„A koronavírus növekvő kockázatokat jelent” – Kamatot csökkentett a Fed

Publikálás dátuma
2020.03.03. 17:06
Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Az amerikai jegybank erőteljesen, 50 bázisponttal, 1,00-1,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot kedden. A kamatdöntés után ismertetett rövid Fed-közlemény szerint az irányadó kamat mérsékléséről egyhangú döntés született. A közlemény szerint
„az amerikai gazdaság alapjai továbbra is erősek, de a koronavírus növekvő kockázatokat jelent a gazdasági aktivitásra”.

A Fed március 18-án tartja kétnapos kamatdöntő ülését, de már hétfőn találgatások láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a Fed korábban, akár már a héten rendkívüli kamatcsökkentést hajthat végre a koronavírus kedvezőtlen hatásainak az enyhítése céljából. Mintegy fél órával a Fed kamatcsökkentésének bejelentése előtt fél százalékot meghaladó mínuszban indítottak a New York-i tőzsdék, majd a 16 órakor ismertetett kamatcsökkentés hatására szinte azonnal csaknem egy százalékos pluszba lendültek át a tőzsdemutatók. Az indexek kezdeti lejtmenetét az a befektetői csalódottság váltotta ki, hogy a G7-ek pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek tőzsdenyitás előtt kiadott közös közleménye nem fogalmazott meg semmi konkrét intézkedést a koronavírus gazdaságot romboló hatásainak a mérséklése kapcsán. A dokumentum aláírói csupán általánosságban fogalmaztak, jelezték, hogy készek bevetni minden fiskális eszközt, ha a koronavírus miatt romlana a globális gazdaság helyzete.
Szerző
Témák
FED koronavírus

Trendfordulóval zárta a tavalyi évet a magyar külkereskedelem

Publikálás dátuma
2020.03.03. 17:02

Fotó: Népszava
2015 óta a tavalyi volt ez első olyan december, amikor az export elmaradt az egy évvel korábbitól.
Trendfordulóval zárta a 2019-es évet a magyar külkereskedelem. A KSH kedden közzétett adataiból kiderült, hogy 2015 óta a tavalyi volt ez első olyan december, amikor az export elmaradt az egy évvel korábbitól. Az egész évet pedig az jellemezte, hogy az exportvolumen 4,2 százalékkal növekedett, viszont a behozatal még ennél is nagyobb mértékben, 5,7 százalékkal bővült, ebből adódóan a külkereskedelmi mérleg többlete 4,9 milliárd euróra mérséklődött. Ennek az volt az oka, hogy a lakossági fogyasztás töretlenül növekedett, ami a behozatal bővülésével is társult – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az élénkebbé váló beruházási kereslet miatt elsősorban a gépek és alkatrészek importkereslete nőtt. Amennyiben a gazdaság ezzel hosszú távon nyer, akkor nincs semmi baj – tette hozzá a szakember –, de itt még nem tapasztalható alapvető javulás. A részletes adatokból kiderült, hogy 2019-ben brutális mértékben növekedett az energiahordozók behozatala. Ennek oka az elemző szerint valószínűleg a kőolajtartalékok feltöltése volt. Feltűnő volt ugyanakkor hogy a feldolgozott termékek exportja tavaly csökkent, ami aligha okozott meglepetést, hiszen az ipar gyengélkedése ezt előrevetítette.  Meglepetésre tavaly az élelmiszeripari import meghaladta az exportot. Ennek egyrészt a gyengébb hazai zöldség-gyümölcs termés volt az oka, másrészt a sertéspestis megzavarta a korábbi ellátási láncot.  Az idei évre várható kilátásokról Németh Dávidtól, a a K&H Bank vezető elemzőjétől megtudtuk, 2020 rosszul kezdődik, elsősorban a koronavírus miatti okozta ellátási problémák, gyárleállások miatt. Magyarországon egyébként is a tavalyinál visszafogottabban alakulnak a beruházások, a fogyasztásnál viszont komolyabb változás nem várható. „Az export esetében az utóbbi években megszokott 4 százalék körüli növekedéstől valamivel elmaradó tempóra lehet számítani. Az importeredményt nagyban befolyásolja majd a nyersanyagok árának alakulása, ezen a téren is lassulásra van kilátás, 5 százalék alatti bővülés várható. Ezek eredőjeként a külkereskedelmi mérleg többlete a tavalyinál kisebb mértékben csökkenhet, 2020-ban 4,5 milliárd euró lehet a plusz” – fogalmazott a szakértő. Virovácz Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly mérséklődött az uniós országokba irányuló kivitel, míg Unión kívülre menő export kis mértékben emelkedett. (Ez ugyanakkor nem támasztja alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi minszki kijelentését, hogy az Európai Unió megerősödéséhez szükség van az Eurázsiai Gazdasági Unióval való szorosabb együttműködésre.) Viszont érdekes helyzetet teremthetnek a brexit következményei. Virovácz Péter emlékeztetett rá, hogy az idei átmeneti év után Nagy-Britanniával 2021-től már egyértelműen, mint unión kívülivel kell számolni. A vámhatárok újbóli felállítása átírja az Unión kívüli külkereskedelmi arányokat.
Szerző
Frissítve: 2020.03.04. 10:17

Mennyiségi korláttal reagált a Tesco a víruspánik miatti vásárlási lázra

Publikálás dátuma
2020.03.03. 16:48

Fotó: Népszava
Van termékük, amiből neten csak hat darabot lehet rendelni, az áruházlánc szerint időszakos limitről van szó.
Megváltozhattak az online rendelési feltételek a Tescónál, mert sok termékből - főként az élelmiszerekből - nem lehet annyit rendelni, mint a koronavírus okozta járvány európai megjelenése előtt lehetett – írja olvasói jelzések alapján az Index. A hírportál megnézte a Tesco webáruházát, ahol sok termékből maximum hat darabot lehet rendelni, de vannak olyan áruk is, például a parfümök, amiből továbbra is jóval többet, 24 darabot lehet venni.
Megkérdezték a Tescót, hogy valóban csökkentették-e az online vásárlási limitet; kíváncsiak voltak arra is, hogy melyik termékekre vonatkozik a korlátozás, illetve, hogy mennyi a maximálisan rendelhető darabszám. Az áruházlánc a következő választ küldte:
A Tesco Online Bevásárlás Szolgáltatása időszakos mennyiségi limitet vezetett be, hogy a legnépszerűbb termékek a lehető legtöbb vásárló számára folyamatosan elérhetők legyenek.

A hírportál ugyanezzel kapcsolatban írt a Sparnak is, ők azt válaszolták, hogy nem nyúltak a limitekhez az utóbbi hetekben – a CBA a Lidl, az Aldi és az Auchan pedig nem reagált az újságtól érkező megkeresésre. Az áruházláncok képviselői kedden arról tájékoztatták az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy stabil árutartalék van a boltokban, és a minisztérium a kiskereskedelmi láncokkal közösen, folyamatosan figyeli a boltok állapotát.   
A cégek azt is megerősítették Palkovics László tárcájának, hogy indokolatlan az otthoni élelmiszer-felhalmozás – a vásárlóktól pedig továbbra is nyugalmat kértek.

Szerző
Frissítve: 2020.03.03. 17:45