Több mint 13 ezer menekült várakozik a török-görög határnál

Publikálás dátuma
2020.03.01. 10:22

Fotó: Arif Hudaverdi Yaman / 2020 Anadolu Agency
Bevándorlók gyalogolnak Észak-Macedónia egyik főútvonalán a szerb határ felé.
Az ENSZ Emberi Jogi Szervezetének vasárnap hajnali közleménye szerint több mint 13 ezer menekült várakozik a török-görög határnál - írja a 24.hu a Süddeutsche Zeitung alapján. A több ezer menekülő az éjszakát a szabad ég alatt töltötte. A Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársai a Törökország és Görögország közötti 212 kilométeres határszakaszon legalább 13 ezer emberről adtak hírt. Ladfo Gvilava, az ENSZ törökországi üzemeltetési igazgatója azt mondta, hogy a határnál fekvő Edirne felé haladó migránsok száma napközben nőtt meg, amikor autók, taxik és buszok érkeztek Isztambulból.
Gvilava szerint a mozgásban lévők többsége férfi, de sok család kisgyermekekkel utazik. Hozzátette, hogy a szervezet élelmiszerrel segíti a várakozókat, azonban az időjárás rendkívül kedvezőtlen. Éjszaka fagypont közelébe esett a hőmérséklet és erős szél volt.

Recep Tayyip Erdogan szombaton jelentette be, hogy legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon és tart Európába azóta, hogy a török hatóságok pénteken megnyitották előttük a határt. A török államfő leszögezte, hogy a továbbiakban sem zárják be a kapukat.
- Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet

- tette hozzá.

Közben migránscsoportok bukkantak fel szombaton Észak-Macedóniában is - közölte az MTI. A helyi média jelentése szerint az illegális bevándorlók Észak-Macedónia egyik főútvonalán gyalogolnak a szerb határ felé. Az Alsat-M nemzeti tévécsatorna felvételein több migránscsoport látható az autópályán. (azt már nem teszi hozzá az MTI, hogy a tévé felvételein kereken öt alak látható, ahogy a sztráda szélén ballag.) A balkáni ország belügyminisztériuma és védelmi minisztériuma egyaránt azt közölte, hogy felkészült egy újabb migránshullámra.  
Szerző
Frissítve: 2020.03.01. 11:26

Dél-Karolinában Biden győzött, Sanders nagyon lemaradva lett második

Publikálás dátuma
2020.03.01. 07:48

Fotó: JIM WATSON / AFP
Mike Bloomberg nem vett részt a szavazáson, Tom Steyer kiszáll a küzdelemből.
A demokraták dél-karolinai előválasztásán Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke győzött, Tom Steyer kaliforniai milliárdos pedig bejelentette, hogy kiszáll az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Az első részeredmények szerint Biden a voksok csaknem 50 százalékát szerezte meg, a második helyen, messze lemaradva, valamivel több mint 19 százalékos szavazataránnyal Bernie Sanders végzett. A voksok bő felének feldolgozása alapján Pete Buttigieg volt polgármester, Elizabeth Warren massachusettsi és Amy Klobuchar minnesotai szenátor egyaránt 10 százaléknál kevesebb szavazatot szerzett. A demokraták elnökjelöltségéért versenyző Mike Bloomberg milliárdos a dél-karolinai szavazáson nem vett részt. Az első felmérések szerint Biden elsősorban a 45 éven felüliek és az afroamerikaiak bizalmát nyerte el. Nagyarányú győzelmét elemzők különösen fontosnak tartják, hiszen a volt alelnök az előválasztási folyamat első három szavazásán - Iowában, New Hampshire államban és Nevadában - nem szerepelt jól. A dél-karolinai eredmények azonban meglendíthetik a kampányát, jótékony hatással lehetnek a március 3-án egyszerre 14 államban tartandó előválasztások eredményeire is. "A demokraták olyan elnökjelöltet akarnak, aki demokrata párti" - jelentette ki Biden a győzelem éjszakáján Columbiában híveinek. Tom Steyer kaliforniai milliárdos még a végeredmények előtt, de már a részeredmények ismeretében bejelentette: befejezi kampányát és kiszáll az elnökjelöltségért folytatott versengésből. "Mondtam korábban is, hogy amennyiben nem látok esélyt a győzelemre, abbahagyom kampányomat. És tisztességesen megmondom: nem látom a lehetőségét, hogy elnyerhetem az elnökjelöltséget" - közölte Steyer, aki elsősorban környezetvédelmi programmal kampányolt. Az üzletember "nagyszerű tapasztalatnak" nevezte eddigi kampányát, és mint mondta, semmit nem bánt meg.
Szerző
Frissítve: 2020.03.01. 07:56

