Pártot alapított az MSZP-ből kilépett Szanyi Tibor

Publikálás dátuma
2020.03.04. 13:56

Fotó: Népszava
Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom állítólag indul a 2022-es országgyűlési választáson.
Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom néven politikai pártot alapított Szanyi Tibor - tudta meg a Mandiner. A lap úgy tudja, hogy a volt MSZP-s politikus mozgalma, az IGEN és a Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködéséből létrejött párt alapítását egy pénteki sajtótájékoztatón jelentik be. A Mandiner információi szerint a politikai formációt még decemberben alapították, a bejegyzési kérelem pedig februárban érkezett meg a bíróságra, várhatóan március végén jegyzi be a bíróság.
A párt leendő elnöke Huszti Andrea, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezeti igazgatója lesz, aki korábban a Bajnai Gordon-féle Együtt-PM egyik alapítója volt.

Az alapítók közt Szanyi Tibor mellett ott van Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke. A párt alapítói között szerepel még Kalmár Szilárd, aki 2009-ig volt az MSZP politikusa, 2010-2011 között a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke, ezt követően pedig az A BAL – Balpárt alelnöke. A Mandiner úgy értesült, hogy az Igen Szolidaritás alakuló kongresszusát május elején tartja, ekkor fogadhatják el az alapszabályt is. 
A lap szerint a párt arra készül, hogy megméreti magát a 2022-es országgyűlési választáson.

Szanyi Tibor január elején lépett ki az MSZP-ből. Az előző ciklusban európai parlamenti-képviselő volt, de a tavalyi EP-választáson a párt listájának harmadik helyére szorult. A politikus ezt követően a nyilvánosság előtt többször is keményen bírálta pártja vezetését, majd bejelentette, hogy új baloldali politikai mozgalmat alapít.
Szerző
Frissítve: 2020.03.04. 13:59

Három fideszes plakát leszedése után büntetőeljárás, tízszeres értékű MSZP-s plakát leszedése után semmi nem indul

Publikálás dátuma
2020.03.04. 12:32
A fehér furgonból több mint 40 letépett ellenzéki plakát és molinó került elő Győrben
Egy soproni és egy győri ügyben döntött igencsak eltérően az ügyészség.
Egy húszéves soproni egyetemista a választási kampányban leszedett három fideszes plakátot, most lopással gyanúsítják egy büntetőeljárásban. Eközben fideszes aktivisták kisbusszal szállítottak el több tucat MSZP-s plakátot Győrben, de mivel arra hivatkoztak, hogy ők nem ellopták, csak a szelektív hulladékgyűjtőbe akarták vinni az általuk letépkedett hirdetéseket, velük szemben az ügyészség nem látott törvényes indokot az eljárásra – számolt be a két ügyről az Index.
- Vállalom a felelősséget a tettemért, hibát követtem el, már ott helyben megbántam, de eszembe sem jutott, hogy ez lesz a vége

– mondta az Indexnek ifjabb Kránitz László. Őt a tavaly őszi önkormányzati választási kampányban azon kapták, hogy piros festékkel lefújt néhány politikai plakátot, három darab fideszes hirdetést pedig az autója csomagtartójába tett, miután leszedte őket. Ezzel összesen 4650 forint kárt okozott. Az ifjabb Kránitzot két társával érték tetten, őrizetbe is vették őket. Már a helyszínen beismerte tettét. A fiatal a rendőröknek azt mondta, elismeri a rongálást, vállalja a felelősséget, kifizeti a plakátokat, sőt az azokat rögzítő gyorskötözőket is, amiket elvágott. Ekkor még biztos volt benne, hogy legfeljebb szabálysértést követett el, és állítása szerint kihallgatásakor nem figyelmeztették arra, hogy éppen egy bűncselekményt vallana be. A büntetőeljárási törvény értelmében figyelmeztetni kellett volna arra is, hogy védőre jogosult.
A jegyzőkönyvek alapján ifj. Kránitz a védőről, sőt gyakorlatilag mindenről lemondott. Később szembesült csak azzal, hogy nem szabálysértés, hanem lopás bűncselekménye az ellene felhozott eljárás alapja.

