Előfizetés

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait, ellenőrizze szelvényét!

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.08. 18:04

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 10. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 6 (hat) 11 (tizenegy) 24 (huszonnégy) 34 (harmincnégy) 43 (negyvenhárom) 45 (negyvenöt) Nyeremények: Egy darab 6 találatos szelvény volt, nyereménye 220 710 255 forint. az 5 találatos szelvényekre 189 005; a 4 találatos szelvényekre 5215; a 3 találatos szelvényekre 1675 forintot fizetnek.

Karácsony Gergely: Ajánlatot kell tennünk a választóknak

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.03.08. 17:56

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az ellenzéknek csak akkor lehet esélye a következő országgyűlési választáson, ha nem a 2010 előtti világot akarja visszahozni, nem revansot akar venni, hanem változást akar - jelentette ki Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd Magyarországért (Párbeszéd) társelnöke vasárnap Budapesten, a Zöld fordulat című rendezvényen.
Ma már nem csak a globális és a rendszerváltozás kisiklásával előállt társadalmi gondokkal kell szembenéznünk, hanem azzal is olyan politikai rendszerben élünk, ahol nem jelenhetnek meg a kormánnyal ellentétes vélemények. Ebben a helyzetben az ellenzék hajlamos versenyt futni azért, hogy ki tud nagyobb vádakat mondani a kormányra. Indokolt a versenyfutás – ismerte el Karácsony Gergely, de szerinte ez nem vezet eredményre. Az ellenzék vitáinak nem arról kell szólnia, hogy ki gyűlöli jobban Orbán Viktort, és hány lájkot kapnak, amikor átcsábítják a másik párt politikusait, mert az ilyen viták nem visznek sehova, csak azok, amelyek a jövőről szólnak. A felelős politika ma csak baloldali és zöld lehet, másképp fogalmazva a zöldpolitika a 21. század baloldali politikája, amelynek természetes hagyománya a gyengébbek képviselete az erősekkel szemben - mondta a Párbeszéd társelnöke, aki szerint ma a hatalom mindig a hatalmasok mellé áll. Ezen az alapbeállításon kell változtatnia a ma ellenzékben lévőknek. Az ellenzék legfontosabb szava ma a felelősség. Hárommillió ember él olyan településen, amelyet ellenzéki polgármester vezet. Megkaptuk a lehetőséget, hogy ne csupán a szavaink, de a tetteink alapján ítéljék meg az ellenzéki pártokat. Ha ezt elrontjuk, akkor 2022-ben nem lesz miért ránk szavazni - figyelmeztetett Karácsony Gergely, aki felelős politizálást vár nem csupán az önkormányzatoktól, hanem a pártoktól is. Nem tehetjük meg, hogy pont akkor, amikor a zöld politika a legfontosabb, a zöld pártok kezdik átszínezni Európa térképét, akkor akkor éppen mi zöldek nem találunk egymásra itthon, mert történelmileg úgy alakult, hogy két pártban vagyunk. Az elkövetkező hetekben-hónapokban alakul ki az az ellenzéki kínálat, amely 2022-ben változást hozhat - jelentette ki a Párbeszéd társelnöke, aki szerint a jelenleginél sokkal világosabban meg kellene fogalmazni, hogy mit képvisel az ellenzék, hogy fog kinézni a kormány, mi lesz az első száz intézkedés. Ajánlatot kell tennünk a választóknak – mondta Karácsony, aki szerint a szükséges zöld fordulat nem csak rólunk szól, hanem azokról is, akik még csak szüleik képzeletében léteznek. A rendezvényen a DK kivételével a parlamenti ellenzék, valamint a Momentum több vezető politikusa is részt vett. Megjelent többek között Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, Kunhalmi Ágnes, a párt választmányi elnöke, Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért szóvivője, és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja is.

Felhősen indul a hét, de csütörtökön akár már 20 fok is lehet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.08. 16:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szárazföldünk nagyobb részére beköszöntött a tavasz, egész napos fagy már csak Skandináviában fordul elő, ott is egyre kevesebb helyen.
Az ország nagyobb részén a gomolyfelhő-képződés mellett hétfőn is több órára kisüt a nap. Erősen felhős körzetek reggelig elsősorban az Alföldön fordulhatnak elő, majd hétfő délutántól a nyugati megyékben egyre nagyobb területen vastagszik meg a felhőzet. Kisebb eső, zápor hétfőn a nap második felében a nyugati megyékben fordulhat elő helyenként. Estig az északi szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. Hétfőn a Kisalföldön élénkülhet meg a délire forduló szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -4 fok között valószínű, a magasabb értékek az Alföld tartósan felhős vidékein várhatók. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 14 fok között várható.
Kedden hajnalban nyugaton helyenként eső előfordulhat, de napközben csapadék már nem valószínű és hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Néhol megerősödhet a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 4, a maximumhőmérséklet 10 és 15 fok között valószínű.

Szerdán ismét több órára kisüt a nap, de szórványosan várható eső, zápor és többfelé megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban 1-7 fok lesz. Napközben 10-18 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön napos idő lesz, csapadék nem valószínű, de többfelé megélénkül, néhol megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet 3-9, a maximumhőmérséklet 15-20 fok között valószínű.

Pénteken szórványosan várható eső, zápor. A szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-8, a legmagasabb hőmérséklet 10-18 fok között valószínű.

Szombatra virradó éjszaka több helyen, napközben főként keleten valószínű eső, záporeső. A szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A leghidegebb órákban 1-6, napközben 9-14 fok lesz.

Vasárnap nem valószínű csapadék. A szél viszont többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 9-14 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Izlandtól délre egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amelynek frontjai kontinensünk északnyugati harmadán felhős, többfelé esős időt okoznak, Skandináviából havazást is jelentettek. Ciklon örvénylik a Balkán-félsziget fölött is, ahol az eső, zápor mellett zivatarok is kialakulnak a délebbi vidékeken. Több helyről jelentenek csapadékot egy feloszlóban lévő frontrendszer felhőzetéből Kelet-Európában is. Ezzel szemben az Ibériai-félsziget, valamint az Alpok fölé délnyugatról egy anticiklon nyúlik be, így az említett tájegységeken csupán fátyolfelhők szűrik időnként a napsütést. Szárazföldünk nagyobb részére beköszöntött a tavasz, egész napos fagy már csak Skandináviában fordul elő, ott is egyre kevesebb helyen.
Hétfő estig Kárpát-medence nagyobb része fölé váltakozó nedvességtartamú levegő áramlik, azonban a nyugati megyéket hétfő délután eléri az északnyugat-európai ciklon legyengülő frontrendszere.