Előfizetés

Tisztifőorvos: egy brit férfi a debreceni beteg, az iráni diákok hatvanszor is mehettek emberek közé

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.06. 12:01
Kásler Miklós és Müller Cecília az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján
Fotó: Jani Martin / Népszava
A 69 éves beteg britnek más alapbetegsége is van Müller Cecília szerint.
Egy 69 éves brit állampolgár a harmadik magyarországi koronavírus-fertőzött, erősítette meg Müller Cecília országos tisztifőorvos a közmédiában péntek reggel, írja az Index.hu. Csütörtökön még csak azt lehetett tudni, hogy egy Milánó és Debrecen között ingázó férfiról van szó, az életkorát és az állampolgárságát most jelentették be hivatalosan. Müller elmondta a Kenézy Gyula Kórházba szállított férfiről, hogy más alapbetegsége is van.
A negyedik betegről, az egyik iráni diák barátnőjéről is nyilatkozott a tisztifőorvos. Ő is egy hónapot töltött Iránban, mielőtt visszatért volna Budapestre, az országban pedig mindkettejüknek volt alkalma koronavírusos beteggel találkozni.
A hatóságok csütörtök délutánig 60 olyan esetet tártak fel, ahol a két fertőzött iráni diák másokkal egy légtérben, rendezvényen, közegben tartózkodhatott.

Az érintett személyek minősítése folyamatban van. Ez feltehetőleg ez főként csak egyiküket érinti, hiszen a Szent István Egyetem doktorandusza önkéntes karanténba vonult elég hamar.
Magyarországon jelenleg 4 koronavírus-fertőzött van, további 40 személy van karanténban, köztük 15 japán turista, akiket csütörtökön a Kálvin térről szállítottak a Szent László Kórházba.

"Bűncselekmény gyanúja nem merült fel" - ennyivel intézte el a BRFK a rasszista és antiszemita plakátokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.06. 11:30

Fotó: Panyi Szabolcs / Twitter
Egyre gyakrabban jelennek meg illegális, gyűlöletkeltő plakátok a fővárosban, kiragasztóiknak pedig nincs miért aggódniuk.
Az elmúlt hónapokban több alkalommal ragasztottak ki ismeretlenek gyűlöletkeltő plakátokat Budapest forgalmas pontjain, a rendőrség viszont semmi rosszat nem talált ebben – derül ki a Magyar Narancs cikkéből. A legfrissebb eset pár napja történt: a Harminckettesek terén jelent meg egy plakát, amin az elítélt erőszaktevő, Harvey Weinstein látható az alábbi felirattal: "zsidó milliárdos, amint épp gój nőket erőszakol". A Narancs az egyértelmű antiszemita hangulatkeltés kapcsán a rendőrséget is megkereste, hogy megtudja, milyen büntetésre számíthat az elkövető. Úgy tűnik, semmilyenre.
"Tájékoztatjuk, hogy az Ön által hivatkozott plakát tartalmát a Budapesti Rendőr-főkapitányság megvizsgálta és azzal kapcsolatosan hivatalból üldözendő bűncselekmény gyanúja nem merült fel"

- mint írják, ezt a választ kapták a BRFK-tól. Időben visszafelé haladva, a mostanit egy olyan eset előzte meg, amikor két indexes újságíró került antiszemita plakátra azután, hogy kiderült: egyikük nem vágta magát vigyázzba egy focimeccsen egy nemzeties popdal hallatán, a másik pedig egy videómontázsban összevágta a szám egy koncertfelvételét egy menekültekről készült képpel. Ezután feljelentést is tettek, például a fotók felhasználása miatt: az egyéni képmás ugyanis személyes adat, és nem csak a polgári jog védi; aki ilyennel él vissza, az egy év szabadságvesztésre is számíthat a Büntetőtörvénykönyv szerint. A lap ebben az esetben is rákérdezett a rendőrségnél a fejleményekre. A válasz:
"közvádra üldözendő bűncselekmény gyanúja nem merült fel. Tekintettel arra, hogy a magánindítvány előterjesztésére jogosult személytől ilyen nem érkezett, így eljárás nem indult"

