Sokba kerül a kocsmáknak a bulinegyedszigor

Publikálás dátuma
2020.03.05. 08:00

Fotó: Népszava
A helyi lakosok, civil szervezetek, vendéglátósok és az önkormányzat képviselőiből álló munkacsoport a napokban készült el azzal a javaslatcsomaggal, ami az éjszakai nyitva tartást szigorítaná.
Egyelőre nem látható pontosan, mekkora anyagi ráfordítást igényel majd a kocsmák részéről a Belső-Erzsébetvárosi vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását szabályozó rendelet kritériumrendszerének való megfelelés, de az biztos, hogy több milliós nagyságrendűt – erről Molnár Bence, a Szimpla Kert kommunikációs vezetője beszélt lapunknak, miután szerdán megírtuk: a főváros VII. kerületének önkormányzata jelentős szigorításokat tervez a bulinegyedben. A helyi lakosok, civil szervezetek, vendéglátósok és az önkormányzat képviselőiből álló munkacsoport a napokban készült el azzal a javaslatcsomaggal, ami az éjszakai nyitva tartást szigorítaná. Azoknak a szórakozóhelyeknek, amelyek éjfél után is nyitva tartanának, fokozottan ügyelniük kell majd egyebek mellett a zajkibocsátásukra, a tisztaságra, a közterületi alkoholfogyasztás meggátolására. Akik nem felelnek meg az új előírásoknak, pénzbüntetést kaphatnak, több napra bezárásra kötelezhetik őket, végső esetben visszavonhatják az éjfél utáni nyitva tartásra jogosító engedélyeiket. Az egyik legnépszerűbb szórakozóhely, a Szimpla Kert kommunikációs vezetője szerint a szigorítások egy része számukra egyáltalán nem jelent majd problémát, egy részük többletköltséget jelent majd – mint például zajmérő és vendégszámláló műszerek, szakvélemények beszerzése, plusz személyzet alkalmazása – és valószínűleg a bevétel egy része is elmarad miattuk, de normálisnak tartják a felelősségvállalás mértékét. Sőt, Molnár Bence például az áruszállítás időszakaira vonatkozóan még szigorúbb lépéseket is elképzelhetőnek tartott volna. A javaslat este tíz és reggel nyolc óra között tiltaná a kocsmáknak az áruszállítást. Molnár Bence szerint ezt napokra lebontva is szabályozni lehetett volna, mert például a péntek estére tervezett árubeszerzés tíz óra előtt is nagy zaj- és forgalomterheléssel jár. Ugyanakkor hozzátette: a kritériumrendszernek vannak pontjai, amelyek még átgondolást igényelnek. Ilyen a WC-használat szabályozása: éjfél után minden kocsmának kötelezővé tennék, hogy ingyenesen hozzáférhetővé tegyék mellékhelyiségeiket. Molnár Bence szerint ez teltház esetén jelenthet problémát, amikor – az előírásoknak megfelelően – már nem engedhetnének be több embert.

Szigor külföldi szemmel

A bulinegyed legfőbb vonzerejét, a rendkívüli atmoszférát, a hajnalig tartó nyüzsgést féltik a szórakozóhelyeket gyakorta felkereső külföldi fiatalok. Erről beszélt legalábbis lapunknak több Budapesten tanuló külföldi egyetemista is. Volt, aki arra emlékeztetett, manapság a fiatalok, pont éjféltől célozzák meg a szórakozóhelyeket és a mellette lévő bárokat, korábban „nem nagyon indul be a buli.” Egy finn fiatal azt jegyezte meg: náluk hasonló szabályok tették tönkre a hasonló bulinegyedeket, a budapesti épp azért volt vonzó mert itt még szabadon lehetett szórakozni.

Szerző

Két tárgyból a világ 50 legjobb egyeteme közé került a CEU

Publikálás dátuma
2020.03.05. 07:41
Bécsi látványterv
Fotó: Central European University
Ez a Közép-európai Egyetem eddigi legjobb eredménye.
A Közép-európai Egyetem (CEU) eddigi legjobb eredményét érte el a kutatás és oktatás területén a Quacquarelli Symonds (QS) rangsorán, amely a világ egyik vezető globális felsőoktatási listája - jelentette be az egyetem honlapján.
A politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok területén 30., a filozófia terén pedig a 37. helyet szerezte meg a CEU, így ezekből a tárgyakból továbbra is a világ 50 legjobb egyeteme közé tartozik. A történelem, a szociológia, valamint a szociálpolitika és közigazgatás területén a legjobb 100 egyetem közé került a CEU.
- Ironikusnak tartom, hogy a magyar kormányzat azt az intézményt űzi el az országból, amely a rangsorok szerint Magyarország vezető kutatóegyeteme

– jegyezte meg Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora az egyetem helyzete kapcsán.

A rangsorok szerint a bölcsészet- és társadalomtudományok terén Ausztriában csupán a Bécsi Egyetem előzi meg a CEU-t idén, amikor az egyetem Bécsbe költözteti oktatási programjait.
Szerző

„Fertőzött vagy, menj vissza ahonnan jöttél!”

