Domborművet állítana Wichmann Tamás emlékére a főváros és Erzsébetváros

Publikálás dátuma
2020.03.03. 13:51

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A „Wichmann kocsma” épületének tulajdonosát is bevonva megkezdték az előkészítési feladatokat.
Budapest Főváros Önkormányzata és Erzsébetváros Önkormányzata kezdeményezi, hogy domborművet kapjon Wichmann Tamás a VII. kerületi Kazinczy utcában - jelentette be Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes Facebook-oldalán. Wichmann Tamás, a kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója 2020. február 12-én hunyt el hosszan tartó, súlyos betegség után, 72 éves korában. Gy. Németh Erzsébet azt írta, hogy a magyar sportéletet és sporttársadalmat pótolhatatlan veszteség érte, hiszen Wichmann Tamás személyében nemcsak minden idők egyik legsikeresebb sportolóját temetjük ma el, hanem egymást követő nemzedékek példaképét, a budapesti társadalom egyik állandó és elismert alakját.
„Bátran kijelenthetjük, hogy Wichmann Tamásnak és emlékezetének Budapest terében helye van, személyiségének jelenvalóságát fent kell tartanunk. Ennek érdekében Budapest Főváros Önkormányzata és Erzsébetváros Önkormányzata kezdeményezi, hogy az úgynevezett „Wichmann kocsma” épületének falán dombormű kerüljön elkészítésre Wichmann Tamás emlékére”

- írta a főpolgármester-helyettes.

Hozzátette, hogy számítanak az MTK és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közreműködésére is.  Közölte azt is, hogy a „Wichmann kocsma” épületének tulajdonosát is bevonva, az érintett önkormányzatok kedden megkezdték az előkészítési feladatokat.
Szerző

Nem tud róla a Jobbik, hogy megszűntek volna Vas megyében

Publikálás dátuma
2020.03.03. 13:37
Jobbikos plakátok az idei kampányban
Fotó: Michal Fludra / NurPhoto
A Jobbik több kilépő Vas megyei vezetője szerint a párt elnöksége jelenleg a legsötétebb orbáni vagy rákosista idők vezetési stílusát idézi. A párt regionális igazgatója állítja: szó sincs megszűnésről.
Mi, a Jobbik Vas megyei vezetői kijelentjük, hogy a továbbiakban nem kívánunk a Jobbik szétveréséhez asszisztálni, ezért párttagságunk megszüntetését jelezzük az Országos Elnökség és a pártigazgató felé, ezzel párhuzamosan pedig megszűnnek megyei alapszervezeteink - derül ki Lábodi Gábor, a Jobbik Szentgotthárdi Alapszervezetének elnöke Facebook-oldalán megosztott közleményből. Lábodi Gábor egy nappal azután jelentette be döntésüket, hogy Bana Tibor közölte, kilép a Jobbikból, és független parlamenti képviselőként folytatja.
„13 éve Bana Tibor vezetésével alakultak meg első szervezeteink Vas megyében, amelyek azóta is alázatos és kemény munkát végeztek. A megválasztott elnökség részéről mégis nemtelen támadások érték országgyűlési képviselőnket”

- írták a megyei vezetők.

Úgy vélik, mára a Jobbik vezetésében a diktatórikus szemlélet vált uralkodóvá, ahol a személyi kultusz, a vezetőséghez való feltétlen hűség és a kritikai vélemények elnyomása vált a mindennapok részévé.
„Hogyan bízhatnánk az ország vezetését egy olyan pártra, amelynek elnöksége jelenleg a legsötétebb orbáni vagy rákosista idők vezetési stílusát idézi, sutba vetve a Jobbik alapértékeit, a jobboldali, a nemzeti és a konzervatív irányvonalat – szembeköpve ezzel szavazótáborunkat is? Ehhez nem adhatjuk a nevünket, ezért a mai naptól Vas megyében megszűnt létezni a Jobbik”

- olvasható a közleményben.

A parlamenti frakció tagjai közül nemrég Bencsik János országgyűlési képviselő, majd Szávay István, a párt egyik alapítója jelentette be, hogy kilép a Jobbikból. A távozásokról és a párton belüli konfliktusokról ebben a cikkünkben írtunk.

