Előfizetés

Tőzsdei vérengzést hozott a hét

Népszava
Publikálás dátuma
2020.02.28. 20:36
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Pénteken az amerikai nyitáshoz közeledve új lendületet vett a zuhanás.
Péntek délelőtt nagyot estek az európai tőzsdeindexek - közölte a Portfolio.hu. Némi pihenő után, az amerikai nyitáshoz közeledve új lendületet vett a zuhanás. A német DAX 4,2 százalékos, illetve a francia CAC 3,8 százalékos esésére számítottak. A BUX múlt pénteken 5,7 százalékkal került lejjebb, majd a héten további 12,7 százalékot gyengült. A hazai blue chipek kivétel nélkül estek. A Mol pénteken 3,8 százalékkal került lejjebb, a héten pedig 12,3 százalékot veszített értékéből. A Magyar Telekom 5 százalékot zuhant, míg a héten 10,8 százalékot esett. A Richter 6,3 százalékkal lett olcsóbb, a héten pedig 11,9 százalékkal került lejjebb. Az OTP 7,4 százalékot veszített az árából, a héten pedig 13,2 százalékot esett. A szerdai adatok szerint a magyar befektetési alapok több mint 70 százaléka veszített az árfolyamából. Az amerikai S&P 500 tavaly októberi mélypontjára esett: hét nap alatt 5 havi emelkedés tűnt el. A Tesla néhány nap alatt a csúcsáról közel 36 százalékot esett. Az Apple értéke ötöde vált köddé. A menedéknek tekintett az amerikai állampapírokat közben venni kezdték, amit hozamuk esése jelez. A lap a visszaeséseket azzal magyarázza, hogy tudatosult a befektetőkben: rengetegen mászkálhatnak a karanténokon kívül fertőzött, fertőző, azonosítatlan betegek. A kínai intézkedések miatt több millió vállalat a csőd szélére juthat. Európai és amerikai cégek beszállító-láncai is veszélybe kerülhetnek. Emellett a tőzsdék sokak szerint eleve túlárazottak voltak, így egy kisebb kedvezőtlen hír is nagyobb pánikot indított el.

A Wizz Air megszünteti Debrecen-Milánó járatát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.02.28. 18:37
Illusztráció
Fotó: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / AFP
A Wizz Air megszünteti Debrecen-Milánó járatát 2020 március 16-ával - jelentette be pénteken a diszkont légitársaság.
A cég a Debrecen-Milánó Malpensa útvonala iránti jelentős keresletcsökkenéssel indokolta döntését. A Wizz Air közölte: az érintett járatokra foglalással rendelkező utasokat a lehető legkorábbi időpontban, de legkésőbb az indulás előtt 14 nappal automatikusan tájékoztatják, és átfoglalják őket egy alternatív útvonalra. A közlemény szerint a jegyüket a wizzair.com honlapon és a légitársaság mobilalkalmazásában megvásárló utasok e-mailes értesítést kapnak, amelyben választhatnak a viteldíj teljes összegének visszatérítése vagy 120 százalékának WIZZ számlára jóváírása között. A magyar kötődésű Wizz Air Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, jelenleg 120 Airbus A320 és A321 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet, több mint 700 útvonalat kínál 25 bázisról, 155 célállomásra, 45 országban.

Százötven millió forintos bírságot szabtak ki a Ryanairre

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.28. 13:09
Képünk illusztráció
Fotó: Jakub Porzycki / AFP
A vizsgálat szerint a légitársaság nem nyújtott naprakész tájékoztatást az utasoknak arról, hogy a jogaik érvényesítése érdekében mely hatósághoz fordulhatnak, illetve nem tájékoztatta arról sem őket, hogy milyen alternatív közlekedési lehetőségeket tudnak választani.
Nem tett teljes körűen eleget az utasokkal szembeni tájékoztatási kötelezettségének a Ryanair a tavaly júliusi 27-i Amman-Budapest járatán, amely Budapest helyett Pozsonyban szállt le, ezért Budapest Főváros Kormányhivatala 150 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a társaságra – közölte a kormányhivatal pénteken az MTI-vel. Felidézték: a kormányhivatal még tavaly kezdeményezett eljárást a Ryanair 2019. július 27-ei Amman-Budapest járatával kapcsolatban, amely a rossz időjárási körülmények miatt nem Budapesten, hanem Pozsonyban szállt le. A vizsgálat során kiderült, a légitársaság nem nyújtott naprakész tájékoztatást az utasoknak arról, hogy a jogaik érvényesítése érdekében mely hatósághoz fordulhatnak, illetve nem tájékoztatta arról sem őket, hogy milyen alternatív közlekedési lehetőségeket tudnak választani annak érdekében, hogy az eredeti célállomásukat elérjék – közölte a kormányhivatal. Hozzátették: Budapest Főváros Kormányhivatala minden esetben szigorúan fellép az utasok védelme érdekében, és elvárja a légitársaságoktól, hogy eleget tegyenek utasaikkal szembeni kötelezettségeiknek.