Ígéret már bőven van a támogatásra, csak a pénz nem látszik sehol a metrópótló buszokra

Publikálás dátuma
2020.03.11. 06:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
Még mindig nincs meg a pénz a fővárosi buszvásárlásra, de a kormány és a városvezetés szerint mindjárt aláírják a szerződést. Csak a BKV nem tud róla.
Nem tudom, hogy honnan szerzek buszokat szeptemberre a hármas metró déli és középső szakaszának felújítása miatt szükségessé váló pótlásra – kesergett a BKV menedzsmentjének egyik prominense a cég hétfői igazgatósági ülésén, újra felvetve a használt buszok vásárlásának lehetőségét. Mint mondta, a főváros és a kormány még mindig nem kötötte meg a buszvásárlásra ígért 3,2 milliárd forintról szóló támogatási szerződést. Holott a kormány még tavaly júliusban úgy döntött, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslata alapján 3,2 milliárd forinttal támogatja a fővárosi közösségi közlekedés autóbusz-járműparkjának cseréjét. A támogatási szerződést a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kellene megkötnie a projekt „tényleges megvalósítójával”, a BKV Zrt.-vel. A határidő január vége lett volna, de a pénz még mindig sehol.

Közben megkezdődött a hármas metró középső szakaszának felújítása is. Az Arany János utcai és a Ferenciek terén lévő megállókat már lezárták, júliustól a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák metróállomásokon is elindul a korszerűsítés. A teljes lezárást a déli szakasz forgalomba helyezése utánra ígérték, de aligha várhatják ki. Az egyre nagyobb csúszás miatt jó, ha 2021 őszére végeznek azzal, miközben a vonal korszerűsítéséhez a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban elnyert összesen 172 milliárd forint támogatás terhére nem nyújtható be számla 2023 után. Márpedig a középső szakasz tavaszi kezdésével kérdéses a 2023-as befejezés. Az összecsúszó felújítás miatt ősztől legkevesebb 30 busszal többre lesz szükség a metrópótláshoz. Holott már ezt a mennyiséget is csak úgy tudta kipréselni magából a BKV, hogy újra forgalomba állította a korábban már lesejtezett, valamennyire felújított régi Ikaruszokat, illetve 9 évre béreltek az Inter Tanker City Konzorciumtól 54 darab új Mercedes Connecto-G típusú csuklós buszt 1,4 milliárd forintért. A szerződés 2024-ben jár le. De még ezekkel együtt is kevés lesz a jármű ősztől. A hiátus pótlására tavaly augusztusban 21 milliárd forintos adásvételi keretszerződést kötöttek az Inter Traction Electrics Kft-vel. Opciókkal összesen 200 jármű vásárlására nyílt ezzel lehetőség. A kormánnyal kötött megállapodás alapján elsőként a főváros hívott le és fizetett ki 20 darabot, míg a másik húsz busz megvásárlására 3,2 milliárd forint támogatást ígért a kormány. Csakhogy közben nagyot zuhant a forint, így a késlekedő szerződéskötés miatt 20 helyett legfeljebb 17 új buszt vásárolhat a BKV. De egyelőre erre is hiába várnak, mivel a támogatási szerződést még mindig nem írták alá a felek. Ez tényszerűen igaz – ismerte el Kiss Ambrus, Budapest gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettese a Népszavának, de szerinte már csak a technikai jellegű egyeztetések maradtak hátra. Hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár is, hozzátéve: reményei szerint napokon belül aláírhatják a szerződést. Ha pedig ez megvan, akkor már utalják is a pénzt. A BKV pedig megrendelheti a buszokat. De így is kérdéses, hogy ideérnek-e időre. Az Inter Traction Electrics 150-180 napos szállítási határidőt vállalt korábban, de a koronavírus-járvány miatt ez nehezen lesz tartható. Ha pedig őszig nem érkeznek meg a buszok, akkor a BKV nem tud mit forgalomba állítani a legzsúfoltabb belvárosi részen. A hármas metró munkanapokon 520-540 ezer utast szállít, csupán a Nyugati-pályaudvaron 130 ezernél is több ember fordul meg egyetlen napon.   
Szerző
Témák
pótlóbusz

