Előfizetés

Szabad szemmel: csak Orbán útmutatásait kell követni, és megmenekül a világ

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.03.01. 07:27

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 1.
Euractiv A magyar igazságügyi miniszter újabb nyugati sajtóorgánumban fejtette ki, milyen jól működik az Orbán-kormány programja az éghajlat, illetve a természet védelmében. Varga Judit szerint itt az ideje, hogy a konzervatívok kirukkoljanak a maguk zöld narratívájával, mert a témát idáig nagyrészt kisajátította a liberális baloldal. Úgy véli, teljesen megalapozatlan a populista minősítés a magyar környezetvédelem érdekében tett akciók kapcsán, mert azt miniszterelnöktől tudjuk, hogy populista az, aki megalapozatlan ígéreteket tesz, egy virtigli demokrata viszont teljesíti, amit vállal. A bírálatokra a politikus úgy válaszol, hogy nézzük a számokat, mert az ország úgy ért el magas növekedési ütemet, hogy közben képes volt csökkenteni a széndioxid kibocsátást. Jelenleg az áramtermelés 60 százaléka karbonsemleges, ez 10 év alatt felmegy 90 százalékra. A kormány eddig 77,6 millió eurót áldozott a háztartások energiahatékonyságának javítására. És a lakosság támogatja ezeket a terveket. Módszerként a gondos, előrelátó tervezést ajánlja, az orbáni útmutatásnak megfelelően. Ezt szolgálja a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv. Varga az alaptörvény szellemével összhangban keresztény és hazafias kötelességnek nevezi a hatékony éghajlat- és zöld politikát.  
EUobserver Cseh Katalin azt kéri, hogy az Európai Néppárt végre szabaduljon meg a Fidesztől. A cikkben a Momentum EP-képviselője, a strasbourgi liberális frakció elnökhelyettese azzal indokolja álláspontját, hogy Orbán Viktor a minap, az EPP-nek küldött memorandumban már az Európa-barát politikai közepet támadta. Vagyis hogy a kereszténydemokraták égessék fel a liberális és középbal szövetségesekhez vezető hidakat és a jobbközepet pedig hajtsák inkább a szélsőjobb karjaiba. A hidak azonban már így is inognak, mert a jobboldali pártcsalád továbbra is igyekszik megbékíteni a szélsőjobbos, tekintélyelvű politikusokat. Az orbáni levél időzítése cseppet sem véletlen: a CDU kemény stratégiai ütközetre készül, mert tisztázni kívánja viszonyát a jobbos szélsőségesekkel, amire mellesleg a Fidesz nem hajlandó. Ám az egész Néppártnak el kell döntenie, hogy hol a helye: az EU-barát középen, vagy netán a szélsőséges, autoriter nacionalisták soraiban, bennük Orbánnal. Cseh Katalin emlékeztet arra, hogy a konzervatívok is a demokráciát és a jogállamot szorgalmazzák, csakhogy ez az álláspont létveszélybe kerül, amikor a Néppárt egyfolytában tétlenkedik. Bár időnként megpendít némi bírálatot, de utána visszariad a tettektől. A mai Magyarországon gyakran zaklatás és vak gyűlölet a következmény, ha kiállsz valamiért, ami nem egyezik a hatalom véleményével. Az állami propaganda arra megy ki, hogy megfélemlítsenek nem csupán ellenzéki politikusokat, hanem újságírókat és tudósokat is. A miniszterelnök maga is terjeszti a megosztó gyűlöletnyelvet. Úgy hogy nem kell újabb listát összeállítani a Fidesz jogsértéseiről, el lehet azokat olvasni a bölcsek jelentésében. A támadások nyíltan zajlanak az igazságszolgáltatás függetlensége ellen, és hogy hová vezetnek, azt mutatja a CEU kipaterolása. Közben pedig a rabló állam a cimboráknak juttatja az uniós alapokat és lábbal tapod az európai értékeken. Az EPP részéről tapasztalható huzavona és a Fidesz tagságának állítólagos felfüggesztése enyhén szólva is kiábrándító. Ráadásul az idő Orbánnak dolgozik. Ezért Cseh felkéri a kereszténydemokratákat, hogy ne várjanak egészen addig, amikor egyszer csak azt veszik észre, hogy a szélsőjobbal vannak egy ágyban. A kormányfő nem nagy európai, hanem a lehető legkisebb, sőt, pitiáner. Nem jelentős államférfi, hanem az átverés mestere. Az ilyen emberekre az a jellemző, hogy ellopják a másik pénzét, és ha az áldozat nem figyel oda, akkor még a lelkét is.
