Előfizetés

Koronavírus: az olimpiai miniszter szerint elvben lehetséges a halasztás

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.03. 17:52

Fotó: Kunihiko Miura / AFP/Yomiuri
Az UEFA munkacsoportot állított fel a járvány terjedése miatt, a Borussia Dortmund pedig törölte ázsiai turnéját.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) munkacsoportot állított fel, melynek feladata, hogy megoldást találjon a koronavírus-járvány miatti halasztásokkal átalakuló versenynaptárt érintő problémákra. Teodor Teodoridisz, a szervezet főtitkára az amszterdami UEFA-kongresszuson kedden azt mondta, a testületet hétfőn hozták létre, és már meg is kezdte a munkát. A vírus európai terjedése miatt több labdarúgó-bajnokságban is mérkőzéseket halasztottak el, a legnagyobb problémát mindez várhatóan Svájcban okozza: a helyi bajnokságot legalább március 23-ig felfüggesztették, miután a csapatok képviselői közölték, nem hajlandóak zárt kapuk mögött játszani. Svájcban több mint kéttucat fertőzöttet találtak már, emiatt az ezerfősnél nagyobb tömeget megmozgató rendezvényeket március 15-ig betiltották, ezzel is igyekezvén elejét venni a járvány terjedésének. Ennek következtében a svájci labdarúgó-bajnokság első két osztályának összes mérkőzését törölték a válogatott szünetig. Olaszországban a 25. fordulóból négy, a 26. körből pedig hat mérkőzést halasztottak el, utóbbiakat május 13-ra. Előbbieknek még nincs új időpontja. A nyári Európa-bajnokság miatt – papíron – május 14-ig minden bajnokságnak véget kell érnie.

„Tudjuk, mennyi néző szeretett volna látni minket”

Ugyancsak kedden a járvány miatt törölte nyárra tervezett ázsiai turnéját a Borussia Dortmund labdarúgócsapata.
„Sajnáljuk, hogy így kellett döntenünk, mert tudjuk, mennyi néző szeretett volna látni minket”

– fogalmazott Carsten Cramer, a klub vezérigazgatója a Bild honlapján.

Arról, hogy az ázsiai körút helyett hol készül majd a Borussia a következő szezonra, később adnak tájékoztatást.

Elkötelezett a rendezéssel kapcsolatban a NOB

Hasimoto Szeiko olimpiarendezésért felelős miniszter úgy véli, elvben lehetséges, hogy a járvány miatt nem az eredeti időpontban, hanem az év későbbi szakaszában rendezzék meg a nyári tokiói játékokat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) kötött szerződésben az áll, hogy a NOB csak akkor mondhatja le az eseményt, ha az adott év végéig nincs lehetőség a megrendezésre – mondta a miniszter kedden a japán parlament ülésén.
„Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy az esemény halasztható a 2020-as éven belül”

– magyarázta Hasimoto japán NHK televíziónak nyilatkozva.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága közölte: továbbra is elkötelezett amellett, hogy sikeresen meg lehet rendezni az eredetileg kiírt időpontban, azaz július 24. és augusztus 9. között a tokiói nyári ötkarikás játékokat. A nyilatkozatot azt követően tették közzé, hogy a koronavírussal kapcsolatban kialakult helyzetről tartottak tanácskozást, amelyet számos jelentés áttanulmányozása előzött meg. Már február közepén létrehoztak egy munkacsoportot, amelybe a NOB, a tokiói játékok szervezőbizottsága, a japán kormány és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselői is helyet kaptak. A NOB végrehajtó bizottsága kijelentette: nagyra értékeli és támogatja azokat az eddig meghozott intézkedéseket, amelyek fontos részét képezik a játékok biztonságos megrendezését célzó tervnek. A NOB továbbra is minden sportolót arra buzdít, hogy folytassa a felkészülést a tokiói olimpiára.

