Kásler Miklós: Nincs koronavírus-fertőzött beteg a visegrádi országokban

Publikálás dátuma
2020.03.01. 09:17
"A kormány feladata, hogy biztosítsa a pedagógusok képzését és továbbképzését, folyamatosan javítsa munkakörülményeiket, fizetésüket és elismerje tevékenységüket"
Fotó: Népszava
A miniszter szerint csekély a vírus elkerülésének a lehetősége.
Nincs az új koronavírussal fertőzött beteg a visegrádi államokban - emelte ki az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kásler Miklós ugyanakkor azt mondta, csekély a vírus elkerülésének a lehetősége, ezért az első pillanattól úgy készültek, hogy a magyar egészségügyben el tudják látni a szükséges teendőket. Úgy vélekedett, hogy a pánikkeltés az egyik legnagyobb veszély. Elmondta, fontos a személyi higiénia, mindenki tisztálkodjon rendszeresen, sokszor mosson kezet.
- Ha valaki szárazon köhög, láza eléri a 38 fokot, hívja fel a háziorvosát

- tanácsolta a miniszter.

- Az eljárásrend az, hogy ő telefonon kikérdezi az illetőt egy segédlet alapján. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, értesíti a mentőket, akik megfelelő védőfelszerelésben elszállítják a potenciális beteget - fejtette ki.
- Szájmaszk viselése akkor kötelező, ha határozott az új koronavírus gyanúja

- közölte Kásler Miklós. Hozzátette, hogy amennyiben viszont az illető nem járt fertőzött területen, nem érintkezett onnan hazatért emberekkel, ha nincsenek tünetei, akkor nincs sok értelme maszkot hordani.

Úgy vélekedett, hogy még tömeges fertőzés esetén is elegendő lenne a magyar egészségügy kapacitása. - Az országban 29 infektológiai osztály működik, az ágyak száma több mint 800 - közölte. Az ellátás központja a Szent László-kórház, amely a legsúlyosabb betegek kezelésére is felkészült. A Nemzeti Népegészségügyi Központ olyan laboratóriummal rendelkezik, amelyet Közép-Kelet-Európában egyedüliként nemzetközileg akkreditáltak. 
- Néhány órába telik megerősíteni az új koronavírus jelenlétét, vagy egyértelműen kizárni a fertőzést. A labor kapacitása szintén megfelelő

- hangoztatta a miniszter

Kásler Miklós azt mondta, nem igaz, ami egyes médiumokban megjelent, hogy nem tájékoztatták kellőképpen a háziorvosokat. Úgy vélekedett, hogy Magyarország rendkívül gyorsan reagált a fejleményekre. - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 24-én nyilatkozott először az új koronavírusról, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig már másnap összehívta az érintett háttérintézményeket, amelyek egy napon belül intézkedési tervet dolgoztak ki - mondta a tárcavezető a Kossuth rádióban. Azt Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette szokásos péntek reggeli rádiós interjújában, hogy miután kialakult egy európai gócpont Észak-Olaszországban, és a szomszédos országokban is megjelent a vírus, lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkár viszont pénteken sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy sajtóhírek szerint ugyan megnőtt a kereslet bizonyos tartós élelmiszerekre, de semmi nem indokolja a hatalmas készletek otthoni felhalmozását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint szombat éjfélig valamivel több mint 85 ezer ember fertőződött meg koronavírustól szerte a világban. A halálesetek száma megközelíti a háromezret.

Ötös lottó – Mutatjuk a nyerőszámokat, több mint ötmilliárd forint volt a tét

Publikálás dátuma
2020.02.29. 20:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Senki sem nyerte meg az ötös lottó több mint 5 milliárdos rekord főnyereményét szombat este. A jövő héten várható főnyeremény: 5,585 milliárd forint.
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 9. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: Nyerőszámok: 13 (tizenhárom) 15 (tizenöt) 17 (tizenhét) 23 (huszonhárom) 37 (harminchét) Joker: 703773 Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvényekre egyenként 952 080; 3 találatos szelvényekre egyenként 12 940; 2 találatos szelvényekre egyenként 1325 forintot fizetnek.
Szerző

Felhős, esős idővel köszönt be a tavasz

Publikálás dátuma
2020.02.29. 16:43

Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence felett fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és vasárnap délutántól nyugat felől egyre többfelé elered az eső.
Vasárnap hajnalra mindenütt befelhősödik az ég, és a hét utolsó napján már csak helyenként vékonyodhat el, szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Reggelig nem valószínű számottevő csapadék, majd délelőtt helyenként, délutántól nyugat felől pedig egyre többfelé várható eső. A délies szelet eleinte főként a Dunántúlon kísérhetik erős, néhol viharos széllökések, majd vasárnap napközben csupán az Észak-Alföldön lehet olykor szélerősödés.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, de az északi szélvédett völgyekben fagypont köré is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 7 és 14 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Nagy-Britannia térségében ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere kontinensünk északnyugati részén felhős, csapadékos időjárást okoz. Európa északkeleti és délkeleti régiójában szintén alacsonynyomású légköri képződmények helyezkednek el, és az eső mellett - főként északon, illetve a magasabban fekvő helyeken - már több helyen fordul elő havas eső, havazás, sőt elsősorban a Balkán-félsziget környezetében zivatarok is kialakulnak. Az Északnyugat-, illetve Délkelet-Európa térségében örvénylő ciklonok közé egy magasnyomású híd ékelődik be, így ott átmenetileg nyugodtabban, szárazabban alakul az időjárás. A Kárpát-medence felett fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és vasárnap délutántól nyugat felől egyre többfelé elered az eső.
Témák
időjárás