Reuters A szlovák választás győztese, Igor Matovic azt ígéri, hogy megtisztítja a politikát, ezt tükrözi a jelszava is: „Verjük össze a maffiát!” Az első eredmények birtokában kijelentette: remélhetőleg mostantól kezdve mindenki számára érvényesül a jog, nem csupán azoknak, akik ismerik a kellő telefonszámokat. Jelezte továbbá, hogy békülékeny hangot kíván megütni az EU-val szemben a Visegrádi Csoporton belül. Pártja egyébként a kereszténydemokrata frakció tagja, de nem lesz könnyű dolga, ha közös programot akar a lehetséges három szövetségessel, mert nézeteik meglehetősen eltérnek egymástól. 
Bloomberg A korrupcióellenes koalíciónak áll a zászló Szlovákiában, amely a váratlanul nagyarányú többség alapján nem követi a lengyel vagy magyar utat, hanem marad az európai politika fő áramlatában. A 46 éves Matovic kijelentette: örül, hogy az ország felébredt és kedvező jelzést küldött Európának, mármint hogy a szlovák állam nem rothadt, és nem lehet újságírókat csak úgy megölni. A választók egyébként már egy évvel ezelőtt is jeleztek, amikor a liberális Zuzana Caputova nyert az elnökválasztáson, a nacionalista és euroszkeptikus vetélytársakkal szemben. Az új kormányszövetségben valószínűleg szokatlan erők állnak össze, mert nézeteik alapvetően különböznek például a bevándorlás vagy a melegházasság kapcsán. Tehát elképzelhető, hogy az összefogás ingatag lesz, ami azért különösen nem jó a mostani helyzetben, mert lassul a gazdaság fő ágazatának számító autógyártás. Matovic maga is megosztó személyiségnek számít.  
Financial Times Nagy meglepetésnek tartja az szlovák választás kimenetelét Olga Gyárfásová, a pozsonyi Közügyek Intézetének elemzője. Az utóbbi 4-5 hétben látszott ugyan, hogy jön fel Matovic, de nem sokan gondolták róla, hogy veszi a 20 százalékos akadályt. (Márpedig pártja majdnem 25 százalékig jutott.) A politikus magát szociálisan konzervatívnak, gazdasági értelemben viszont liberálisnak tartja. Kifejtette: a következő törvényhozási időszakban azt igyekszik bizonyítani a jelenlegi koalíció hívei számára, hogy van jobb alternatíva a Smernél. Az eredményt annak tulajdonította, hogy sikerült mozgósítani olyanokat, akik már elfordultak a politikától.
Frankfurter Rundschau A lap politikai áttörésnek minősíti, hogy véget ér a szociáldemokrata Smer csaknem másfél évtizedes uralma, miután az ellenzék földcsuszamlás-szerű sikert aratott. Első nyilatkozatában Matovic azt közölte, hogy végleg megszabadultak a maffiától. A szavazást nagy érdeklődés övezte, ám megfigyelők most nehézkes koalíciós egyeztetésekre számítanak, mert a nyertes sokak szemében kiszámíthatatlan. De ahhoz nagyon ért, miként kell látványos-provokatív akciókkal felhívni magára a figyelmet. Abban viszont feltehetőleg az új kabinet alatt sem lesz változás, hogy Szlovákia nem kíván menedékkérőket átvenni. A politikus már előre azt közölte, hogy senki se aggódjon, mert nem lesznek kvóták, nem szivárognak be illegális migránsok az országba.  
Independent Az osztrák kancellár kijelentette, hogy szükség esetén lezárhatják a határokat a Balkánon. Utalt arra, hogy országa e célból hajlandó csapatokat küldenek Görögországba és Bulgáriába. Kurz szerint egyáltalán nem ismétlődhet meg, ami 4 éve történt, ennek érdekében folyamatos kapcsolatban állnak mind a térség államaival, mind pedig az EU-s szövetségesekkel. Előleg görög határőrök könnygázzal szorították vissza azt a több száz szír menedékkérőt, aki Törökország felől próbált meg bejutni az országba. Az osztrák vezető, aki hallani sem szeretne az illegális migrációról, bírálja, hogy Ankara be akarja dobni a törülközőt a szír menekültek feltartóztatása ügyében.  

