A bulinegyed vendéglátóhelyei szerint országos a hiány a kézfertőtlenítőből

Publikálás dátuma
2020.03.05. 12:40
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Oláh Lajos közölte: probléma az is, hogy a kormányzati tájékoztató honlap csak magyar nyelven érhető el.
Miután Magyarországon is megjelent a koronavírus, a bulinegyed tisztaságáról közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Oláh Lajos, Teréz- és Erzsébetváros országgyűlési képviselője Ujvári-Kövér Mónikával, Erzsébetváros alpolgármesterével, illetve Molnár Bencével, a Szimpla marketing vezetőjével. A tájékoztató előtt pár perccel ért véget egy egyeztetés a kerület vezetése és a kerületi vendéglátóhelyek vezetői között. Oláh Lajos a megbeszélést azzal indokolta, hogy a VII. kerületi bulinegyed még Budapesthez képest is rengeteg külföldit fogad, egy-egy hétvégén 30 ezer fölött van az ide látogató emberek száma. Ezért átbeszélték, hogy milyen biztonsági intézkedésekre van szükség. A DK politikusa elmondta, hogy 
a magyar kormány által létrehozott honlap, a koronavirus.gov.hu csak magyar nyelven érhető el, ezért kezdeményezik, hogy angol nyelven is elérhető legyen.

A vendéglátóhelyek ugyanis akkor tudják megadni az elérhetőséget a turistáknak, ha angolul is lehet ott tájékozódni. Szeretnék, ha lenne 24 órás angol nyelvű ügyelet is. Emellett a repteret is aktívan be akarják vonni a tájékoztatásba, mivel a turisták jelentős része a reptéren keresztül érkezik. Arról, hogy Erzsébetváros mit tett eddig a tájékoztatás érdekében, Ujvári-Kövér Mónika beszélt. Közölte, hogy még a vírus hazai megjelenése előtt válságstábot hívtak össze. Az önkormányzathoz tartozó összes intézménynek kiküldtek egy tájékoztató anyagot, amely a legfontosabb tudnivalókról számolt be. Készítettek tájékoztató plakátot is, amelyet kihelyeztek az intézményekben. Mindenhol biztosítják a kézfertőtlenítés lehetőségét az ügyfélfogadási terektől a tankerülethez tartozó iskolákig. A társasházakban is kitették a plakátokat, amit a számos rövid távú szálláshely miatt is rendkívül fontosnak tartanak. Molnár Bence a vendéglátók nevében elmondta, hogy pár hete intenzívebben takarítják a felületeket, és erősebb fertőtlenítőszert használnak a szappantartókban. Ezekből a szerekből azonban jelenleg országszerte hiány van. Online felületeiken emellett tájékoztató kampányt indítanak, és megkérik a vendégeket, ha rosszul érzik magukat, inkább kerüljék el a vendéglátóhelyeket.
Oláh Lajos hangsúlyozta, hogy arról tájékoztatták őket a szórakozóhelyek, hogy nem lehet normális mennyiségben kézfertőtlenítőt kapni, ezért a kormányt arra kérik, hogy biztosítsa ezeket a fertőtlenítőszereket a lehető leggyorsabban.

A képviselő emlékeztetett arra: egyes országokban már előírták, hogy az Airbnb helyeken kötelező fertőtlenítést végezni a vendégek után. A kerület felveszi a kapcsolatot a szálláshelyekkel, és arra kéri őket, hogy biztosítsák a fertőtlenítést a szállásokon.  Újságírói érdeklődésre megjegyezte, hogy Franciaországban jelenleg ötezer főnél nagyobb zárt eseményt nem lehet rendezni, de ilyen típusú döntést csak a kormány hozhat, Erzsébetváros tehát nem vezetett be ilyen korlátozást. A koronavirus.gov.hu a járványügyi feladatokat koordináló operatív törzs felügyelete alá tartozik, és elvileg minden, a járvánnyal kapcsolatos tudnivaló megtalálható rajta. 
Szerző

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az Ipolyon

Publikálás dátuma
2020.03.05. 12:30
Egy korábbi áradás Ipolytarnócon
Fotó: Népszava
A folyó vízszintje 326-327 centiméter, és ha eléri a 365 centimétert, kilép a medréből.
Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az Ipolyon Ipolytarnócnál csütörtök délelőtt – közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI-vel. Szeles Péter azt mondta, hogy a folyó vízszintje 326-327 centiméter, ha eléri a 365 centimétert, akkor kilép a medréből. Gál István, Ipolytarnóc független polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 24 órás készültségben vannak, folyamatos figyelőszolgálatot tartanak, összekészítették a homokzsákokat, a homokot. Emellett előkészítették a melegedőhelyiséget, mert arra is felkészülnek, hogy áradás esetén családokat kell kiköltöztetni – mondta.
Szerző
Témák
Ipoly árvíz

Influenza – Az elmúlt héten 38 ezren fordultak orvoshoz

Publikálás dátuma
2020.03.05. 12:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ez valamivel kevesebb, mint az azt megelőző heti 38 900.
Az elmúlt héten 38 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez valamivel kevesebb, mint az azt megelőző heti 38 900 – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján. A 9. héten nyolc megyében emelkedett (Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Nógrád, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye), négy területen nem változott (Budapest, Baranya, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és nyolc megyében csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók aránya az előző héthez viszonyítva. A betegek 37,5 százaléka 0-14 éves gyermek, 33,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,4 százaléka, 7,8 százaléka a 60 éven felüliek közül került ki. A laboratóriumi vizsgálatok az influenza A vírust igazolták a beküldött minták többségében – írták. Az ország és a főváros legtöbb egészségügyi intézményében teljes vagy részleges látogatási tilalom van érvényben az influenzajárvány miatt. A teljes lista itt található.
Szerző
Témák
influenza