Itt a WHO legfrissebb koronavírus-listája

Publikálás dátuma
2020.03.01. 07:36

Fotó: STR / AFP
Már 58 ország érintett a halálesetek száma megközelíti a háromezret.
Szombat éjfélig valamivel több mint 85 ezer ember fertőződött meg koronavírustól szerte a világban. Újként Írország került fel a listára egy megbetegedéssel. Az illető Észak-Olaszországban kaphatta el a kórt. A halálesetek száma 2900 és 3000 között van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb - szombat éjféli - adatai az immár 58 érintett ország kormányainak közlése alapján: - Kína: 79824 megbetegedés, 2870 elhalálozás - Hongkong: 94 megbetegedés, 2 elhalálozás (két napja nincs új haláleset) - Makaó: 10 megbetegedés (két napja változatlan) - Dél-Korea: 3150 megbetegedés, 17 elhalálozás - Japán: 947 megbetegedés, 11 elhalálozás - Olaszország: 1128 megbetegedés, 29 elhalálozás - Irán: 593 megbetegedés, 43 elhalálozás - Szingapúr: 98 megbetegedés - Amerikai Egyesült Államok: 62 megbetegedés, 1 elhalálozás - Franciaország: 100 megbetegedés, 2 elhalálozás - Németország: 57 megbetegedés - Spanyolország: 46 megbetegedés - Kuvait: 45 megbetegedés - Thaiföld: 42 megbetegedés - Tajvan: 39 megbetegedés, 1 elhalálozás (két napja változatlan mindkét adat) - Bahrein: 38 megbetegedés - Malajzia: 24 megbetegedés - Egyesült Királyság: 23 megbetegedés, 1 haláleset - Ausztrália: 23 megbetegedés (két napja változatlan) - Vietnam: 16 megbetegedés (két napja változatlan - Kanada: 20 megbetegedés - Egyesült Arab Emírségek: 19 megbetegedés (két napja változatlan) - Irak: 13 megbetegedés - Oroszország: 5 megbetegedés (két napja változatlan) - Svájc: 10 megbetegedés - Omán: 6 megbetegedés (két napja változatlan) - Fülöp-szigetek: 3 megbetegedés, 1 elhalálozás (két napja változatlan mindkét adat) - India: 3 megbetegedés - Horvátország: 6 megbetegedés - Görögország: 3 megbetegedés (két napja változatlan) - Izrael: 5 megbetegedés - Libanon: 7 megbetegedés - Pakisztán: 4 megbetegedés - Mexikó: 4 megbetegedés - Finnország: 3 megbetegedés  - Románia: 3 megbetegedés - Ausztria: 5 megbetegedés - Svédország: 13 megbetegedés - Egyiptom: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Algéria: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Afganisztán: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Észak-Macedónia: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Georgia: 2 megbetegedés (két napja változatlan) - Észtország: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Belgium: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Hollandia: 7 megbetegedés ((két napja változatlan) - Nepál: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Srí Lanka: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Kambodzsa: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Norvégia: 14 megbetegedés - Dánia: 2 megbetegedés - Brazília: 2 megbetegedés - Nigéria: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Litvánia: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Azerbajdzsán: 1 megbetegedés - Monaco: 1 megbetegedés - Ecuador: 1 megbetegedés - Írország: 1 megbetegedés
Szerző
Témák
koronavírus WHO
Frissítve: 2020.03.01. 20:06