Dél-Karolinában Biden győzött, Sanders nagyon lemaradva lett második

Publikálás dátuma
2020.03.01. 07:48

Fotó: JIM WATSON / AFP
Mike Bloomberg nem vett részt a szavazáson, Tom Steyer kiszáll a küzdelemből.
A demokraták dél-karolinai előválasztásán Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke győzött, Tom Steyer kaliforniai milliárdos pedig bejelentette, hogy kiszáll az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Az első részeredmények szerint Biden a voksok csaknem 50 százalékát szerezte meg, a második helyen, messze lemaradva, valamivel több mint 19 százalékos szavazataránnyal Bernie Sanders végzett. A voksok bő felének feldolgozása alapján Pete Buttigieg volt polgármester, Elizabeth Warren massachusettsi és Amy Klobuchar minnesotai szenátor egyaránt 10 százaléknál kevesebb szavazatot szerzett. A demokraták elnökjelöltségéért versenyző Mike Bloomberg milliárdos a dél-karolinai szavazáson nem vett részt. Az első felmérések szerint Biden elsősorban a 45 éven felüliek és az afroamerikaiak bizalmát nyerte el. Nagyarányú győzelmét elemzők különösen fontosnak tartják, hiszen a volt alelnök az előválasztási folyamat első három szavazásán - Iowában, New Hampshire államban és Nevadában - nem szerepelt jól. A dél-karolinai eredmények azonban meglendíthetik a kampányát, jótékony hatással lehetnek a március 3-án egyszerre 14 államban tartandó előválasztások eredményeire is. "A demokraták olyan elnökjelöltet akarnak, aki demokrata párti" - jelentette ki Biden a győzelem éjszakáján Columbiában híveinek. Tom Steyer kaliforniai milliárdos még a végeredmények előtt, de már a részeredmények ismeretében bejelentette: befejezi kampányát és kiszáll az elnökjelöltségért folytatott versengésből. "Mondtam korábban is, hogy amennyiben nem látok esélyt a győzelemre, abbahagyom kampányomat. És tisztességesen megmondom: nem látom a lehetőségét, hogy elnyerhetem az elnökjelöltséget" - közölte Steyer, aki elsősorban környezetvédelmi programmal kampányolt. Az üzletember "nagyszerű tapasztalatnak" nevezte eddigi kampányát, és mint mondta, semmit nem bánt meg.
Szerző
Frissítve: 2020.03.01. 07:56

Itt a WHO legfrissebb koronavírus-listája

Publikálás dátuma
2020.03.01. 07:36

Fotó: STR / AFP
Már 58 ország érintett a halálesetek száma megközelíti a háromezret.
Szombat éjfélig valamivel több mint 85 ezer ember fertőződött meg koronavírustól szerte a világban. Újként Írország került fel a listára egy megbetegedéssel. Az illető Észak-Olaszországban kaphatta el a kórt. A halálesetek száma 2900 és 3000 között van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb - szombat éjféli - adatai az immár 58 érintett ország kormányainak közlése alapján: - Kína: 79824 megbetegedés, 2870 elhalálozás - Hongkong: 94 megbetegedés, 2 elhalálozás (két napja nincs új haláleset) - Makaó: 10 megbetegedés (két napja változatlan) - Dél-Korea: 3150 megbetegedés, 17 elhalálozás - Japán: 947 megbetegedés, 11 elhalálozás - Olaszország: 1128 megbetegedés, 29 elhalálozás - Irán: 593 megbetegedés, 43 elhalálozás - Szingapúr: 98 megbetegedés - Amerikai Egyesült Államok: 62 megbetegedés, 1 elhalálozás - Franciaország: 100 megbetegedés, 2 elhalálozás - Németország: 57 megbetegedés - Spanyolország: 46 megbetegedés - Kuvait: 45 megbetegedés - Thaiföld: 42 megbetegedés - Tajvan: 39 megbetegedés, 1 elhalálozás (két napja változatlan mindkét adat) - Bahrein: 38 megbetegedés - Malajzia: 24 megbetegedés - Egyesült Királyság: 23 megbetegedés, 1 haláleset - Ausztrália: 23 megbetegedés (két napja változatlan) - Vietnam: 16 megbetegedés (két napja változatlan - Kanada: 20 megbetegedés - Egyesült Arab Emírségek: 19 megbetegedés (két napja változatlan) - Irak: 13 megbetegedés - Oroszország: 5 megbetegedés (két napja változatlan) - Svájc: 10 megbetegedés - Omán: 6 megbetegedés (két napja változatlan) - Fülöp-szigetek: 3 megbetegedés, 1 elhalálozás (két napja változatlan mindkét adat) - India: 3 megbetegedés - Horvátország: 6 megbetegedés - Görögország: 3 megbetegedés (két napja változatlan) - Izrael: 5 megbetegedés - Libanon: 7 megbetegedés - Pakisztán: 4 megbetegedés - Mexikó: 4 megbetegedés - Finnország: 3 megbetegedés  - Románia: 3 megbetegedés - Ausztria: 5 megbetegedés - Svédország: 13 megbetegedés - Egyiptom: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Algéria: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Afganisztán: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Észak-Macedónia: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Georgia: 2 megbetegedés (két napja változatlan) - Észtország: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Belgium: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Hollandia: 7 megbetegedés ((két napja változatlan) - Nepál: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Srí Lanka: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Kambodzsa: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Norvégia: 14 megbetegedés - Dánia: 2 megbetegedés - Brazília: 2 megbetegedés - Nigéria: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Litvánia: 1 megbetegedés (két napja változatlan) - Azerbajdzsán: 1 megbetegedés - Monaco: 1 megbetegedés - Ecuador: 1 megbetegedés - Írország: 1 megbetegedés
Szerző
Témák
koronavírus WHO
Frissítve: 2020.03.01. 20:06

