Javuló járványhelyzet: drasztikusan visszaesett a fertőzöttek száma Kínában

Publikálás dátuma
2020.03.02. 07:18
Pekingi utcakép, 2020. március 2-án
Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri
Vasárnap éjfélig 202 új megbetegedést észleltek, utoljára január 23-án mértek ilyen alacsony számokat.
Több mint hónapja nem látott szintre mérséklődött az új típusú koronavírus napi új fertőzöttjeinek száma Kínában a hétfőn jelentett hivatalos adatok alapján. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig 202 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, ahol az összes eddig jelentett fertőzött száma ezzel meghaladta a 80 ezret. Közülük immár több mint 44 ezren gyógyultak meg, és közel 33 ezren állnak még mindig kezelés alatt. A súlyos állapotban lévő páciensek száma vasárnap éjfélig 7110 volt Kína-szerte. Országosan további 715 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. Újabb 42 elhunyttal a halálos áldozatok száma Kína szárazföldi részén elérte a 2912-t – írja az MTI.
A napi új fertőzöttek száma Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között már tetőzött az országban.

 A számok alapján a járvány mostanra túlnyomórészt a kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városára korlátozódik, az új esetek közül ugyanis 193-at jelentettek Hupej tartomány székhelyéről, és csupán hatot a tartományon kívülről, Kína egyéb területeiről. A napi halálozások közül 32 eset történt Vuhanban. A Kínában diagnosztizált összes fertőzés közül több mint 49 ezret a 11 milliós városban észleltek, vagyis az esetek több mint 60 százaléka Vuhanra korlátozódik.

Dél-Koreában gyorsabban terjed

Dél-Koreából szintén vasárnap éjfélig 476 új esetről számoltak be, vagyis több mint kétszer annyi új megbetegedés történt egy nap alatt, mint Kínában. Az összes fertőzött száma Dél-Koreában ezzel 4212-re nőtt, és meghaladta azoknak a betegeknek a számát, akiket Hupej tartománynak a járvány által második leginkább sújtott városában tartanak nyilván. A Vuhantól észak-nyugatra fekvő, mintegy 9 milliós Hsziaokanból eddig 3518 fertőzöttről számoltak be. A városban 120 ember halt bele a betegségbe, és vasárnap éjfélig 2397-en gyógyultak fel.

Kína most a beutazókra figyel

Miközben Kínában a járvány megfékezésére tett óvintézkedések a hivatalos adatok alapján hatékonynak bizonyultak, az ország a múlt héten szigorúbb ellenőrzéseket vezetett be a külföldről érkező utazókra vonatkozóan annak érdekében, hogy kiküszöbölhessék a vírus ismételt "behozatalát". Az országban több helyről adtak számot ilyen esetekről. Pekingben vasárnap két fiatal férfit diagnosztizáltak a betegséggel, akik Moszkván keresztül Iránból utaztak a kínai fővárosba. A dél-kínai Kuangtung tartományban egy, a kínai szárazföldet Londonból Hongkongon át megközelítő férfinél mutatták ki a fertőzést. A kelet-kínai Csöcsiang tartományban pedig egy Olaszországból érkező utas betegedett meg
Szerző
Frissítve: 2020.03.02. 09:30

Moszkva: Oroszország nem tudja többé szavatolni a török harci repülőgépek biztonságát a szíriai légtérben

Publikálás dátuma
2020.03.02. 07:04
ILLUSZTRÁCIÓ Felszálló vadászgép a hmejmími bázison
Fotó: MAXIME POPOV / AFP
A damaszkuszi vezetés bejelentette, hogy lezárja a légteret az északnyugati Idlíb tartomány felett.
Oroszország nem tudja többé szavatolni a török harci repülőgépek biztonságát Szíriában, miután a damaszkuszi vezetés bejelentette, hogy lezárja a légteret az északnyugati Idlíb tartomány felett – közölte az orosz védelmi minisztérium vasárnap. A minisztérium azt követően tette közzé figyelmeztetését, hogy a török légierő lelőtt két szíriai harci repülőgépet a térségben, és lebombázta az észak-szíriai Aleppó város közelében levő, a szíriai kormányerők által ellenőrzött en-Nájreb nevű katonai repülőteret.
„Ilyen körülmények között a Szíriában lévő orosz katonai kontingens vezetése nem tudja szavatolni a török repülések biztonságát Szíria egén”

– idézte a TASZSZ orosz hírügynökség Oleg Zsuravljov ellentengernagyot, a szemben álló szíriai felek kibékítéséért felelős orosz központ parancsnokát.

A nap folyamán Törökország is bejelentette, hogy lezárta a légteret Idlíb tartomány felett. Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Időközben a szíriai kormányerők közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok legkevesebb 50 török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.
Szerző

Újabb demokrata párti politikus száll ki az elnökjelöltségért folyó küzdelemből

Publikálás dátuma
2020.03.02. 06:58
Pete Buttigieg
Fotó: JOSHUA LOTT / AFP
Joe Biden volt alelnök helyzetét erősítheti, hogy Pete Buttigieg az úgynevezett szuperkedd előtt jelentette be visszalépését.
Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere vasárnap este a kampánykörúton őt kísérő újságírókkal közölte: kiszáll a Demokrata Párt amerikai elnökjelöltségéért folytatott versengésből. Buttigieg egy alabamai kampánygyűlésről indulva, a repülőgépen közölte az újságírókkal, hogy nem a texasi Dallasba megy folytatni a kampányt, hanem visszatér South Bendbe, hogy ott jelentse be hivatalosan is a visszavonulását az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. A 38 éves politikus szinte az ismeretlenség homályából bukkant fel tavaly az országos politika színpadán. Elemzők fontosnak tartják megjegyezni róla, hogy az amerikai történelemben ő volt az első elnökjelölt-aspiráns, aki nyíltan vállalta homoszexualitását, és jogilag is érvényes melegházasságban él. Az iowai jelölőgyűlésen, majd a New Hampshire-ben tartott előválasztáson Buttigieg sikeres volt. Mindkét megméretésen első helyen végzett, bár Iowában a jelölőgyűléseken kialakult káosz miatt csak a szavazatok újraszámlálását követően, február 18-án hirdették ki győzelmét, amelyet Bernie Sanders vermonti szentor meg is támadott, újraszámlálásra kérve fel az iowai Demokrata Pártot. Kifejezetten rosszul szerepelt azonban Buttigieg a nevadai jelölőgyűléseken, a szombaton Dél-Karolinában tartott előválasztáson pedig még kisebb volt a támogatottsága. A fiatal korosztályokat és a színes bőrűeket nem tudta meghódítani. Kampányát már a kezdetektől kísértette az afroamerikaiak körében várható kudarca. South Bendben ugyanis többször is faji zavargások voltak, amelyeket polgármesterként képtelen volt kezelni. A Harvardon és Oxfordban is diplomát szerzett, több nyelven beszélő Buttigieg korábban az amerikai haditengerészet hírszerzésénél dolgozott, és Afganisztánban teljesített katonai szolgálatot. Ő volt a demokrata elnökjelölt-aspiránsok között a legfiatalabb, de a fiatalokat – szemben a 78 esztendős Bernie Sanders szenátorral – nem tudta meggyőzni programjáról. A kampányban mérsékelt demokrata pártiként jellemezte magát. Elemzők szerint Joe Biden volt alelnök helyzetét erősítheti, hogy Buttigieg az úgynevezett szuperkedd, azaz a március 3-án egyszerre 14 tagállamban tartandó előválasztások előtt jelentette be visszalépését. 
Szerző