Előfizetés

Koronavírus: diagnosztizálták a negyedik fertőzöttet Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.06. 06:23
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A beteg az egyik iráni diák iráni barátnője.
Diagnosztizálták a 4. számú koronavírus-fertőzöttet, aki a már ugyancsak fertőzéssel diagnosztizált egyik iráni diák iráni barátnője. Ő is már a Szent László Kórházban van – közölte csütörtök éjszaka a kormányzati honlap. A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában hitelesített laborvizsgálata pozitív lett. Az országos tisztifőorvos által elrendelt eljárásrendnek megfelelően ilyenkor haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. Állapotáról és az eset egyéb a járványügyi intézkedéseiről később ígérnek tájékoztatást. Az oldal esti adatai szerint 40-en vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán.
A hivatalos kormányzati tájékoztatási portál csütörtök este adott hírt a harmadik fertőzöttről, egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje lett pozitív. A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza. Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Azelőtt két fertőzöttről tudtunk, mindketten irániak, egyikük a Semmelweis Egyetem, másikuk a Szent István Egyetem hallgatója.

Már tizenhárom magyar van karanténban külföldön

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, egy Facebookon közzétett videóban közölte, hogy koronavírussal fertőzött magyar állampolgár áll karanténintézkedés alatt Brazíliában. A miniszter azt mondta, a Brazíliavárosban lévő személy a 13. magyar állampolgár, aki külföldön karanténban van. Brazília a hatodik ország, ahol magyar fertőzött beteget regisztráltak – tette hozzá. „Az illető állapota javult az elmúlt időszakban, immár tünetmentes. Most egy negatív teszteredményre várunk, hogy a kórházat a karanténintézkedés vége előtt elhagyhassa” – fejtette ki. Addig is a brazíliavárosi magyar konzulok naponta kétszer felveszik vele a kapcsolatot, és lehetőség szerint mindenben segítségére vannak – közölte. (MTI) 

Fokozottan takarítják a BKV járatait

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.03.05. 22:07

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A koronavírus magyarországi megjelenésére tekintettel Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes csütörtökön összehívta a védekezéssel kapcsolatos önkormányzati döntések előkészítéséért felelős budapesti operatív törzset. A helyzet áttekintése után arra jutottak, hogy a hivatal, illetve a főváros cégei saját hatáskörükben felkészültek a járványra. A fővárosnak ugyanakkor a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekben nincs önálló jogköre. A munkacsoport feladata a hivatal és a fővárosi cégekkel és intézményekkel kapcsolatos intézkedések koordinálása a kormányzati operatív törzs iránymutatásainak és intézkedési tervének megfelelően, az általa nyújtott információk alapján. Folyamatos az egyeztetés a polgármesterekkel, az egészségügyi szakértőkkel és a szakmai szervezetekkel. A fővárosi önkormányzat már korábban felvette a kapcsolatot a WHO budapesti irodájával és több európai nagyvárossal, hogy egyeztessen a felkészülésről.
Az FKF Nonprofit Zrt. vezetősége összehívta a pandémiás bizottságot a szükséges intézkedések kidolgozására és megvalósításuk koordinálására. A közösségi terekben és a kiemelt lakossági forgalommal bíró helyiségekben megelőző jelleggel higiéniás kézfertőtlenítőket helyeztek ki. A munkavállalókat folyamatosan tájékoztatják. Így tesz a BKV is. A járműveket fokozottan takarítják, fertőtlenítik. A közlekedési cég akciótervet készít, amely tartalmazza a szükséges óvintézkedéseket, a védelmi intézkedéseket, a takarítási rendet, valamint azt is, hogy megbetegedés gyanújának esetén milyen munkarendben kell vagy lehet dolgozni.  

5,5 milliárdot kapott a TEK, megszerzik a Hős utcai ingatlanokat is

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.05. 22:05
Fotó: Népszava
Vadul építkezik terrorelhárítás, a bontásra ítélt társasházak helyén is építkezhetnek.
Egy kormányhatározattal több tételben összesen 5,5 milliárd forintot kap a Terrorelhárítási Központ, hogy befejezze megkezdett beruházásait és előkészíthesse az újabbakat  - derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.
Az Orbán Viktor által aláírt határozat értelmében a kormány idén 2 milliárd forintot, jövőre 2,7 milliárdot biztosít a közelebbről nem részletezett célú építkezésekre – műveleti komplexumuk előkészítésére pedig 800 millió forintot küldenek a TEK-nek. A dokumentumból az is kiderül, hogy Pintér Sándor belügyminiszter Bártfai-Máger Andrea tárca nélküli miniszter társaságában elkezdhet tárgyalni a X. kerület Hős utca 15/A–B számú ingatlanok átadásáról is. (Cikkem korábbi változatában a kisajátítás szót használtam, rosszul, a tévedésért elnézést kérek - a szerző.)   Ezek a Hős utca elgettósodott társasházai, melyekből kiköltöztetnék a bérleti díjukat fizető lakókat is.
 A TEK-nél megszokottnak számítanak a nagy költségvetésű beruházások: 2017-ben például 376 millió forintból hőszigetelték a Zách utcai komplexum épületeit.