Mit nekik koronavírus: több százan tüntettek a székely szabadság emléknapján

Publikálás dátuma
2020.03.10. 22:17
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszédet mond az erdélyi székely szabadság napjának budapesti szimpátiarendezvényén a Hősök terén 2020. március 10-én
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Miközben sorra maradnak el a rendezvények a járvány miatt, a Hősök terén kisebb tömeg hallgatta a politikusokat.
Több száz ember gyűlt össze kedd este a fővárosi Hősök terén, hogy együtt ünnepeljenek a erdélyi székely szabadság napjának budapesti szimpátiarendezvényén. A rendezvényen  Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszélt a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) indított el.
Fogytán az idő az egymillió aláírás összegyűjtéséhez – hangoztatta Németh az MTI összefoglalója szerint, majd úgy folytatta, most ünnepelni jöttek, mert egy éve az SZNT "legyőzte" az Európai Bizottságot a jog eszközével - mondta, arra utalva, hogy hatévi pereskedés után sikerült elindítani a kezdeményezést.
A koncerttel, óriási székely zászló kifeszítésével kísért eseményen beszédet mondott Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, és Dabis Attila, az SZNT küldöttje is.
A rendezvénynek sajátos bájt ad, hogy a koronavírus-járvány kapujában is megtartották – igaz, elmarad a március 15-i állami  és fővárosi ünnepség, sorra mondják le a rendezvényeket, az operatív törzs pedig iskolák, színházak, sportcsarnokok közelgő lezárásáról beszél, de a téren összegyűlt maroknyi székelyt és támogatóikat ez sem rettentette vissza. Tegyük hozzá, az koronavírus-járvány miatt életbe léptetett megszorítások miatt lemondott a marosvásárhelyi megemlékezésről és felvonulásról, de a Sepsiszéki Székely Tanács sepsiszentgyörgyi rendezvényét - amelyen mintegy kétszázötvenen vettek részt - megtarthatták.
A  budapesti tüntetés résztvevőp között sok volt az idős ember is. Az operatív törzs egyébként éppen néhány órával ezelőtt figyelmeztette a 60 év felettieket, hogy kerüljék el a tömegmegmozdulásokat, hiszen rájuk veszélyes igazán a kétoldali tüdőgyulladással járó fertőzés. Az ajánlást a kormány is megosztotta Facebook-oldalán.
Szerző

Nyálunk és vérünk beszél helyettünk a koronavírusról (videó)

Publikálás dátuma
2020.03.10. 21:31
Koronavírus-mintát tartalmazó fiolák. A kép illusztráció
Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON / Verwendung weltweit
Magyar szakértő magyarázta el, mi történik a koronavírus-teszthez vett mintákkal. Néhány óra elég ahhoz, hogy kiderüljön, honnan, hány emberen keresztül jut el hozzánk a fertőzés.
Sokakat érdeklő kérdést válaszolt meg egy Prezi-videóban Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa: elmagyarázta, mi történik azokkal a nyál- és vérmintákkal, amit az egészségügyi szakemberek vesznek a fertőzésgyanús személyektől.
Mint Kemenes elmondta, az ellenőrzés a WHO ajánlásai alapján történik, és legalább egy légúti mintavételnek történnie kell: ecsetelőpálcával vesznek kenetet az alsó vagy felső légutakból. Ez a koronavírus kimutatásának leggyorsabb és egyszerűbb módja – a mintát aztán egy német kutatócsoport által kifejlesztett tesztel vizsgálják meg, amit világszinten használnak: a teszt három gént mutat ki a vírus genomjából, a hármas egyezés pedig már bizonyítja, hogy fertőzött-e valaki.
A gyanús esetektől vért is vesznek, mivel a vérben található antitestek rengeteg információt közölnek magáról a betegségről.
Rossz hír ugyanakkor, hogy a Covid19 igen türelmes, és csak egy hét után vált ki antitest-reakciót a szervezetből.

 A vérminta tehát gyorsszűrésre nem alkalmas, de a betegség természetének vizsgálatára igen.  A fertőzött mintáknál genomszekvenálás is történik – mondta Kemenesi. A titokzatosan hangzó eljárás a vírus teljes családfáját feltárja, és pár órán belül azt is kideríti, hogy melyik kontinensről érkezett, hány betegen keresztül jutott el a vizsgált személyhez a kórokozó. A mintaként vett vért később vírus izolálásához és tenyészéséhez is felhasználják, a költséges, hosszan tartó folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy idővel ellenszert fejlesszenek ki a Covid 19-el szemben.
Kemenesi Gábor szerint ugyanakkor egyelőre keveset tudunk a vírusról: az sem egyértelmű, hogy mikor lesz a járvány csúcspontja, vagy hogy a nyári felmelegedés tényleg megállítja-e terjedését, vagy hogy a tünetmentes hordozók terjesztik-e fertőzést. A Népszavának nyilatkozva azt mondta, a hatóságok egyelőre futnak a koronavírus után, ami gyakorlatilag bárhol felbukkanhat, így hozzá kell szoknunk a váratlan karanténok és korlátozások gondolatához.
Szerző