kell csak lelépnie a cári trónról

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.03.11. 07:56
Russia Constitutional Reform
Fotó: Aleksey Nikolskyi /
Az elnököt csak a lakosság egyharmada támogatja, de egy kvázi-diktatúrában ez nem számít.
Putyin arra készül, hogy életfogytiglani elnök lesz, vagyis azt tervezi, hogy jócskán benne jár majd a 80-as éveiben, amikor megválik hivatalától, csakhogy egy olyan országban, ahol nincs jogállam, még azok a vezetők sem aludhatnak nyugodtan, akiknek látszólag nincs okuk az aggódásra. Ezt fejti ki a Wall Street Journal vezércikke, kiemelve, hogy az orosz elnök alig két hónapja még egészen másként beszélt, ám mostanra megváltoztatta a szándékát, amin természetesen senki sem lepődött meg. Az alsóház már rá is ütötte a pecsétet az alkotmány módosítására, miszerint a politikus még 12 évet tölthet a hatalomban. Megnézheti magát az a bíróság, amely ujjat mer húzni a döntéssel. Lesz ugyan népszavazás is, de a Kreml kézben tartja a sajtót. Az államfőről az a hír járja, hogy mesteri taktikus, de a drága külföldi beavatkozások sokszor azzal függnek össze, hogy a vezető külföldi gazfickók segítségével erősíti meg hazai népszerűségét, már nem beszélve a nagy geopolitikai vízióról. Oroszország azonban gazdaságilag továbbra is elmaradott. Az átlag magyar vagy lengyel jobban él, mint orosz sorstársa. Az országban a várható élettartam pont annyi, mint az USÁ-ban a 70-es években. A felmérések azonban elhallgatják, hogy a lakosságnak csupán egyharmada támogatja Putyint. Ennek oka nagyrészt az, hogy virágzik a korrupció. Az elnök azonban nem teheti meg, hogy feladja hivatalát, ha nem gondoskodott a saját védelméről és a csatlósok anyagi helyzetéről. A politikus idáig szerencsésnek mondhatta magát, mert a szénhidrogének ára sokáig magas volt. Ám jött az amerikai palakészletek kitermelése, és Moszkva aligha tudja térdre kényszeríteni a tengerentúli gazdaságot, amikor igyekszik támaszkodni az olaj gyengülő világkeresletére. Szóval érthető, ha nincs könnyű álma.  

Saját magát tette karanténba a brit egészségügyi államtitkár, miután kiderült: őt is megfertőzte a vírus

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.11. 07:16
Koronavírus-mintát tartalmazó fiolák. A kép illusztráció
Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON / Verwendung weltweit
Most próbálja felderíteni a közegészségügyi szolgálat, kikkel érintkezett.
Nadine Dorries brit egészségügyi államtitkár is megfertőződött az új típusú koronavírussal. A hírt a 62 éves politikusnő maga jelentette be. Dorries, aki a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselője, közölte, hogy az érvényes hatósági útmutatásnak megfelelően elkülönítette magát környezetétől, és otthonában lábadozik. Hozzátette: az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England) a koronavírus-fertőzések azonosítása után szokásos eljárás alapján megkezdte azoknak a felkutatását, akikkel ő az elmúlt napokban kapcsolatba került, és minisztériumi kollégái, valamint parlamenti irodájának stábja is szorosan követi az útmutatásokat a teendőkről. A The Times című konzervatív brit napilap online kiadásának szerda hajnali beszámolója szerint az egészségügyi államtitkár pénteken kezdte észlelni a tüneteket, éppen akkor, amikor aláírta a betegséget bejelentés-kötelessé nyilvánító kormányrendeletet. A lap szerint Nadine Dorries előző nap részt vett azon a fogadáson, amelyet Boris Johnson miniszterelnök tartott a Downing Streeten a nemzetközi nőnap alkalmából, szombaton pedig közép-angliai választókerületében képviselői fogadónapot tartott, amelyen ötvenen vettek részt. Az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 382. Az új koronavírus okozta betegségben eddig hat idős brit állampolgár halt meg. Öten Nagy-Britanniában, egy további páciens - aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott - februárban egy japán kórházban hunyt el. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) tájékoztatása szerint a betegség brit halálos áldozatainak mindegyike krónikus egészségi problémákkal küszködött.

Akit az Orbán-rezsim nem támogat, az elveszíti a jogait

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.03.11. 06:56

Egyfajta erkölcsi rendre hivatkozva a kormány akár a Kúria döntéseit is semmibe veheti.
Mivel a migráció lejárt lemez, a jobboldali-nemzeti Orbán Viktornak új ellenségre van szüksége és azt odahaza, a romákban találja meg, ezért engedi szabadjára a rasszizmust, ami a lehető legegyszerűbb módszer, állítja a Frankfurter Rundschau. A Nyílt Társadalom Alapítvány roma kezdeményezésének vezetője, Zeljko Jovanovics szerint a kormányfő az illiberális demokrácia, a tekintélyuralom nevében teljes ellenőrzést akar. Ezt támasztja alá Gyöngyöspata, ahol az iskolai szegregáció valójában apartheidrendszert jelentett. Ám Orbán az érvényes bírósági ítélet ellenére megtagadta a kártérítés kifizetését. A Berlinben dolgozó politológus úgy gondolja, hogy a lépés az igazságszolgáltatás jogfosztását jelenti. Hiszen e precedens nyomán mindenki elvesztheti a jogait, akit nem támogat a hatalom. A fékeket és ellensúlyokat illetően jelentős aggályai vannak az EU-nak is. Orbán azonban fütyül minderre. Pont most vasárnap, a nemzeti ünnepen indul a nemzeti konzultáció a roma ítélet ügyében. Gulyás Gergely szerint azért, hogy helyreálljon az erkölcsi rend. De ily módon akár a legfelsőbb bíróság (értsd: Kúria) döntését is kétségbe lehet vonni. A rövid pórázon tartott közmédia persze támogatja ezeket a lépéseket.