Előfizetés

Káslert is leváltaná a koronavírus miatt a Jobbik

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.10. 11:57

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A felsőoktatás, a nők esélyegyenlősége és a járvány is szóba került napirend előtt az Országgyűlésben.
A felsőoktatásról, a nők esélyegyenlőségéről és a koronavírus-járványról is beszéltek a képviselők kedden napirend előtt az Országgyűlésben, Szijjártó Péter pedig arról számolt be, hogy Magyarország tovább blokkolja a NATO-Ukrajna tanácsüléseket. Ez utóbbit egyébként helyesléssel fogadta a kormánypártok mellett Párbeszéd, az LMP és a Jobbik részéről is, a felszólalás után a DK üdvözölte, hogy a kormány visszatért a konstruktív tárgyalások útjára, csak a szocialista Mesterházy Attila - aki a NATO parlamenti közgyűlés elnöke is - beszélt arról, hogy ez komoly károkat okozhat Magyarországnak, míg eredményessége kétséges.
Jelentősen csökkent az esélyegyenlőség a felsőoktatásban, egyre kevesebb szegény, hátrányos helyzetű fiatal tud bekerülni

- erről már Mellár Tamás (Párbeszéd) beszélt. Rámutatott: míg 2005-ben 424 ezer felsőoktatási hallgató volt, ez a szám 2010-ben 361 ezer, 2018-ban pedig már csak 281 ezer volt. Aggasztó az is - tette hozzá -, hogy mesterképzésben és doktori iskolákban is csökken a hallgatók száma. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszolt. Szerinte a kormány fejleszti a felsőoktatás és a szakképzés rendszerét is. A felsőoktatási intézmények sikeres működését a külföldi hallgatók nagy számával igyekezett alátámasztani, valamint olyan állításokkal, mik szerint a magyarországi egyetemek a rangsorokban egyre előrébb kerülnek, és az európai innovációs együttműködésekben is jól szerepelnek. A közmédia tudósítása alapján Schanda nem kísérletezett azzal, hogy adatokkal igazolja optimista kijelentéseit.
Nincs hely Európában, ahol hátrányosabb helyzetből indulnának a nők, mint Magyarországon

- jelentette ki ezt már Bősz Anett (DK), aki viszont egy felmérés eredményeire alapozta állítását. Az MTI nem vesződött azzal, hogy a hivatkozott felmérésnek legalább a címét közölje, erre talán Bősz sem tért ki, de tény, hogy már az Európai Parlament is bírálta emiatt Magyarországot. Bősz az észak-európai országokat hozta példaként, ahol - mint mondta - a férfiak beengedése a babagondozási feladatokba, illetve a családon belüli munkamegosztás helyreállítása azt eredményezte, hogy kevesebb a válások száma, nőtt az édesapák és gyermekek közötti kötődés, és elkezdődött a nők munkaerőpiaci hátrányainak visszaszorulása. Szerinte a nők esélyegyenlőségének megteremtése ügyében nem ért szót a kormány és az ellenzék, holott össztársadalmi érdek lenne a nők és férfiak jogegyenlőségének helyreállítása. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára ezután elmondta: a kormány számára alapvető morális kérdés a nők és a férfiak jogegyenlősége, ezért került ez bele az alaptörvénybe is. Szerinte "a felmérések szerint" Magyarországon a férfiak az Európai Unió 68 százalékos átlagánál magasabb, 70 százalékos arányban veszik ki a részüket a gyermeknevelésből és a házimunkából.
A koronavírus miatt meg kellene fontolni egy karanténtörvény alkotását, továbbá Kásler Miklós miniszter távozását.

- mondta felszólalásában Stummer János (Jobbik). Emellett egy elhúzódó menekültválság miatt aggódott, ami miatt szerinte folyamatosan új lépéseket kell tenni. Közölte: a válság léte vagy nemléte nem attól függ, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kijátssza-e a menekült-kártyát. Szijjártó Péter minderre azzal reagált, hogy 2015-ben szembesült Európa és Magyarország az illegális migrációs folyamatokkal. Szerinte mára az EU álláspontja lett az, amit mások, így Magyarország már régóta hangoztatott. 