Szabad szemmel: csak Orbán útmutatásait kell követni, és megmenekül a világ

Publikálás dátuma
2020.03.01. 07:27

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 1.
Euractiv A magyar igazságügyi miniszter újabb nyugati sajtóorgánumban fejtette ki, milyen jól működik az Orbán-kormány programja az éghajlat, illetve a természet védelmében. Varga Judit szerint itt az ideje, hogy a konzervatívok kirukkoljanak a maguk zöld narratívájával, mert a témát idáig nagyrészt kisajátította a liberális baloldal. Úgy véli, teljesen megalapozatlan a populista minősítés a magyar környezetvédelem érdekében tett akciók kapcsán, mert azt miniszterelnöktől tudjuk, hogy populista az, aki megalapozatlan ígéreteket tesz, egy virtigli demokrata viszont teljesíti, amit vállal. A bírálatokra a politikus úgy válaszol, hogy nézzük a számokat, mert az ország úgy ért el magas növekedési ütemet, hogy közben képes volt csökkenteni a széndioxid kibocsátást. Jelenleg az áramtermelés 60 százaléka karbonsemleges, ez 10 év alatt felmegy 90 százalékra. A kormány eddig 77,6 millió eurót áldozott a háztartások energiahatékonyságának javítására. És a lakosság támogatja ezeket a terveket. Módszerként a gondos, előrelátó tervezést ajánlja, az orbáni útmutatásnak megfelelően. Ezt szolgálja a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv. Varga az alaptörvény szellemével összhangban keresztény és hazafias kötelességnek nevezi a hatékony éghajlat- és zöld politikát.  
EUobserver Cseh Katalin azt kéri, hogy az Európai Néppárt végre szabaduljon meg a Fidesztől. A cikkben a Momentum EP-képviselője, a strasbourgi liberális frakció elnökhelyettese azzal indokolja álláspontját, hogy Orbán Viktor a minap, az EPP-nek küldött memorandumban már az Európa-barát politikai közepet támadta. Vagyis hogy a kereszténydemokraták égessék fel a liberális és középbal szövetségesekhez vezető hidakat és a jobbközepet pedig hajtsák inkább a szélsőjobb karjaiba. A hidak azonban már így is inognak, mert a jobboldali pártcsalád továbbra is igyekszik megbékíteni a szélsőjobbos, tekintélyelvű politikusokat. Az orbáni levél időzítése cseppet sem véletlen: a CDU kemény stratégiai ütközetre készül, mert tisztázni kívánja viszonyát a jobbos szélsőségesekkel, amire mellesleg a Fidesz nem hajlandó. Ám az egész Néppártnak el kell döntenie, hogy hol a helye: az EU-barát középen, vagy netán a szélsőséges, autoriter nacionalisták soraiban, bennük Orbánnal. Cseh Katalin emlékeztet arra, hogy a konzervatívok is a demokráciát és a jogállamot szorgalmazzák, csakhogy ez az álláspont létveszélybe kerül, amikor a Néppárt egyfolytában tétlenkedik. Bár időnként megpendít némi bírálatot, de utána visszariad a tettektől. A mai Magyarországon gyakran zaklatás és vak gyűlölet a következmény, ha kiállsz valamiért, ami nem egyezik a hatalom véleményével. Az állami propaganda arra megy ki, hogy megfélemlítsenek nem csupán ellenzéki politikusokat, hanem újságírókat és tudósokat is. A miniszterelnök maga is terjeszti a megosztó gyűlöletnyelvet. Úgy hogy nem kell újabb listát összeállítani a Fidesz jogsértéseiről, el lehet azokat olvasni a bölcsek jelentésében. A támadások nyíltan zajlanak az igazságszolgáltatás függetlensége ellen, és hogy hová vezetnek, azt mutatja a CEU kipaterolása. Közben pedig a rabló állam a cimboráknak juttatja az uniós alapokat és lábbal tapod az európai értékeken. Az EPP részéről tapasztalható huzavona és a Fidesz tagságának állítólagos felfüggesztése enyhén szólva is kiábrándító. Ráadásul az idő Orbánnak dolgozik. Ezért Cseh felkéri a kereszténydemokratákat, hogy ne várjanak egészen addig, amikor egyszer csak azt veszik észre, hogy a szélsőjobbal vannak egy ágyban. A kormányfő nem nagy európai, hanem a lehető legkisebb, sőt, pitiáner. Nem jelentős államférfi, hanem az átverés mestere. Az ilyen emberekre az a jellemző, hogy ellopják a másik pénzét, és ha az áldozat nem figyel oda, akkor még a lelkét is.