„Ha megszűnik x szervezet, kétszer annyit hozunk létre”

Tagadta a Népszavának nyilatkozva a Jobbik Vas megyei és Győr-Moson-Sopron megyei pártigazgatója, hogy felszámolták volna a párt Vas megyei alapszervezeteit. „Mi is csak egy Facebbok-bejegyzést láttunk reggel, most nézzük meg, hogy mi a helyzet” - mondta kérdésünkre Balassa Péter, azt azonban hangsúlyozta, nem szűnt meg a megyei Jobbik. Szó sincs ilyesmiről, ez csúsztatás - mondta a regionális igazgató, aki állítása szerint már több, a párt mellett kitartó megyei alapszervezeti vezetővel egyeztetett a nap folyamán. Balassa nem tudott konkrétumokat mondani a kilépők számáról, vagy arról, hogy a kilépésekkel megüresedő helyi szervezeteket mennyi időn belül tudnák újra indítani - de bizakodónak tűnt: mint mondta, zajlik a párt megújítása, átalakítási folyamata, és ahol megszűnik x  szervezet, ott kettőt hoznak létre majd helyette. Arról, hogy a kilépők szerint Jakab Péter diktatorikus módszerekkel vezeti a pártot, Balassa szerint a távozókat kellene megkérdezni; erős párthoz erős vezető kell, a Jobbik kongresszusán pedig eldőlt, hogy ki vezesse és újítsa meg a pártot - mondta a regionális pártigazgató. Hozzátette, a korábbi bajtársaknak sok sikert kíván. 
Szerző
Frissítve: 2020.03.03. 14:46

Megy az üzengetés az MSZP és a DK között

Publikálás dátuma
2020.03.03. 12:25

Fotó: Népszava
Gyurcsány Ferenc a szocialisták lelkiállapotáért aggódik. Tóth Bertalan szerint nincs miért.
Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy erős MSZP, karakteres szociáldemokrata mozgalom nélkül sem kormányváltás, sem korszakváltás nem lehetséges - szögezte le Tóth Bertalan Facebook-oldalán. Az MSZP elnöke bejegyzésben reagált Gyurcsány Ferenc legutóbbi nyilatkozataira, bár sem a DK-t, sem a párt elnökét nem említi. 
„Egyelőre nem kívánunk foglalkozni azzal, hogy 2022-ben ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, mert ez túl korai és teljességgel amatőr dolog lenne”

- jegyezte meg Tóth Bertalan.

Egyetért azzal, hogy szükség van tárgyalásokra az ellenzéki oldal képviselői között, de nem kívánnak a sajtón keresztül üzengetni és aggódni partnereik lelki állapotáért, bár lenne rá okuk.
A szocialista politikus szerint az MSZP megerősödve került ki az októberi választásokból, és az MSZP-Párbeszéd szövetség ma a legjelentősebb ellenzéki erő a nagyvárosokban, de országos szinten is egyenrangú partnere a többi ellenzéki pártnak. „Politikai hibát követ el, aki alábecsüli ezt az erőt és konkurenciaharcot folytat ellene” - tette hozzá.     Posztját azzal zárta, hogy az erős MSZP, karakteres szociáldemokrata mozgalom nélkül sem kormányváltás, sem korszakváltás nem lehetséges, és kijelentette, hogy a lelkiállapotuk „több mint jó”.
Ez utóbbi megjegyzésével Gyurcsány Ferenc hétfő esti interjújára utalt. A DK elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kijelentette, hogy folyamatban van három komplett vidéki szervezet csatlakozása a DK-hoz, de ő ezt minden erejével gátolja, mert az MSZP jelenlegi lelkiállapotában ezt nem tudná feldolgozni.
- Nekünk az a jó, ha az MSZP talpon marad és erősödik

– tette hozzá.

Elmondása szerint ő volt a legjobban meglepve, amikor a III. és a XVIII. kerület MSZP-s polgármestere, Kiss László és Szaniszló Sándor közölte vele átlépési szándékát a DK-ba.
A Demokratikus Koalíció egyébként vasárnap tartotta tisztújító kongresszusát, amelyen Gyurcsány Ferenc közölte, hogy az ellenzéki térfél átrendeződött, a korábbi nagyobb, befolyásosabb pártok meggyengültek. Úgy látja, sok jel arra mutat, hogy a DK ma az ellenzék legnagyobb pártja. Megfogalmazása szerint az ország érdeke a koalíciós kormányzás, és a koalíciót most kell megtanulni, hogy az 2022-ben is működjön. A kongresszuson bemutatták a pártba átlépő politikust.
Kiderült az is, hogy Gyurcsány hétfőn együtt ebédelt Horváth Csabával, Zugló MSZP-s polgármesterével, a párt budapesti frakcióvezetőjével a belvárosi És Bisztróban. A 444 fényképet közölt a megbeszélésről, a találkozó tényét később Horváth Csaba megerősítette a portál érdeklődésére. 
Horváth Csaba elmondása szerint a találkozónak nem volt semmi köze az átlépésekhez. Hozzátette, hogy rendszeresen szokott együtt ebédelni Gyurcsány Ferenccel. A szocialista politikus azt mondta, hogy Gyurcsány az ebéden nem csábította őt átlépésre. Sőt, a DK elnöke állítólag elárulta neki, hogy Szaniszló Sándor és Kiss László polgármesterek átlépését sem ő kezdeményezte, hanem az érintettek jelentkeztek a DK-nál.
Szerző
Frissítve: 2020.03.03. 12:39