A portál szerint már első kihallgatási jegyzőkönyvéből is világos, hogy nem a táblák megszerzése volt a célja, hanem politikai meggyőződése motiválta, mivel idegesítette őt a nagymamája otthona környékén észlelt fideszes plakáttúlsúly. Védője, Litresits András felülvizsgálati kérelmet nyújtott be Polt Péterhez. Azt kérte a legfőbb ügyésztől, hogy vizsgálja felül Kránitz kihallgatása és az eljárás során tapasztalt visszásságokat. Azt is kérte kivizsgálni, hogy miért folyik büntetőeljárás a fiatal ellen, miközben a vádhatóság dokumentációja szerint is szabálysértési összeghatár alatt maradt az okozott kár értéke, ráadásul ifj. Kránitznak nem a „jogtalan eltulajdonítás” volt a szándéka. A dokumentumok szerint azonban ifj. Kránitz dolog elleni erőszakot valósított meg a plakátokat rögzítő gyorskötözők levágásával. Az ügyvéd szerint még ha így is lett volna, a Büntető törvénykönyv alapján szabálysértés valósul meg, ha a rongálást vagy akár a lopást ötvenezer forintot meg nem haladó értékre követik el. Ezzel szemben a Győri Járási Ügyészség tavaly nyáron éppen azzal az indokkal szüntetett meg egy büntetőeljárást, hogy az elkövetők szándéka nem az eltulajdonítás volt, hanem hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe vigyék az általuk leszedett plakátokat.
Abban az esetben 6 darab, összesen 44 ezer 784 forint értékű MSZP-s európai parlamenti választási plakátról volt szó. Akkor a szocialisták győri elnöke, Pollreisz Balázs érte tetten a fideszes aktivistákat, amint kisbusszal szedték le- és össze az ellenzéki plakátokat, de ott az ügyészség nem látott törvényes indokot a büntetőeljárásra.

Az Index érdeklődésére a Legfőbb Ügyészség azt válaszolta, hogy a két ügyben hozott határozatokkal szemben további jogorvoslatnak, így felülvizsgálati kérelemnek sincs helye.
Szerző

A fővárosi álláskeresőket segítő iroda nyílt a Városházán

Publikálás dátuma
2020.03.04. 12:17

Fotó: Jani Martin / Népszava
Az iroda személyre szabott szolgáltatásaival abban segíti az álláskeresőket, hogy megkeressék az egyéni kibontakozás lehetőségét.
A budapesti álláskeresőket segítő tanácsadó irodát adtak át szerdán a Városháza épületében. A szolgáltatás a fővárosi kormányhivatal, a fővárosi önkormányzat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Integrációs Központ együttműködésében jött létre. Karácsony Gergely főpolgármester az eseményen apró, de fontos lépésnek nevezte az iroda megnyitását az esélyteremtő Budapest program megvalósítása szempontjából. A főváros új vezetése szűk gazdasági mozgástere ellenére mindent megtesz azért, hogy "Budapest mindannyiunk közös otthona legyen" - jelentette ki. A főpolgármester azt mondta, a mai munkaerőpiaci helyzetben azt kell segíteni, hogy a munkaadók és a munkavállalók igényei egymásra találjanak. Az iroda személyre szabott szolgáltatásaival abban segíti az álláskeresőket, hogy megkeressék az egyéni kibontakozás lehetőségét - tette hozzá. A főpolgármester szólt arról is, egyik első döntésük volt, hogy a regisztrált álláskeresők ingyen használhatják a közösségi közlekedést. Közölte továbbá, az esélyteremtő Budapest programnak nagyon fontos része az, hogy visszahozzák a 2010 előtt Budapesten működött rezsitámogatási rendszert. Dombay Petik Rozália, az irodát üzemeltető Budapest Esély Nonprofit Kft. munkatársa, az iroda szakmai vezetője elmondta, hogy 38 szakértő munkatárssal 14-féle munkaerőpiaci tanácsadással állnak az ügyfelek rendelkezésére. A regisztrált álláskeresőket előre egyeztetett időpontban várja az iroda hat mentora. Az ügyfelek személyre szabott tanácsadást kapnak - közölte. Kitért arra is, hogy 670 fővárosi munkáltatóval van személyes kapcsolatuk, és az ő igényeiknek megfelelően igyekeznek a betöltetlen helyekre munkavállalókat találni.
Szerző