Publikálás dátuma
2020.03.05. 07:30
A „kiutált” gyerekek a budapesti repülőtéren
A koronavírus miatt Hongkongból pár hétre hazaköltözött két gyerekével egy fiatal egri nő, de nem mindenütt fogadták őket örömmel.
Világpolgárok, nemcsak a szülők, de a gyerekek is: éltek már Franciaországban, Japánban, s most pár éve Hongkongban laknak. Zsófia egy feltörekvő céget vezet, amely dizájnvásárokat és kiállításokat szervez szerte a világban – a legközelebbi kettőt most épp New Yorkban –, férje, Gábor pedig egy nemzetközi PR-cég kutatórészlegét irányítja. Sokat utaznak, de fontos, hogy a gyerekeket mindig szeretetben és biztonságban tudják, vagy egyikük marad velük, vagy a nagymama, vagy pedig a kisebbik fiú születése óta velük élő, s így már szinte családtagnak számító „helper”, vagyis segítő gondjaira bízzák őket. Amikor Hongkongban idén januárban megjelent a koronavírus – a legfrissebb adatok szerint a hétmilliós városban 81 fertőzöttet regisztráltak, s közülük ketten haltak meg – bezártak az iskolák, az óvodák, játszóterek, s majd minden olyan közösségi hely, ahová korábban jártak az emberek. – Két választásunk volt, vagy otthon maradunk a négy fal között, vagy pár hétre hazajövünk Egerbe, a nagymamához, s akkor legalább részben normális életet élhetünk – mondja Zsófia, aki végül január utolsó napjaiban a nyolc és ötéves fiával repülőre szállt, míg férje Japánba indult, egy ottani munkára. – Nagyon bizarr érzés volt ott ülni a gépen, mintha háborús övezetből menekülnénk, ráadásul több ismerőssel, például a fiam osztálytársának családjával is találkoztunk – idézi fel az utazást. Noha ők semmilyen módon nem voltak köthetők a hongkongi megbetegedésekhez, egyfajta önkéntes karanténként az első két hétben nem mentek közösségbe. – Még így is rajtunk volt a bélyeg, az egyik barátnőmmel például azért nem találkozott az ismerőse, mert tudta, hogy velem összefutott. Nagyon rossz érzés volt – teszi hozzá.
Ugyanezt hamarosan gyerekeik is megtapasztalhatták. Ha már a körülmények úgy hozták, hogy Egerbe "költöztek" átmenetileg, beíratták őket az egyik kis létszámú egri általános iskolába. - Egyik nap azzal jött haza a kisebbik fiam, hogy az osztálytársa azt mondta: vírusos vagy, menj vissza oda, ahonnan jöttél! - mesélte az édesanya, aki szerint a gyerekei annyira sokszínű és nemzetközi környezetben nőttek fel, hogy igazából nem tudnak mit kezdeni a kirekesztés semmilyen formájával sem. Valószínűleg az iskolában később megbeszélhették a történteket, mert ezt követően már nem volt hasonló atrocitás, a fiúk örömmel jártak az osztályukba, teli voltak új élménnyel, a tanítók és a diákok is kedvesen viselkedtek velük. A szülők azonban már nem voltak ennyire elfogadók: időközben két család is jelezte, nincs ínyükre, hogy együtt jártnak a gyerekeik a „hongkongiakkal”. – Egyikükkel sikerült beszélnünk, elmagyaráztam, hogy már majdnem egy hónapja itt vagyunk, biztosan nem fertőzünk: ők megértették az érveket, megnyugodtak. Már épp azon töprengtem, hogy a március elejére szóló visszaúti repülőjegyünket meghosszabbítom – lévén Hongkongban a korábban a március 1-ig kitűzött iskolai kényszerszünetet szintén eltolták időközben április 20-ra –, amikor e-mail jött az iskola igazgatónőjétől, hogy március 2-án hétfőn már ne menjenek a gyerekek, mert a szülői aggodalmak miatt kizárták őket az oktatásból. – meséli. – Először nagyon dühös voltam és elkeseredett, haragudtam a szülőkre. Később megtudtam, hogy az ellenlábas családban az apuka korábban szívátültetésen esett át, s azóta sokkal erősebbek a félelmei mindenféle fertőzéssel szemben. Ez, ha nem is adott felmentést, árnyalta a képet – mondja Zsófia, aki hozzáteszi, amíg itthon volt, sokat tanult abból, mennyire megváltoztatja az embereket a tömegpszichózis, a rengeteg álhír és félinformáció, mennyire törékeny a nyugalom, s miként lesz úrrá a félelem és az önzés az együttérzésen. Megkerestük az érintett iskolát: az igazgatónő azt kérte, ne írjuk le az intézmény nevét, mert nem akarnak indulatokkal, bírálatok özönével szembesülni. Szavai szerint nem volt más választásuk, az ellenérzéseit leginkább kifejező család ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy rájuk hívja a tévét, a rádiót, az újságokat, ha nem távolítják el a két gyereket. Ráadásul Zsófia fiai csak ideiglenes jártak ide, valamikor így is, úgyis visszamentek volna, miattuk azonban elveszítettek volna egy olyan diákot, aki rendes státuszban van náluk – érvelt. Az édesanya végül nem hosszabbította meg a repülőjegyét, március elején visszaindultak Hongkongba. A gyerekek – akiknek nem mesélték el az egri szülői ellenreakciókat, s azt sem, hogy mi a visszautazásuk valódi indoka – a hazatérést is természetesnek vették, hisz még bárhol a világban jól érzik magukat.
Szerző