Gombfocisuli

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.03.03. 10:30

A labdarúgás történetének legnagyobb játékosai mérték össze tudásukat az országos retró bajnokságon.
Ilyen még nem volt: megrendezték az országos trafik- és retró gombfoci-bajnokságot. Az első mindenben különösen izgalmas, nem csoda hát, ha a résztvevők nem engedtek a negyvennyolcból: ennyien álltak a negyedik kerületi Csokonai Vitéz Mihály általános iskolában és gimnáziumban felállított zöld asztalok mellé.
A retró nem feltétlenül a csapatokra – mármint a tizenegyek fotóira – vonatkozott. A fényképek napjaink nagyjait is ábrázolhatták, ám a gomboknak a régi időket kellett idézniük, és a szereplők a hajdani szabályok szerint játszottak. Azaz egy napra mindenki félre tette a modern kor előírásait, még az is, aki a szektorlabdás változatban vb-arany- és ezüstérmes. E sikeres honfitársunkat Koczor Jánosnak hívják, és nemhogy a 2002-ben százszázalékos teljesítménnyel nyerő selecaóval, de tetőtől talpig brazil válogatott szerelésben vonult fel az aulában. Úgy mutatott, mint Cafu, Roberto Carlos, Ronaldinho, Ronaldo vagy Rivaldo... De nem a Fenoménnek és társainak játéka ragadta meg, hanem az, hogy Brazíliában több milliónyian gombfociznak. (Nyilván valamennyien válogatott- vagy Flamengo-, Fluminense-, Corinthians-, Palmeiras-mezben.)
Ám van itt Észak-Amerika is. Szabó Gábor Mátranovákról jött – Salgótarjánig busszal utazott, aztán vonatra szállt, és még a Keletiből is ki kellett jutni valahogyan Káposztásmegyerig –, de számára nincs távolság, mert harminc évig Utah államban, Salt Lake Citytől ötven mérföldnyire élt. Az Egyesült Államokban nem gombfocizott, előtte viszont futballozott a Kőbányai Sörgyár csapatában. Az 1982-es argentin válogatottal játszik; azt mondja, azért, mert „ez a kollekció csúszik a legjobban”. Mások e tekintetben a kőbányai sörre szavaznának...
Juhász Leonárd Diósdról a hatvannyolcas Ferencvárosra esküszik. Persze lehetett szeretni – de mennyire! – a Szőke, Varga (Branikovits), Albert, Rákosi, Katona csatársort, valamint Juhászt a fedezetpárban, de a mi Juhászunk nem is látta azt a csapatot, mivel hetvennégyben született. Az 1965-ben VVK-győztes FTC kiejtette a Manchester Unitedet, majd hatvannyolcban is döntőt vívott – a másik Uniteddel, a Leedsszel –, de hatvannyolcban a BEK első angol nyertese, az MU volt a sztár. Manapság hasonló a helyzet: Potoczki János Szigetcsépről a George Best-, Bobby Charlton-, Dennis Law-féle Manchester Uniteddel vitte el a pálmát a gombfoci-viadalon.
Azért mások is labdába rúgtak. A fő szervező Tóth László minden idők legjobb Real Madridjával – két Ronaldo szerepelt abban, a Fenomén és Cristiano –, Szabó Balázs az 1972-ben BEK-döntőt játszó, de az Ajaxszal szemben alulmaradó Interrel. Azért abban a milánói gárdában maradt még néhány korábban diadalmas BEK-hős: Burgnich, Facchetti, Bedin, Jair, Sandro Mazzola... Az Ajaxot meg Johan Cruyff vezényelte. Szabó büszkén említi: „Akkor születtem – hetvennégyben –, amikor ő vb-ezüstérmes volt.”
Hetvennégy? Az smafu! – mondhatná Debreczeni Attila, aki a Dózsa György úton, a Puskás stadion közelében lakik, és az Aranycsapattal érkezett a találkozóra. Nem csupán játékos, hanem gyűjtő is: nyolcszáz csapata van, melyek közül a legtöbbször a hatvankettes világbajnok brazil válogatottal játszik. Csete Sándor viszont a Jürgen Klopp-féle Dortmunddal áll ki, és alighanem rekorder a társaságban, mert a leghosszabb utat tette meg: Pécsről indult reggel fél hétkor. A múlt év játékosa, Mészáros Attila sem a szomszédból jött: Egerből utazott a versenyre. Tavaly nyolcból hat viadalt megnyert, és a nyolcvanas évek Honvédja a kedvence, hibátlanul fel is mondta a Nagy Antal-, Garaba-, Détári-, Dajka-, Esterházy-féle kispesti tizenegyet.
Hiába, a szenvedély az szenvedély. Ennek legszebb példája, hogy Kasnyik György újságot nyomtatott a családi gombfoci-vetélkedőről. A Kasnyik Gombfoci című lap első oldalán az áll: „Az 1938-as vb-ezüstérmes válogatott nyerte a Ria, ria, Hungária Kupát”. Belül pedig a következő szöveg (is) olvasható: „A leginkább érzelemdús gombfocitorna következett a Kasnyik fiúk életében és közös pályafutásában. A magyar futball legnagyobbjaiból összeállított bajnokságot rendezték meg a Pálya utcai pályán. Összesen tizennégy csapatot keltettek életre a hőskortól a közelmúlt legsötétebb időszakáig.”
Még jó, hogy a Puskásékhoz hasonlóan vb-döntős Zsengellérék igazolták a papírformát.

