Nem lesz könnyű vasárnap Budapest belvárosában közlekedni

Publikálás dátuma
2020.02.29. 12:24
Illusztráció
Fotó: Népszava
Délután és este forgalomkorlátozások és lezárások lesznek.
Vasárnap délután és este demonstráció miatt korlátozások lesznek Budapest belvárosában – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint vasárnap délután forgalomkorlátozásokra kell számítani a Szabadság hídon, Budán a Szent Gellért tér, a Műegyetem rakpart, a Budafoki út, a Bartók Béla út és a Szent Gellért rakpart környékén. Késő délután, kora este a Vértanúk tere környékén lesznek lezárások. A BKK arra kéri az autóval közlekedőket, hogy délután és este kerüljék el a Szent Gellért tér és a Vértanúk tere környékét, mert a lezárt területekre nem tudnak majd behajtani. A közösségi közlekedést használóknak várhatóan változásokra kell számítani a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 49-es, az 56A villamos, a 7-es, a 15-ös, a 115-ös, a 133E autóbusz, továbbá a 70-es és a 78-as trolibusz forgalmi rendjében. A Buda és Pest közötti utazásra ebben az időszakban a környéken az M4-es metrót érdemes igénybe venni – írta a BKK.
Szerző

Gólyák kerültek migráns-pánik célkeresztjébe Somogyban, leszedetnék egy falu egyetlen fészkét

Publikálás dátuma
2020.02.29. 12:08
Illusztráció
Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / AFP
Alaptalanul félnek attól, hogy a madarak koronavírussal fertőzik meg a gyerekeket.
"A falu egyetlen gólyafészke a játszótér közelében van, amit jó lenne most mielőbb leszedni, mert a hamarosan hazatérő gólyák koronavírust, vagy más fránya fertőzést hozhatnak" - ezzel keresték meg egy Somogy megyei faluból a dömösi madármentőket, írja a Sokszínű Vidék. Ijesztő, hogy az "esztelen, zsigeri pánik" hatására egy gólyafészket akar az aggódó szülő leszedetni, nyilatkozta a portálnak Márton András madármentő szakember. A somogyiaknak ezért egy részletes levélben magyarázta el:
"nem lesz a gyerekeknek semmi baja a játszótéren sem gólyától, sem fecskétől, sem más vonuló madártól".

Gólyáink, fecskéink Afrikából jönnek, nem Kínából vagy más távol-keleti országból, ahonnan a vírus a jelenlegi ismeretek szerint elindult. A madarak útja hosszú hetekig tart, így ha bármelyik meg is betegedne útközben bármilyen betegségben, akkor legyengülve esélye sincs hazajutni és útja közben elpusztul. Az új koronavírus lappangási ideje is messze rövidebb, mint az ő vonulási idejük - részletezte a szakember. Hozzáfűzte:
olyan esetről, hogy gólyától, vagy fecskétől betegséget kapott volna az ember, még nem hallott.

Ugyanakkor lehet, hogy mások mások fejében is megfordul hasonló, és rosszabb esetben akár az is előfordulhat, hogy az aggódó ember nem kérdez, csak leveri a fészket, netán csúzlival, puskával fogadja a hazatérő vonuló madarakat. Márton szerint kár lenne ilyenért, mert azon felül, hogy embertelen, erkölcstelen és törvénytelen dolog ilyet tenni, összességében indokolatlan is.
Szerző

Erdogan újra Budapestre jöhet

Publikálás dátuma
2020.02.29. 11:08

Fotó: Népszava
A V4-ek vezetőivel találkozna a fővárosban a török elnök a szlovák kormányfő szerint.
A moszkvai nem az utolsó külföldi útja Peter Pellegrininek szlovák ormányfőként - írja a politikus közlése nyomán az ujszo.com. Ugyanis a szombati választásokat követően  egy EU-csúcs mellett
Pellegrini részt akar még venni a V4-ek és Recep Tayyip Erdogan török államfő budapesti találkozóján.

Orbán pénteken beszélt Erdogannal telefonon, aki aznap, hogy hadserege súlyos veszteségeket szenvedett Szíriában, bejelentette: a háború elől menekülő embereket nem tartják fel a továbbiakban. A magyar kormányfő ezután bejelentette, hogy összehívja biztonsági kabinetjét, nyilatkozott arról, hogy a koronavírus semmiség a menekült-krízishez képest, de arról nem tett említést, hogy ismét a magyar fővárosba látogatna a török elnök.
Amikor Erdogan legutóbb járt Budapesten, komoly felháborodást váltott ki jelenléte, tekintve, hogy a fél fővárost napokra lezárták. Érthető lenne, hogy miközben Orbán éppen bizalmat kér magának a közmédiában, nem korbácsolná az indulatokat egy újabb Erdogan-látogatás bejelentésével. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy Pellegrini még nem egy eldöntött tényről nyilatkozott.
Szerző
Frissítve: 2020.02.29. 21:36