Tarolt az ellenzék, a jobboldali OLaNO nyert Szlovákiában, magyar képviselet nem lesz a parlamentben

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.01. 06:57
Igor Matovic
Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Taroltak az ellenzéki pártok és a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nyerte a nyolcadik szlovákiai parlamenti választást, megelőzve a távozó kormány legerősebb pártját a Robert Fico vezette, Irány - Szociáldemokráciát (Smer-SD), magyar képviselet pedig nem jutott be a törvényhozásba.
A nem hivatalos végeredmény szerint (99,89 százalékos feldolgozottságnál) a választáson induló 24 politikai csoportosulásból 6 jutott be a pozsonyi törvényhozásba. A választás részvételi aránya 65,4 százalékos volt, ami magasabb a felmérésekben jósoltnál és a négy évvel ezelőttinél. Az eddigi parlamenti ellenzék második legerősebb pártja, az Igor Matovic vezette OLaNO a voksok 25,02 százalékát kapta. Ez kimagasló eredménynek és egyúttal meglepetésnek számít, tekintve, hogy a felmérések rendre 10 százalékponttal kevesebbre mérték. A leköszönő kormány legerősebb pártja, a Robert Fico vezette baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) a már összeszámolt szavazatok 18,29 százalékát kapta meg. Ez mintegy 10 százalékponttal kevesebb, mint négy évvel ezelőtti eredményük. A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobb-közép irányultságú Család Vagyunk (Sme rodina) párt szerezte meg, ők a voksok 8,24 százalékát kapták, többet, mint négy éve. A negyedik helyre az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko) futott be az összeszámolt voksok 7,97 százalékával, ami gyakorlatilag ugyanannyi mint négy évvel ezelőtt. Az ötödik helyet a két új, parlamenten kívüli liberális párt koalíciója, a Zuzana Caputova államfőhöz köthető Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt - Polgári Demokrácia (Spolu - obcianská demokracia) alkotta tandem szerezte, ők a voksok 6,96 százalékát kapták, ami jelentősen kevesebb, mint amit a felmérésekben nekik jósoltak. Ezzel az eredménnyel azonban hajszál híján ugyan, de nem jutottak be a parlamentbe, mert pártszövetségként nem 5, hanem 7 százalékot kellett volna elérni. A hatodik helyen, 6,21 százalékkal jutott be a parlamentbe a távozó törvényhozás legerősebb ellenzéki csoportosulása, Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS). Mostani százalékos eredményük kevesebb, mint fele a négy évvel ezelőttinek. A felmérésekben nekik jósoltnál jóval gyengébb eredménnyel és utolsóként, de ugyancsak bejutott a pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí), amely a szavazatok 5,76 százalékát szerezte meg. Akárcsak négy évvel ezelőtt - szinte megegyező számokat hozva - ismét a parlamenten kívül rekedt a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amelyre a szavazók 4,65 százaléka voksolt. A szlovák parlamenten kívülre került a távozó kormánykoalíció második legerősebb pártja, az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is, ők az eddig összeszámolt voksok 3,16 százalékát szerezték meg. Nem jutott be magyar képviselet a pozsonyi parlamentbe. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista a voksok 3,9 százalékát szerezte meg. Az MKÖ eredménye és a rájuk leadott voksok száma is magasabb, mint amennyit a választási párt legerősebb tagja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, de ez a bejutásra - részben a viszonylag magas választási részvétel miatt - nem bizonyult elégnek. A Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Ők az eddig feldolgozott voksok 2,05 százalékát kapták, ami kevesebb, mint egyharmada négy évvel korábbi eredményüknek.  Bugár már 60 százalékos feldolgozottságnál bejelentette, hogy lemond a párt vezetéséről, és bár továbbra is segíteni fogja a pártot, utódja kiválasztásába nem akar beleszólni.

Koronavírus – Már az Egyesült Államokban is van halálos áldozat

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.29. 20:52

Fotó: Shen Bohan / AFP / Xinhua News Agency
Egy ötvenes évei végén járó nő halt bele a betegségbe Washington államban.
Már az Egyesült Államokban is van halálos áldozata a Vuhanból indult új koronavírus okozta COVID-19 járványnak; Washington államban, Seattle Kirkland nevű elővárosában halt bele egy ember a betegségbe szombaton, de a helyi hatóságok több információt nem közöltek. Donald Trump amerikai elnök szombaton sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, a halálos áldozat egy ötvenes évei végén járó nő volt, akinek egyéb egészségügyi problémái is voltak. Trump szerint várhatóak további esetek, de nem szabad pánikba esni, és az újságírókat is arra kérte, hogy a média se keltsen pánikot. Mike Pence alelnök, akit Trump a járvány kezelésével bízott meg, elmondta, hogy a jövőben nem engedik be az országba azokat, akik a megelőző 14 napban Iránban jártak. Pence egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy ne utazzanak Olaszország és Dél-Korea érintett területeire. Alex Azar egészségügyi miniszter arra az álláspontra helyezkedett, hogy az amerikaiaknak nem kell különösebb óvintézkedéseket tenniük, mert a fertőzés kockázata jelenleg továbbra is alacsony. A miniszter figyelmeztetett azonban, hogy ez gyorsan változhat, ezért azt szeretnék elérni, hogy a lehető legkevesebben utazzanak az érintett területekre és onnan az Egyesült Államokba. Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében azt is fontolgatja a kormányzat, hogy belépési korlátozásokat vezet be a mexikói határon. Mexikóban jelenleg három fertőzöttről tudni, akik Olaszországból érkeztek a latin-amerikai országba.