Újabb 3 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.10. 09:27

Fotó: Béres Márton
Mindhárman az elsőként diagnosztizált iráni fiatal miatt kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe.
A Szent László Kórházban már napok óta járványügyi zárlat alatt álló újabb három személynél, három iráni SE hallgatónál diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést (COVID-19) - írja az Emmi járvánnyal kapcsolatos honlapja kedd reggel. Mindhárman az elsőként diagnosztizált iráni fiatal miatt kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe.
Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben - a kórházba bekerülésük idejét is figyelembe véve - hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.
Velük együtt már 12 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván magyarországon, közülük 8 iráni, 1 brit, és 3 magyar állampolgár (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége).
A tájékoztató honlap szerint kedd reggel 67-en vannak karanténban.

Kiengedték a holland koronavírus-gyanús beteget

Kiengedték a karanténból azt a holland állampolgárságú pestszentlőrinci férfit, aki múlt pénteken maga sétált be a Dél-pesti Centrumkórházba koronavírus gyanújával, miután hosszú várakozást követően meglépett a kerületi rendelőből. Szaniszló László, a XVIII. kerületi polgármester közösségi oldalán azt írja: "közvetlenül tőle származó információ, hogy tegnap este kiengedték a kórházból. A vérvételen kívül két másik tesztet is elvégezték rajta". A hivatalos eredményekről egyelőre sem Szaniszló, sem a kerületi egészségügyi szakemberek nem kaptak tájékoztatást.

Kellett a pénz, olcsón adta a falu a földet

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.10. 08:00

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Értékbecslés és licit nélkül, a piaci ár alatt adott el egy földterületet a decsi önkormányzat. Az ügyben a kormányhivatalnak kell állást foglalnia.
A 13 hektáros mezőgazdasági területről Decs függetlenekből álló képviselő-testülete tavaly májusban döntött. A képviselők megszavazták, hogy a hektáronként 31 aranykoronás földet 17 millió 750 ezer forintért adják el egy vállalkozónak. Az eladásról szóló szerződést decemberben írta alá Decs új polgármestere, a kormánypárti Heberling Tibor. A földértékesítést szabálytalannak ítélte Kurtyán Ferenc, az MSZP szekszárdi választókerületének elnöke, s emiatt a kormányhivatalhoz fordult. Kurtyán azért tartja jogsértőnek a manővert, mert a földeladást nem előzte meg értékbecslés, és nem liciten adták el a területet. Ráadásul a piaci árnál olcsóbban váltott gazdát az ingatlan, hisz a NAV által is használt termőföld kalkulátor szerint a decsi terület értéke már 2018-ban is 29,5 millió forintra rúgott. Vagyis a települést 12 milliós kár érte.
Megkérdeztük a decsi jegyzőt, Takácsné Gehring Máriát, aki megerősítette, hogy nem volt se értékbecslés, se licit. Amikor megemlítettük, hogy ezt a nemzeti vagyontörvény és Decs saját rendelete is előírja, akkor a jegyző azt mondta, hogy a képviselő-testület döntésekor egy hónapja töltötte be hivatalát, s a földeladásról szóló előterjesztést nem ő készítette elő. A falu korábbi vezetése azért sürgette az eladást, mert az önkormányzatnak egy pályázat önrészéhez gyorsan szüksége volt pénzre. Heberling Ferenc azzal magyarázta a szerződés aláírását, hogy a korábbi képviselő-testület döntése megkötötte a kezét. A vevő egy, a térségben ismert agrárvállalkozó, de annak nincs jele, hogy a politikai vagy más kapcsolatok szerepet játszottak volna az ügyletben.
Kurtyán Ferenc szerint Decs korábbi és mostani vezetőit is felelősség terheli a szabálytalan földeladásért, és a falu vagyonának herdálásáért, a szocialista politikus abban bízik, hogy a kormányhivatal megsemmisíti a kontraktust megalapozó döntést. Az általunk megkérdezett tolna gazdák is áron alulinak vélték a decsi földeladást, szerintük a tábla értéke meghaladja a 35 milliót.