Előfizetés

Macron segítséget ajánlott Görögországnak és Bulgáriának

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 09:35

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Athén eközben egy hónapra felfüggesztette a menedékkérelmek elfogadását.
Franciaország kész segítséget nyújtani Görögországnak és Bulgáriának a határok védelméhez egy újabb migránsválság megelőzése érdekében – közölte Emmanuel Macron francia államfő vasárnap éjjel Twitter-üzenetben.
„Teljességgel szolidárisak vagyunk Görögországgal és Bulgáriával, Franciaország kész hozzájárulni a műveleti segítségre és a határok megvédésére vonatkozó európai erőfeszítésekhez. Együtt kell cselekednünk, hogy elkerülhessük a humanitárius és migrációs válságot”

– írta Macron.

Süleyman Soylu török belügyminiszter vasárnap Twitter-üzenetben arról számolt be, hogy több mint százezer illegális bevándorló kelt át a török határokon az Európai Unió tagállamaiba. Athén és Szófia is cáfolta ezt a közlést. Görögország és Bulgária is megerősítette határvédelmét, miután Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország „már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket”, és megnyitják a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási és menekültügyi miniszter vasárnap tudatta, hogy a rendőrség és hadsereg 9600 illegális határátlépést akadályozott meg Törökországból az Évrosz határfolyó mentén. A görög-török határnál könnygázt is bevetettek a kődobáló migránsok ellen. Athén azt állítja, hogy Törökország nemcsak nem tartóztatja fel a migránsokat, hanem aktívan segíti őket abban, hogy elérjék a határt.

Egy hónapra felfüggesztik a menedékkérelmek elfogadását

Az Alfa görög televízió hétfőre virradóra közölte: gyorsított eljárásban börtönre ítéltek Görögországban 66 határsértőt. A fejenként három és fél év szabadságvesztésre ítélt menekülteket pénteken és szombaton vették őrizetbe. A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, ez volt az első alkalom, hogy migránsokat ilyen gyors eljárásban letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy Athén egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását. Tudatta azt is, hogy az ország határain maximálisra emelték a készültség és az „elrettentés” szintjét. A görög kormányfő figyelmeztette a menekülteket, hogy ne próbáljanak illegálisan belépni az országba, mert vissza fogják őket küldeni oda, ahonnan jöttek. Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő a rendkívüli tanácskozását követően közölte, hogy átmenetileg azok menedékkérelmével nem foglalkoznak, akik illegálisan érkeztek Görögországba, s az első adandó alkalommal – a személyes adatok regisztrációja nélkül – visszaküldik a határsértőket. A görög hatóságok emellett sms-üzenetben figyelmeztetik a török-görög határon összegyűlteket, hogy ne próbálkozzanak határ illegális átlépésével. Az AMNA hírügynökség úgy tudja, több ezer külföldi telefonra érkezett értesítés a térségben. „A Görög Köztársaságból: Görögország maximális szintre emelte határvédelmét. Ne próbálkozzatok illegálisan átlépni a görög határon” – olvasható az üzenetben.

Nem engedik kikötni Leszbosz lakói a menedékkérőket

Az AFP francia hírügynökség Leszboszon tartózkodó fotóriportere szerint az égei-tengeri sziget felindult lakói nem engedtek kikötni Thérmiben egy gumicsónakot, amellyel 50 menedékkérő érkezett. A migránsok között gyerekek is voltak. A tömegből azt kiabálták, hogy „Menjetek vissza Törökországba!”, és szidalmazták az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársait, egyesek pedig újságírókra és fotóriporterekre is rátámadtak. Az AFP egy másik fotóriportere Szkála Szikamineász strandján azt figyelte meg, hogy a feldühödött lakók felgyújtottak egy, a menedékkérőknek készült – január végén bezárt – ENSZ-üdvözlőközpontot. Tiltakozók egy másik csoportja pedig láncokkal és sziklákkal próbálta elzárni egy illegális bevándorlókat szállító busz útját az amúgy is reménytelenül túlzsúfolt Mória menekültügyi központ felé – közölte az ANA helyi hírügynökség. A közlés szerint egy rendőr könnyebben megsebesült. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén több mint 19 400 embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

