Már Csehországban is találtak koronavírussal fertőzött betegeket

Publikálás dátuma
2020.03.01. 17:46

Fotó: Oliver Wintzen / AFP / ROBERTHARDING
Három embernél pozitív lett az eredmény.
Csehországban is megjelent az új koronavírus, rögtön három beteget is találtak. Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter vasárnap délután rendkívüli sajtótájékoztatón Prágában jelentette be, hogy két beteget Prágában, egyet pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek.
A fertőzöttek közül kettő cseh, egy pedig amerikai állampolgár. Mindhárom eset Észak-Olaszországgal függ össze, ahol gyorsan terjed a járvány.

A prágai Na Bulovce kórházban kezelt férfi egy konferencián vett részt Udinében, míg a szintén ebben a kórházban kezelt másik beteg, egy amerikai fiatal nő Milánóban jár egyetemre és ecuadori kolléganőjével kirándulásra érkezett Prágába. Az eucadori diáklányt is megvizsgálták, de negatív lett az eredménye. Az Ústí nad Labemben kezelt férfi családjával együtt észak-olaszországi üdülésről tért vissza néhány napja. Az orvosi vizsgálatok csak a férfinál jártak pozitív eredménnyel, míg feleségénél és két gyermeküknél nem mutatták ki az új koronavírust. Mindezek ellenére ők hárman is házi karanténban maradtak.
A miniszter szerint mindhárom beteg állandó orvosi felügyelet alatt van, nincsenek életveszélyben, és várhatóan két hetet töltenek a kórházban.

Adam Vojtech elmondta, hogy a mostani hét végén 13 embert vizsgáltak meg cseh orvosok, és három esetben volt pozitív az eredmény. Országszerte több mint 300 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak már meg az orvosok, de eddig a vizsgálatok negatív eredményt hoztak. A miniszter hangsúlyozta, hogy a cseh hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet és nincs semmi ok a pánikra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombat éjféli adatai még nem említették Csehországot.

Nyolcéves gyerekek gyűjtötték a kávét a Starbucks és a Nespresso guatemalai farmjain

Publikálás dátuma
2020.03.01. 17:36

Fotó: Artur Widak / Artur Widak/NurPhoto
Napi nyolc órás munkájuk bére alig több, mint amibe egy latte kerül.
Gyerekmunkásokat zsákmányolnak ki a Starbucks és a Nespresso beszállítói Guatemalában. A brit Channel 4 Dispatches című műsora le is filmezte a gyerekeket, akik legalább heti 40 órát dolgoztak rettenetes körülmények között – írja a Guardian. A dokumentumfilm készítői kiderítették, hogy a gyerekek napi bére alig több, mint amibe egy latte kerül a Starbucksban. 
Találtak olyan nyolc év körüli gyerekeket, akik hetente hat napon át, napi nyolc órában dolgoztak.

Fizetést attól függően kaptak, hogy mennyi kávét gyűjtöttek össze egy nap az akár 45 kilós zsákokban. Egy gyerek kevesebb mint öt fontot (kétezer forint) kapott egész napos munkájáért.
A műsor munkatársai összesen 12 farmot kerestek fel. Ebből hét a Nespressonak, öt pedig a Starbucksnak dolgozott. Kivétel nélkül mindegyiken találtak gyerekmunkásokat.

Az emberi jogi ügyvéd, Oliver Holland szerint ezzel mindkét cég megsértette a nemzetközi munkajogi előírásokat. Hozzátette, hogy a heti 40 óra munka miatt a gyerekek a megfelelő oktatás lehetőségétől is elestek. George Clooney, a Nespresso reklámarca azt nyilatkozta, hogy elszomorította a történet, és üdvözölte a tényfeltárói munkát. A két cég bejelentette, hogy zéró toleranciát képvisel a gyerekmunkával kapcsolatban, és vizsgálatot indított az ügyben. (A 444 nyomán.)
Szerző

Beindult a török háborús gépezet Szíriában

Publikálás dátuma
2020.03.01. 17:07

Fotó: ABDULAZIZ KETAZ / AFP
A komoly sikerekhez az is kellett, hogy Oroszország egyelőre nem avatkozik be.
Törökország megmutatta valódi erejét az északnyugat-szíriai Idlib tartományban, ahogy lejárt a damaszkuszi rezsimnek adott ultimátum. Ankara megindította a "Tavasz Pajzsa" nevű hadműveletet, mivel a Bassár El-Aszád szír elnökhöz hű kormányerők a február végi határidőig nem voltak hajlandóak visszavonulni a korábbi tűzszüneti megállapodásban rögzített határvonalak mögé. A török légierő F-16-osai vasárnap a szír hadsereg két vadászgépét is lelőtték, drónjai több katonát is megöltek, illetve páncélosokat semmisítettek meg. Az Aszád-rezsim a támadásokra reagálva légtérzárat jelentett be Idlib felett, ám csak egy pilóta nélküli török repülőgépet tudtak ártalmatlanítani. A szír felkelőket támogató Törökország harctéri sikerei annak is köszönhetőek, hogy a Damaszkusszal szövetséges Oroszország, úgy tűnik, félreállt, kimarad a konfrontációból - éppen ahogyan Recep Tayyip Erdogan török elnök kérte. Moszkva minden bizonnyal néhány napig hagyni fogja, hogy Ankara bosszút álljon az elmúlt hetekben a szír rezsim által megölt török katonákért. Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint csütörtökön fogadja Erdogant, a találkozón a két vezető pedig alkut köthet egy szíriai tűzszünetről. Egyelőre azonban kérdéses, hogy visszatér-e a polgárháborút eddig meghatározó orosz-török egyezkedés, mivel az elmúlt hónapok idlibi eseményei jelentősen beárnyékolták a két ország viszonyát. Noha a szír konfliktus Törökország számára kedvezően alakul, Ankara péntek óta átengedi a területéről Európába igyekvő menekülteket. Török tisztviselők arra hivatkoznak, hogy fel kell készülniük egy Szíriából érkező menekülthullámra, csakhogy az Idlibben, zord időben fagyoskodó szír civilek előtt továbbra is zárva tartják a török határt. Erdogan mindenesetre már hivatalosan is elismerte, hogy "megnyitották Európa kapuit". A lépést elemzők szerint arra irányul, hogy Törökország kierőszakolja NATO-szövetségesei támogatását Szíriában, a török elnök viszont arra hivatkozott, hogy az Európai Unió nem tartotta be a menekültek ellátására tett ígéreteit. Törökország állítja, hogy a határnyitás nyomán eddig már 76 ezren jutottak be az EU-ba, de a görög hatóságok szerint legfeljebb tízezren próbáltak áttörni a határon és csupán töredékük jutott át.