Végső búcsút vettek Csukás Istvántól

Publikálás dátuma
2020.03.07. 15:21
Az életének 84. évében elhunyt Csukás István író, a nemzet művészének temetése a Farkasréti Temetőben 2020. március 7-én
Fotó: Kovács Tamás / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A szeretet nagykövete volt, arra tanított, hogy jónak lenni nem csak érdemes, hanem érdem is – hangzott el 84. éves korában elhunyt Kossuth-díjas, közkedvelt író temetésén.
 Rokonai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút az életének 84. évében elhunyt Csukás István írótól, a nemzet művészétől szombaton a budapesti Farkasréti temetőben. A gyászszertartás során Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára is elköszönt a szerzőtől.    Az író lelke mindig tükröződik a műben, s Csukás István írásaiból valami bölcs naivitás dereng fel. Figurái nem hajlanak a romlásra, romlottságra, sokkal inkább a megjavulásra, a tévedések jóvátételére, a csorbák kiküszöbölésére. Műveiben sosem láthattunk bántást, annál több gyermeki rácsodálkozást a világra - mondta Fekete, aki felidézte, Csukás István remek költő is volt, aki a gyermeki látásmódot és a rácsodálkozás képességét bölcsességgel, melegséggel és zsenialitással rendezte el történeteiben.
Az MTI beszámolója szerint az államtitkár hangsúlyozta, Csukás István szinte intézmény volt életében: generációk nőttek fel történetein, a szeretet nagykövete volt - alkotóként pedig tudta, hogy a világ más is lehet, mint amilyennek a felnőttek látják. Meséiben el tudta hitetni, hogy a világ olyan is lehet, ahol csak a szépség, a jóság és a barátság lakik - fogalmazott Fekete -   
mivel hiteles volt, mind szívesen hittünk neki, s jó volt elhinni, hogy a jóság mindig elnyeri a méltó jutalmát. Hogy jónak lenni nemcsak érdemes, hanem érdem is.

Az eseményen több közéleti és kulturális szereplő részt vett: eljött többek között Karácsony Gergely főpolgármester és Lackfi János, József Attila-díjas költő, drámaíró is. Orbán Viktor Facebook- bejegyzésben búcsúzott Csukástól, akit a legnagyobb magyar meseírónak nevezett.

Generációk nőttek fel a Süsün és Pom-pom meséjén

Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson, 1957 óta élt írásaiból. 1968 és 1971 között a Magyar Televízió munkatársa volt, 1978-tól a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja volt, 1993-tól a Piros Pont főszerkesztőjeként dolgozott, 2015-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett.  Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez és verseket is írt. 
Alkotói munkásságát hivatalosan is több alkalommal elismerték, így többek között Kossuth-díjjal, kétszer József Attila-díjjal, a nemzet művésze címmel, Déry Tibor-jutalommal, Szép Ernő-díjjal, Prima Primissima Díjjal.
Szerző

A kormány megfogadja az operatív törzs tanácsát és lemondta a március 15-i központi ünnepséget

Publikálás dátuma
2020.03.07. 14:42

Fotó: Népszava
Az önkormányzati ünnepségekről helyben döntenek, azokra nincs ráhatásuk.
Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy ne tartsák meg a március 15-i ünnepségeket - jelentették be a koronavírusról szóló napi sajtótájékoztatón. Orbán Viktor korábban azt mondta, megvizsgálják az ünnepségek lemondásának lehetőségét és keddig döntenek az ügyben. Nem sokkal később, még szombat délután a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben jelentette be, hogy 
a kormány elfogadja az operatív törzs ajánlását és lemondja a március 15-re tervezett központi ünnepséget.

Bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja - áll a közleményben. Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, ezért azokról a helyi rendezők döntenek - tették hozzá. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a sajtótájékoztatón azt is elmondta: döntöttek a Milánó-Budapest és a Milánó-Debrecen repülőjáratok szüneteltetéséről, az intézkedés végrehajtása pedig már folyamatban van.  Lakatos Tibor közölte azt is, hogy aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek, bűncselekményt követ el az. Mások megfertőzése esetén súlyos testi sértést, ha pedig a fertőzött meghal, akkor halált okozó súlyos testi sértést. Két iráni ellen már zajlik is az intézkedés, mert nem hajlandók alávetni magukat a megfigyelés szabályainak, azaz nem hajlandók karanténba menni. Azt nem mondta meg, kikről van szó, de nem a három megerősített fertőző esetről, mert ők mindhárman kórházba, elkülönítve vannak.
Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy a Kálvin térről kórházba szállított 15 japán turista jól van, tesztjük negatív lett, el is hagyhatták a kórházat. A hivatalos kormányzati tájékoztató honlapon található adatok szerint jelenleg Magyarországon öt fertőzöttről tudnak, 46 ember van karanténban, és az akkreditált laboratóriumokban összesen 319 mintát vizsgáltak meg. 
Szerző
Frissítve: 2020.03.07. 17:13

Elengedték a Kálvin térről kórházba vitt 15 köhögő japán turistát

Publikálás dátuma
2020.03.07. 13:27

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egyikük sem koronavírussal fertőzött.
Negatív lett a tesztjük, így kiengedték a kórházból azt a tizenöt japán turistát, akiket még csütörtökön vittek el a Kálvin térről, miután felmerült náluk a koronavírus gyanúja - írja a japán médiaértesülések alapján az Index. A japánból érkezett diákok mindannyian köhögnek, de egyébként jó fizikai állapotban voltak, mikor a Szent László Kórházba szállították őket.  A hírt ugyanakkor a magyar operatív törzs még nem erősítette meg, a kormányzati tájékoztató honlap szerint pedig 13.25-kor továbbra is 48-an vannak karanténban Magyarországon.
Szerző
Témák
koronavírus