Előfizetés

Megkezdené a csatlakozási tárgyalásokat Észak Macedóniával és Albániával az Európai Bizottság

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 16:31
Edi Rama, albán miniszterelnök és Ursula von der Leyen
Fotó: Dursun Aydemir / AFP/Anadolu Agency
A testület szerint sokat fejlődtek az igazságszolgáltatás terén és a korrupció, a szervezett bűnözés és a drogkereskedelem elleni harcban.
Az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlja Észak Macedóniával és Albániával, mivel a két ország jelentős eredményeket ért el a jogállamisággal kapcsolatos reformok bevezetése terén 2018 óta - derül ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentéséből. A brüsszeli testület megítélése szerint a két ország határozott lépéseket tett előre az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésben, illetve a korrupció, a szervezett bűnözés és a drogkereskedelem elleni harcban.
Az Európai Tanács tavaly októberi csúcsértekezletén francia javaslatra elvetette a csatlakozási tárgyalások elindítását a két nyugat-balkáni állammal. A döntést az Európai Bizottság és az Európai Parlament is "hibának" nevezte, mivel az uniós intézmények szerint az elmúlt pár évben Albánia és Észak-Macedónia nagy erőfeszítéseket tett, és immáron eleget tesz a csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó uniós követelményeknek.

Osztrák rendőrök érkeznek a szerb-magyar határra, a vasúti forgalmat ellenőrzik majd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.02. 15:53
Osztrák rendőrök Nickelsdorfban
Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Magyar rendőrök eközben Észak-Macedóniába és Szerbiába utaznak, hogy a határvédelmet segítsék.
Ausztria újabb rendőröket küld a magyar-szerb határszakaszra, írja a Euronews. Karl Nehammer osztrák belügyminiszterre hivatkozva írják: a vasúti forgalmat fogják ellenőrizni. Az osztrák bejelentést Recep Tayyip Erdogan török elnök döntése előzte meg, mi szerint szabad utat enged Törökország az általa is súlyosbított szíriai konfliktus elől menekülő embereknek Európa felé.
Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és Pintér Sándor a megállapodás aláírásakor Nickelsdorfban
Fotó: JOE KLAMAR / AFP
"Nem fogadhatjuk el, hogy Erdogan elnök kihasználva a szíriai helyzetet megnyissa a határokat, menekülteket engedve Európa felé, hogy így helyezze nyomás alá az Európai Uniót"

- idézi Sebastian Kurz osztrák kancellár reakcióját a portál. Ausztria Görögország számára is segítséget nyújt, akár úgy, hogy rendőröket küld a török határra, de ha kell anyagi támogatást is ad Athénnak, hogy sikerüljön elejét venni a korábban már megtapasztalt illegális határátlépéseknek.

Magyar rendőrök is utaznak

Újabb magyar rendőri kontingensek is útra kelnek, derül ki a rendőrség közleményéből. Fő feladatként járőrszolgálatot látnak majd el Észak-Macedóniában és Szerbiában, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális határátlépők előállításában.
A 30 fős észak-macedón, valamint a 20 fős szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

Erdogan: Megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 14:07

Fotó: BULENT KILIC / AFP
„Úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be” – mondta a török elnök.
A Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből – szögezte le Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában, civil szervezetek képviselői előtt. Beszédében Erdogan úgy fogalmazott:
„hónapokkal ezelőtt megmondtam, hogy ha a Nyugat nem veszi ki a részét e teherből, megnyitjuk a kapukat”.

„Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be” – mutatott rá a török elnök, hozzátéve:
„mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból”.

Erdogan a török-görög határra érkező migránstömegekre utalva közölte: „a tegnapi nappal a számok nagymértékben növekedtek és csak nőnek tovább”. Jelezte, hogy hétfő este Bojko Boriszov bolgár miniszterelnököt fogadja, később pedig telefonon beszél Angela Merkel német kancellárral. Erdogan nem sokkal ezt követően a török kormánypárt egyik ankarai rendezvényén szólalt fel, ahol kijelentette: véget ért az a korszak, amelyben Törökország egyoldalúan tett áldozatokat a menekültekért.
„Amióta megnyitottuk határainkat, százezrek keltek útra Európa felé, de ez a szám hamarosan már csak milliós nagyságrendekben lesz kifejezhető”

– hangoztatta a török államfő.

Ankarai illetékesek a múlt héten közölték: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy feltartóztassa a menekülteket, és megnyitotta a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Süleyman Soylu török belügyminiszter vasárnap a Twitteren azt állította, hogy este 19 óra 40 percig 100 577 migráns hagyta el az országot az Európai Unióval határos török Edirne tartományon keresztül. Ezt a görög és a bolgár hatóságok is cáfolják, miután mindkét ország megerősítette keleti határa védelmét. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg, de például Kraszimir Karakacsanov bolgár védelmi miniszter vasárnap egyenesen úgy nyilatkozott, hogy az országba egyetlen migráns sem érkezett, és a határon nyugodt a helyzet. A magánkézben lévő Ihlas török hírügynökség hétfőn már az időjárás-előrejelzést is úgy vezette fel, hogy a várható időnek örülhetnek a menekültek.