Rasszista plakátokkal támadták ismeretlenek Kocsis-Cake Oliviot, a Párbeszéd politikusát is tavaly, az EP-választás idején. A poszterek többek közt azt írják: "több niggert Brüsszelbe". Ebben az ügyben is érkezett feljelentés a BRFK-ra, amelyet azonban szintén nem a magánindítvány előterjesztésére jogosult személy tett, írja a Narancs. Megkeresésükre a rendőrség válasza ismét a következő volt:
"tekintettel arra, hogy közvádra üldözendő bűncselekmény gyanúja ebben az esetben sem merült fel, így eljárás nem indult".

Van egy kivétel is. Tavaly novemberben - a fideszes vereségek sorát hozó önkormányzati választás után egy hónappal - ugyancsak rasszista plakát jelent meg Camara-Bereczki Ferenc VIII. kerületi szocialista képviselőről. Őt majomnak nevezték, és ezt már a kerületi Fidesz is elítélte. A Narancs azt írja, a sértett bíróságon tett feljelentést a hatóság tájékoztatása szerint. Mint megtudták:
"a bíróság nyomozati cselekmények végrehajtását rendelte el. A nyomozati cselekményeket a BRFK elvégezte és az ügyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság részére megküldte".

A kormány maga is rendszeresen helyez ki olyan plakátokat, amik okkal vádolhatóak rasszista, antiszemita hangulatkeltéssel. Országos szinten a kormánypártok viszont egyetlen egy esetben kifogásoltak plakátokat, de akkor magukból kikelve, egymást túllicitálva hőzöngtek politikusaik és publicistáik az állítólagos "homoszexuális lobbi" miatt: amikor egy üdítő-márka azt írta reklámjaira, hogy a szerelem az szerelem. Ez azonban nem illegális plakát volt, hanem szabályos reklám, amit Mészáros Lőrinc egy cége tett ki.

Metrófelújítás: hétfőtől lezárják az Arany János utca és a Ferenciek tere állomást

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.06. 09:54

Fotó: Népszava
A fogaskerekű helyett pedig várhatóan április 9-ig pótlóbusz jár.
Hétfőtől lezárják az Arany János utca és a Ferenciek tere metróállomást a 3-as metró felújítása miatt. A BKK korábbi tájékoztatása szerint hétfőtől a 3-as metró hétköznapokon továbbra is Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik, azonban
az Arany János utca és a Ferenciek tere állomáson megállás nélkül halad majd át.

A két lezárt állomás környéke a sűrű követésű belvárosi felszíni járatokkal – a megszokottnál gyakrabban induló 2-es villamossal, a kiskörúti járatokkal és a Rákóczi úti autóbuszokkal – továbbra is elérhető marad. A Ferenciek tere lezárásával a Buda felől érkezőknek, illetve a Buda felé továbbutazóknak a BKK új utazási irányokat ajánl, a többi közt a megszokottnál sűrűbben induló 4-es és 2-es metrót. Az Arany János utca metróállomás lezárásához kapcsolódóan a 72-es és a 73-as trolibusz útvonalát meghosszabbítják a Deák Ferenc térig. Ugyancsak hétfőtől
pótlóbusz jár a fogaskerekű helyett várhatóan április 9-ig pályafelújítás miatt.

A vonal Városmajor és a Szent János Kórház közötti szakaszán a pályasínt és a fogasléceket cserélik. A Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A jelzésű, a Királyhágó tér és a Svábhegy között a 212-es autóbusszal lehet utazni, amelyekhez kapcsolódva a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, gyermekvasút között 60-as jelzéssel pótlóbusz közlekedik. Az alsó szakaszon található megállóhelyek hétfőtől szombatig a 60A és 60B jelzésű járatokkal is elérhetők.