Előfizetés

Erdogan: Tizennyolcezer menekült kelt át a török határon

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.29. 11:27
Recep Tayyip Erdogan török elnök
Fotó: Mustafa Kamaci / AFP / Anadolu Agency
„Mi a továbbiakban sem fogjuk bezárni ezeket a kapukat” – mondta a török elnök.
Legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az Európai Uniós országokba azóta, hogy a török hatóságok pénteken megnyitották előttük a határt – közölte szombaton Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török államfő.
„Mi a továbbiakban sem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet”

– mondta Erdogan képviselők előtt tartott beszédében.

Leszögezte, hogy az Európai Uniónak tartania kell magát a menekültekkel kapcsolatos, Törökországnak tett ígéretéhez. Ankarában pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket. A döntést a CNN Türk hírtelevízió élő adásában Ömer Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője jelentette be.

„Görögország határai egyben Európa határai is”

A görög kormányszóvivő szombaton közölte: a hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a határon abban, hogy átkeljenek Törökország felől. Szteliosz Petszasz leszögezte, hogy a tömeges határsértési kísérletnek semmi köze az elmúlt napokban, 33 török katona eleste miatt súlyosbodott idlíbi válsághoz. A kormány minden tőle telhetőt megtesz a határok védelmében – tette hozzá.
Nikosz Panajótopulosz védelmi miniszter arról számolt be, hogy a görög biztonsági erők az éjszaka több illegális határátlépőt fordítottak vissza a görög-török határon, néhány embert letartóztattak.
„Görögország határai egyben Európa határai is”

– szögezte le a miniszter.

Válságértekezletet hívtak össze

Jannisz Plakiotakisz görög hajózási és szigetpolitikai miniszter ugyanekkor bejelentette, hogy az ország megerősítette az ellenőrzést az Égei-tengeren és a török partok közelében is. Péntek éjjel a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. Az összecsapások szombatra virradóra, majd reggel is folytatódtak: a határ török oldaláról tudósító Szkai görög hírtelevízió szerint az emberek kövekkel dobálták a görög rohamrendőröket, akik könnygázzal, villanó- és hanggránátokkal próbálták őket feltartóztatni. Egy görög rádió híradása szerint a török katonák közben időnként lövéseket adnak le a levegőbe, hogy a határátkelő felé tereljék a menekülteket. A görög sajtó helyszíni jelentései szerint mintegy hétezer ember gyűlt össze a kasztanieszi határátkelő törökországi oldalán, és kísérleteket tesznek arra, hogy átjussanak görög területre a görög katonák által lezárt hídon át, illetve megpróbálnak átkelni a szárazföldi határ mentén húzódó Évrosz (Marica) folyón is. Kasztaniesz lakói keveslik a helyszínre vezényelt rendőrök és katonák számát, és követelik a létszámuk növelést, és a haditechnikai eszközök bevetését is, megakadályozandó a migránsok áttörését a határon. Helyszíni beszámolók szerint pénteken folyamatosan nőtt a görög határhoz közeli törökországi Edirne városába érkezők száma. A Demirören török hírügynökség úgy tudja, hogy szíriaiak, irániak, irakiak, marokkóiak és pakisztániak is vannak közöttük.

„Mindent meg kell tennünk”

Közben Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök közölte, hogy hétfőn megvitatja Erdogannal a szíriai menekültek okozta problémát.
„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a hét végéig Törökország rendelkezésére bocsássuk a szükséges eszközöket ahhoz, hogy saját területén gondoskodni tudjon a menekültekről”

– mondta Boriszov.

Szerinte az elmúlt napban a bolgár-török határon nem voltak incidensek, a határőrök és matrózok az állomáshelyükön vannak, de egymagában a határ fokozott védelmével nem lehet megoldani a problémát.
„Egyetlen normális ember sem engedi meg az erő alkalmazását nőkkel és gyerekekkel szemben. A szíriai humanitárius válság súlyos, mintegy egymillió embernek, gyerekes családoknak nincs vize, nincs élelme, hideg van, és ezért menekülnek Európába”

– mondta sajtótájékoztatóján Boriszov.

Bulgária pénteken jelentette be, hogy megerősíti Törökországgal közös határának védelmét, miután Törökország közölte, hogy már nem tudja feltartóztatni a menekülteket.

701 diák és 115 tanár került házi karanténba Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.29. 11:15

Fotó: Shutterstock
Eddig három koronavírus-fertőzést erősítettek meg az országban.
Romániában országszerte 701 tanuló és 115 pedagógus van házi karanténban - írja az oktatási minisztérium bejelentése nyomán a Maszol.ro. Az egészségügyi hatóságok közlése szerint az intézkedésre óvatosságból, a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében volt szükség.
A minisztérium nem részletezte, hogy melyik iskolák érintettek. Romániában eddig három koronavírus-fertőzést erősítettek meg.

Orosz-török megállapodás a feszültség csökkentéséről

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.29. 11:12
Recep Tayyip Erdogan török elnök
Fotó: Mustafa Kamaci / AFP / Anadolu Agency
Folytatták az egyeztetéseket arról is, hogy milyen konkrét lépéseket kell tenni a helyzet tartós stabilizálása érdekében.
Oroszország és Törökország megállapodott a feszültség csökkentéséről az észak-szíriai Idlíb tartományban, ahol az elmúlt napokban súlyosbodott a válság, miután több tucat török katona esett el a katonai műveletekben. Az orosz külügyminisztérium szombati közleménye szerint a zömében külügyminisztériumi és védelmi minisztériumi vezetők és szakértők részvételével Ankarában folytatott egyeztetéseken arról is megállapodtak, hogy folytatják a harcot Idlíbben az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorista szervezetekké nyilvánított fegyveres csoportok ellen. Folytatták az egyeztetéseket arról is, hogy milyen konkrét lépéseket kell tenni a helyzet tartós stabilizálása érdekében az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben. Mindkét fél megerősítette elkötelezettségét a polgári lakosság védelme és a humanitárius segítség haladéktalan eljuttatása iránt a feszültségcsökkentési övezetben és a területen kívül. A magukat megnevezni nem kívánó magas rangú török illetékesek közölték, hogy a török csapatok szombatra virradóra lerombolták Északnyugat-Szíriában a damaszkuszi rezsim egyik vegyifegyverüzemét. Hozzátették, hogy az Aleppótól 13 kilométerre délre lévő üzem megsemmisítése, valamint számos más, Damaszkuszhoz köthető célpont lerombolása válasz volt arra, hogy a kormányerő több mint 30 török katonát öltek meg légicsapásaikban a minap Idlíbben. A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) értesülései szerint az elmúlt 24 órában a török csapatok a térségben több támadást hajtottak végre, amelyekben 48 szíriai katona vesztette életét. A szervezet hozzátette, hogy a szíriai kormányerők és az őket támogató orosz légierő gépei szintén folytatják offenzívájukat az Idlíb tartománybeli Szarákib ellen. A stratégiai fontosságú, autópálya mentén fekvő várost a héten foglalták vissza a hadseregtől a törökbarát lázadó csoportok. Az út Aleppót a jordániai határ mellett fekvő, délnyugat-szíriai Deraával köti össze Damaszkusz érintésével. Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.