Elbocsátott biztonsági őr ejtett túszul harminc embert egy manilai bevásárlóközpontban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 08:53

Fotó: TED ALJIBE / AFP
A tíz órás túszdráma vérontás nélkül ért véget; a támadó csak egy embert lőtt meg, de az ő állapota is stabil.
Túszul ejtett egy elbocsátott biztonsági őr mintegy harminc embert hétfőn Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában egy bevásárlóközpontban, a létesítményt a rendőrség bekerítette – közölték helyi tisztségviselők. Francis Zamora, a főváros előkelő negyedének számító San Juan polgármestere közölte, hogy a fegyveres egy embert - egy biztonsági írt, mint később kiderült - meglőtt a V-Mall nevű plázában. Az áldozat állapota stabil, egy helyi kórházban ápolják. Az elöljáró beszámolt arról, hogy egy tárgyaló megpróbált beszélni az üzletközpontban a feldühödött volt őrzővédővel. Az őr, aki igyekezett meggyőzni biztonsági társait, hogy csatlakozzanak hozzá, elbocsátását nehezményezte. Azt követelte, hogy beszélhessen biztonsági kollégáival és szólhasson a helyi médiában.
Több mint egy tucat kommandós rendeltek a helyszínre, akiket láttak fegyveresen betérni a plázába, amelyet a hatóságiak körbevettek. Az épület közelében egy mentőautó is áll készenlétben.
A népszerű bevásárlóközpontban számos étterem, bolt, bár és bazár is van. A negyedben van egy golfpálya, valamint a rendőrség és a hadsereg főhadiszállása. Szakértők szerint a 12 milliós Manilában már régóta aggasztó állapotok vannak a rend és a törvények betarthatóságával kapcsolatban.
Végül a tizedik órában ért véget a túszdráma: a túszejtő elengedte foglyait, ő maga pedig elhagyta az épületet és sajtótájékoztatót tartott, ami szerepelt követelései között. Mondandója közben azonban hirtelen "ellenségessé vált", mire több rendőr rávetette magát és ártalmatlanná tette. A férfi egy pisztollyal és négy gránáttal volt felfegyverkezve.
Az illető biztonsági őrként dolgozott a bevásárlóközpontban, és azért ejtett túszul vagy 30 embert, mert elbocsátották. A sajtónak arról beszélt, hogy az alkalmazottakkal egyenlőtlen bánásmód miatt követte el a túszejtést, de széleskörű megvesztegetésről is szólt, mígnem a rendőrség őrizetbe vette. 

Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.02. 07:38
Szöüli járókelők figyelnek egy korábbi észak-koreai rakétakísérletről készített korábbi felvételt, 2020. január 1-jén. A kép illusztráció
Fotó: Jung Yeon-Je / AFP or licensors
Idén ez volt az első nagyobb phenjani fegyverteszt. A kommunista diktatúra ismét erődemonstrációt tart, és „megdöbbentő tényleges cselekedetet” ígér.
Észak-Korea hétfőn kilőtt két, egyelőre azonosítatlan típusú lövedéket, amelyek a Japán-tengerbe csapódtak - közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága. A katonai parancsnokság szerint a harceszközöket Vonszan városának térségéből indíthatták, további részleteket egyelőre azonban nem közöltek a lövedékekről. 
A Reuters és az AP hírügynökségek felidézték, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pénteken egy tüzérségi hadgyakorlatot kísért figyelemmel a két Korea közötti frontvonal és a keleti térség egységei harckészültségének felmérésére.
A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint ez idén az első nagyobb észak-koreai fegyverteszt. A kommunista állam tavaly 13 alkalommal végzett próbaindítást rakétákkal. Phenjan újévi üzenetében az Egyesült Államokkal tavaly zátonyra futott atomfegyver-mentesítési tárgyalásokra utalva "újfajta hadászati fegyverre" és "megdöbbentő tényleges cselekedetre" figyelmeztetett. S zakértők szerint az említett hadászati fegyver egy fejlett interkontinentális ballisztikus rakéta vagy egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta lehet - írja az MTI.