Reuters A szlovák választás győztese, Igor Matovic azt ígéri, hogy megtisztítja a politikát, ezt tükrözi a jelszava is: „Verjük össze a maffiát!” Az első eredmények birtokában kijelentette: remélhetőleg mostantól kezdve mindenki számára érvényesül a jog, nem csupán azoknak, akik ismerik a kellő telefonszámokat. Jelezte továbbá, hogy békülékeny hangot kíván megütni az EU-val szemben a Visegrádi Csoporton belül. Pártja egyébként a kereszténydemokrata frakció tagja, de nem lesz könnyű dolga, ha közös programot akar a lehetséges három szövetségessel, mert nézeteik meglehetősen eltérnek egymástól. 
Bloomberg A korrupcióellenes koalíciónak áll a zászló Szlovákiában, amely a váratlanul nagyarányú többség alapján nem követi a lengyel vagy magyar utat, hanem marad az európai politika fő áramlatában. A 46 éves Matovic kijelentette: örül, hogy az ország felébredt és kedvező jelzést küldött Európának, mármint hogy a szlovák állam nem rothadt, és nem lehet újságírókat csak úgy megölni. A választók egyébként már egy évvel ezelőtt is jeleztek, amikor a liberális Zuzana Caputova nyert az elnökválasztáson, a nacionalista és euroszkeptikus vetélytársakkal szemben. Az új kormányszövetségben valószínűleg szokatlan erők állnak össze, mert nézeteik alapvetően különböznek például a bevándorlás vagy a melegházasság kapcsán. Tehát elképzelhető, hogy az összefogás ingatag lesz, ami azért különösen nem jó a mostani helyzetben, mert lassul a gazdaság fő ágazatának számító autógyártás. Matovic maga is megosztó személyiségnek számít.  
Financial Times Nagy meglepetésnek tartja az szlovák választás kimenetelét Olga Gyárfásová, a pozsonyi Közügyek Intézetének elemzője. Az utóbbi 4-5 hétben látszott ugyan, hogy jön fel Matovic, de nem sokan gondolták róla, hogy veszi a 20 százalékos akadályt. (Márpedig pártja majdnem 25 százalékig jutott.) A politikus magát szociálisan konzervatívnak, gazdasági értelemben viszont liberálisnak tartja. Kifejtette: a következő törvényhozási időszakban azt igyekszik bizonyítani a jelenlegi koalíció hívei számára, hogy van jobb alternatíva a Smernél. Az eredményt annak tulajdonította, hogy sikerült mozgósítani olyanokat, akik már elfordultak a politikától.
Frankfurter Rundschau A lap politikai áttörésnek minősíti, hogy véget ér a szociáldemokrata Smer csaknem másfél évtizedes uralma, miután az ellenzék földcsuszamlás-szerű sikert aratott. Első nyilatkozatában Matovic azt közölte, hogy végleg megszabadultak a maffiától. A szavazást nagy érdeklődés övezte, ám megfigyelők most nehézkes koalíciós egyeztetésekre számítanak, mert a nyertes sokak szemében kiszámíthatatlan. De ahhoz nagyon ért, miként kell látványos-provokatív akciókkal felhívni magára a figyelmet. Abban viszont feltehetőleg az új kabinet alatt sem lesz változás, hogy Szlovákia nem kíván menedékkérőket átvenni. A politikus már előre azt közölte, hogy senki se aggódjon, mert nem lesznek kvóták, nem szivárognak be illegális migránsok az országba.  
Independent Az osztrák kancellár kijelentette, hogy szükség esetén lezárhatják a határokat a Balkánon. Utalt arra, hogy országa e célból hajlandó csapatokat küldenek Görögországba és Bulgáriába. Kurz szerint egyáltalán nem ismétlődhet meg, ami 4 éve történt, ennek érdekében folyamatos kapcsolatban állnak mind a térség államaival, mind pedig az EU-s szövetségesekkel. Előleg görög határőrök könnygázzal szorították vissza azt a több száz szír menedékkérőt, aki Törökország felől próbált meg bejutni az országba. Az osztrák vezető, aki hallani sem szeretne az illegális migrációról, bírálja, hogy Ankara be akarja dobni a törülközőt a szír menekültek feltartóztatása ügyében.  
Szerző
Frissítve: 2020.03.01. 07:38