Hegyi Iván: Üres járat

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.03.02. 16:33

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Száznyolcvankét – a félreértések elkerülése végett számmal is ideírom: 182 – néző volt az Újpest–Felcsút mérkőzésen (2-3) az első osztályúnak nevezett labdarúgó-bajnokságban.
De nehogy azt higgyék, azért, mert a találkozót Zalaegerszegen rendezték.
Nem mondom, az huszonegyedik századi magyar bravúr, hogy a Megyeri úti pályafelújítás szörnyűségesre sikerült, a lila-fehér klub e miatt tart bajnoki mérkőzéseket több mint kétszáz kilométernyire otthonától.
Ám hajdanán ez ünnep lett volna a kiválasztott városban. Felidézem például 1977-et, amikor az MLSZ vezérkara kifundálta, hogy a sportág további népszerűsítése érdekében az MNK négyes döntőjét vidéki településekre helyezi ki. Szolnokon 17 ezren voltak a Ferencváros–Újpest meccsen (3-2), Veszprémben 13 ezren a Vasas–FTC-n (5-0), Kecskeméten 12 ezren az Újpest–Vasason (hosszabbítás után 5-3). Annyian tolongtak a lelátókon, ahányan befértek. Na persze zöldben – többek között – Martos, Bálint, Nyilasi, Ebedli, Magyar, lilában Dunai III, Fazekas, Bene, Fekete, Zámbó, piros-kékben Mészáros, Török, Müller, Zombori, Várady játszott. 
Még 1982-ben is, amikor Szekszárdon tartották az Újpest–Videoton kupadöntőt (2-0), 15 ezren tülekedtek a nézőtéren, hogy lássák Szendreit, Kovács Józsefet, Tóth Józsefet, Kardost, Nagy Lászlót, illetve a két Disztlt, Csuhayt, Csongrádit, Tiebert. Amúgy 1972 és 1982 között az Újpest bajnoki vendégjátékainak zalaegerszegi nézőátlaga 11 333 volt.
Csak valódi labdarúgók kellettek hozzá.
Azok most nincsenek, így kozmetikusokra van szükség a kikészített magyar futball valamelyes megszépítéséhez. Olyanokra, akik a Felcsút–Kisvárda (hivatalos besorolása szerint) NB I-es meccsről 2018-ban 589 nézőt jelentettek. Aztán kiderült: a mérkőzésen 61-en voltak. Akadt hírportál, amely a piti csalásról azt írta: „ordas kamu” a több száz néző. Egy másik pedig így tálalta a találkozót: „Hatvanegy nézőt érdekelt a NER két csúcscsapatának focimeccse.”
Remélhetőleg a mostani 182 nem, mondjuk, 19 a valóságban.
Ha nem az, már van némi fejlődés.