Elbocsátott biztonsági őr ejtett túszul harminc embert egy manilai bevásárlóközpontban

Publikálás dátuma
2020.03.02. 08:53

Fotó: TED ALJIBE / AFP
A tíz órás túszdráma vérontás nélkül ért véget; a támadó csak egy embert lőtt meg, de az ő állapota is stabil.
Túszul ejtett egy elbocsátott biztonsági őr mintegy harminc embert hétfőn Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában egy bevásárlóközpontban, a létesítményt a rendőrség bekerítette – közölték helyi tisztségviselők. Francis Zamora, a főváros előkelő negyedének számító San Juan polgármestere közölte, hogy a fegyveres egy embert - egy biztonsági írt, mint később kiderült - meglőtt a V-Mall nevű plázában. Az áldozat állapota stabil, egy helyi kórházban ápolják. Az elöljáró beszámolt arról, hogy egy tárgyaló megpróbált beszélni az üzletközpontban a feldühödött volt őrzővédővel. Az őr, aki igyekezett meggyőzni biztonsági társait, hogy csatlakozzanak hozzá, elbocsátását nehezményezte. Azt követelte, hogy beszélhessen biztonsági kollégáival és szólhasson a helyi médiában.
Több mint egy tucat kommandós rendeltek a helyszínre, akiket láttak fegyveresen betérni a plázába, amelyet a hatóságiak körbevettek. Az épület közelében egy mentőautó is áll készenlétben.
A népszerű bevásárlóközpontban számos étterem, bolt, bár és bazár is van. A negyedben van egy golfpálya, valamint a rendőrség és a hadsereg főhadiszállása. Szakértők szerint a 12 milliós Manilában már régóta aggasztó állapotok vannak a rend és a törvények betarthatóságával kapcsolatban.
Végül a tizedik órában ért véget a túszdráma: a túszejtő elengedte foglyait, ő maga pedig elhagyta az épületet és sajtótájékoztatót tartott, ami szerepelt követelései között. Mondandója közben azonban hirtelen "ellenségessé vált", mire több rendőr rávetette magát és ártalmatlanná tette. A férfi egy pisztollyal és négy gránáttal volt felfegyverkezve.
Az illető biztonsági őrként dolgozott a bevásárlóközpontban, és azért ejtett túszul vagy 30 embert, mert elbocsátották. A sajtónak arról beszélt, hogy az alkalmazottakkal egyenlőtlen bánásmód miatt követte el a túszejtést, de széleskörű megvesztegetésről is szólt, mígnem a rendőrség őrizetbe vette. 
Frissítve: 2020.03.02. 14:39

Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Publikálás dátuma
2020.03.02. 07:38
Szöüli járókelők figyelnek egy korábbi észak-koreai rakétakísérletről készített korábbi felvételt, 2020. január 1-jén. A kép illusztráció
Fotó: Jung Yeon-Je / AFP or licensors
Idén ez volt az első nagyobb phenjani fegyverteszt. A kommunista diktatúra ismét erődemonstrációt tart, és „megdöbbentő tényleges cselekedetet” ígér.
Észak-Korea hétfőn kilőtt két, egyelőre azonosítatlan típusú lövedéket, amelyek a Japán-tengerbe csapódtak - közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága. A katonai parancsnokság szerint a harceszközöket Vonszan városának térségéből indíthatták, további részleteket egyelőre azonban nem közöltek a lövedékekről. 
A Reuters és az AP hírügynökségek felidézték, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pénteken egy tüzérségi hadgyakorlatot kísért figyelemmel a két Korea közötti frontvonal és a keleti térség egységei harckészültségének felmérésére.
A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint ez idén az első nagyobb észak-koreai fegyverteszt. A kommunista állam tavaly 13 alkalommal végzett próbaindítást rakétákkal. Phenjan újévi üzenetében az Egyesült Államokkal tavaly zátonyra futott atomfegyver-mentesítési tárgyalásokra utalva "újfajta hadászati fegyverre" és "megdöbbentő tényleges cselekedetre" figyelmeztetett. S zakértők szerint az említett hadászati fegyver egy fejlett interkontinentális ballisztikus rakéta vagy egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta lehet - írja az MTI.
Szerző

Javuló járványhelyzet: drasztikusan visszaesett a fertőzöttek száma Kínában

Publikálás dátuma
2020.03.02. 07:18
Pekingi utcakép, 2020. március 2-án
Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri
Vasárnap éjfélig 202 új megbetegedést észleltek, utoljára január 23-án mértek ilyen alacsony számokat.
Több mint hónapja nem látott szintre mérséklődött az új típusú koronavírus napi új fertőzöttjeinek száma Kínában a hétfőn jelentett hivatalos adatok alapján. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig 202 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, ahol az összes eddig jelentett fertőzött száma ezzel meghaladta a 80 ezret. Közülük immár több mint 44 ezren gyógyultak meg, és közel 33 ezren állnak még mindig kezelés alatt. A súlyos állapotban lévő páciensek száma vasárnap éjfélig 7110 volt Kína-szerte. Országosan további 715 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. Újabb 42 elhunyttal a halálos áldozatok száma Kína szárazföldi részén elérte a 2912-t – írja az MTI.
A napi új fertőzöttek száma Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között már tetőzött az országban.

 A számok alapján a járvány mostanra túlnyomórészt a kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városára korlátozódik, az új esetek közül ugyanis 193-at jelentettek Hupej tartomány székhelyéről, és csupán hatot a tartományon kívülről, Kína egyéb területeiről. A napi halálozások közül 32 eset történt Vuhanban. A Kínában diagnosztizált összes fertőzés közül több mint 49 ezret a 11 milliós városban észleltek, vagyis az esetek több mint 60 százaléka Vuhanra korlátozódik.

Dél-Koreában gyorsabban terjed

Dél-Koreából szintén vasárnap éjfélig 476 új esetről számoltak be, vagyis több mint kétszer annyi új megbetegedés történt egy nap alatt, mint Kínában. Az összes fertőzött száma Dél-Koreában ezzel 4212-re nőtt, és meghaladta azoknak a betegeknek a számát, akiket Hupej tartománynak a járvány által második leginkább sújtott városában tartanak nyilván. A Vuhantól észak-nyugatra fekvő, mintegy 9 milliós Hsziaokanból eddig 3518 fertőzöttről számoltak be. A városban 120 ember halt bele a betegségbe, és vasárnap éjfélig 2397-en gyógyultak fel.

Kína most a beutazókra figyel

Miközben Kínában a járvány megfékezésére tett óvintézkedések a hivatalos adatok alapján hatékonynak bizonyultak, az ország a múlt héten szigorúbb ellenőrzéseket vezetett be a külföldről érkező utazókra vonatkozóan annak érdekében, hogy kiküszöbölhessék a vírus ismételt "behozatalát". Az országban több helyről adtak számot ilyen esetekről. Pekingben vasárnap két fiatal férfit diagnosztizáltak a betegséggel, akik Moszkván keresztül Iránból utaztak a kínai fővárosba. A dél-kínai Kuangtung tartományban egy, a kínai szárazföldet Londonból Hongkongon át megközelítő férfinél mutatták ki a fertőzést. A kelet-kínai Csöcsiang tartományban pedig egy Olaszországból érkező utas betegedett meg
Szerző
Frissítve: 2020.03.02. 09:30