Előfizetés

Koronavírus: a legmagasabbra emelte a kockázati szintet a WHO (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.02.28. 17:47

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
Lassan elveszítjük a járvány megfékezésének lehetőségét - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.
Magasról nagyon magasra, tehát a maximális fokozatra emelte pénteken a koronavírus-járvány kockázati szintjét a World Health Organisation (WHO)  - írja honlapján az Euronews. A szervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejesz rámutatott, hogy a Kínán kívül 49 országban 67 halálos áldozatot szedő betegség esetében
„lassan bezárul a lehetőségek ablaka”, és nem lehet már megfékezni a világszerte terjedő vírust.

Gebrejesz ugyanakkor mindenkit arra kért, hogy halasszák el tervezett utazásaikat azok, akik a vírus jellegzetes tüneteitől: magas láztól vagy köhögéstől szenvednek. A főigazgató elmondta, a WHO a járványügyi szakértők tanácsára emelte meg maximálisra kockázati szintet, ami inkább csak névleges változás, hiszen nem jelent lényeges változást a járvány kezelésében.
Az európai piacok nagyot zuhantak a koronavírus-járvány terjedése miatti félelmek hatására: a Dow Jones ipari átlaga 4 százalékos eséssel startolt pénteken, ami mínusz 1200 pontot jelent a csütörtöki záráshoz képest - a járvány miatt pedig elmarad a komoly tömegeket mozgató genfi Nemzetközi Autókilállítás is.  A pánikot pénteken csak növelte, hogy egy brit férfi is belehalt a betegségbe egy japán óceánjáró hajó fedélzetén. A japán egészségügyi minisztérium bejelentése szerint a férfit korábban karanténban kezelték Jokohamában, de nem nevezték meg az elhunytat.

ITM: Nincs ok a pánikra és a felesleges vásárlásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.28. 15:23

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Magyarországon jelenleg 18 fő van karanténban, de egyelőre itthon nem regisztráltak fertőzöttet.
Magyarországon továbbra sincsen koronavírusos megbetegedés – jelentette be Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője péntek délután a Schanda Tamással közös sajtótájékoztatón. A szóvivő hangsúlyozta, hogy továbbra is szükség van viszont az együttműködésre és a közös felelősségvállalásra. Közölte, hogy a Hungaropharma pénteken 300 darab szájmaszkot kapott. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egészséges embereknek nem szükséges maszkot viselnie.
Statisztikákat összesítve elmondta, hogy világszerte jelenleg 83 339 fertőzöttet, Európában pedig 816-ot regisztráltak. Európában 19 fő halt meg a koronavírus miatt. Magyarországon jelenleg 18 fő van karanténban, de egyelőre itthon nem regisztráltak fertőzöttet.

A gyömrői esetről elmondta, hogy a kórházba szállított hölgy láztalan, az esetdefiníciónak nem felel meg, de őt is kivizsgálják. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkár arról beszélt, hogy sajtóhírek szerint megnőtt a kereslet bizonyos tartós élelmiszerekre. Hangsúlyozta, hogy megértik a félelmet, de szakértők szerint nem indokolt a felhalmozás.
- Nincs ok pánikra és a felesleges vásárlásra

– jelentette ki.

  Az államtitkár megismételte, hogy Magyarországon egyelőre egyetlen regisztrált megbetegedés sincsen.
- Ha diagnosztizálnak is, az sem jelenti azt, hogy járvány van vagy lesz

– mondta, hozzátéve, hogy mindent megtesznek, de az emberek együttműködésére is szükség van az ügyben.

Elmondása szerint az operatív törzs minden lehetőséget megkapott az intézkedésre, a kormány pedig rendszeresen tájékozódik a szakterületeken. A tárca is folyamatosan tájékozódik a kereskedelmi ellátás aktuális helyzetéről, vagyis hogy rendelkezésre állnak-e megfelelő készletek a boltokban.
- Folyamatos az ellátás, a kereskedelmi láncok megfelelő nagyságú tartalékokkal rendelkeznek. Érzékelhető a megnövekedett kereslet, de ez lokális, az üzletek többségében nincs kiugróan magas növekedés

– állapította meg.

Schanda Tamás kijelentette, hogy egy-egy üzletláncnál ugyan eltérő a készlet, de általánosságban elmondható, hogy ha egy adott márkájú termék el is fogy, van elég helyettesítő termék. Arról is beszélt, hogy a kereskedelmi láncok többsége hazai beszállítókkal dolgozik. 
- A magyar élelmiszer-kereskedelem 80 százaléka hazai forrásból történik, vagyis van elegendő készlet

– mondta, kiemelve, hogy az esetleges külföldi termelési leállás nincs hatással a hazai ellátásra.
- Semmi nem indokolja a hatalmas készletek otthoni felhalmozását

– hangsúlyozta.

Ezt azzal magyarázta, hogy a mostani vásárlási hullám nem nagyobb, mint karácsony előtt, és a boltok a húsvéti forgalom miatt is fel vannak készülve a megnövekedett igényre. Az államtitkár reagált azokra a hírekre, miszerint megjelentek a piacon egyes rossz szándékú szereplők, így például van olyan webshop, ahol 15-szörös áron árusítanak szájmaszkokat. Schanda Tamás leszögezte, hogy figyelik, hogy előfordul-e megtévesztő gyakorlat. A fogyasztóvédelem nem csak a termékek árát, de azok hatékonyságát is ellenőrzi. - Ha egy adott termék nem rendelkezik fertőtlenítő hatással, akkor a népegészségüggyel együttműködve intézkedik is – közölte az államtitkár. Elfogadhatatlannak nevezte azt, ha valaki a vírus miatt kiváltott aggodalmakon akar nyerészkedni, ezért mindent megtesznek ennek megakadályozásáért. Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiós interjújában azt mondta, hogy miután kialakult egy európai gócpont Észak-Olaszországban, és a szomszédos országokban is megjelent a vírus, lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni. A kormány és a hatóságok ezért arra készülnek, hogy itthon is megjelenik a vírus. 

Indul az állami nyelvtanulási program, Kínát rögtön törölték a választható országok listájából

Hauser Zorka írása Népszavának
Publikálás dátuma
2020.02.28. 15:19
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Péntektől már lehet jelentkezni a Külföldi Nyelvtanulási Programra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Mint arról már korábban írtunk, a kormány tavaly jelentette be, hogy 9. és 11. évfolyamos diákoknak szervez tanulmányi utazást többek között angol, német és francia nyelvterületekre nyáron. A cél az, hogy a diákok anyanyelvi környezetben fejleszthessék nyelvtudásukat. A kétszer kéthetes nyelvtanulás mintegy 140 ezer diákot érint évente, és összesen több mint 90 milliárd forintot – tanulónként körülbelül 2000 eurót, úgy 680 ezer forintot – költenek erre. A nyelvtanárok alapvetően üdvözölték a programot, de többen is jelezték, a drága külföldi utazásnál fontosabb lenne a hazai nyelvoktatás problémáit megoldani. Az utazás kapcsán is jócskán akadnak megválaszolatlan kérdések. Az például továbbra sem derült ki, hogy hol, miként szállásolják majd el a diákokat. Volt olyan tanár, aki azt kifogásolta: a program feszültséget kelthet a tantestületekben is. Ha például egy iskolában csak egy tanár beszéli magabiztosan az adott célország nyelvét, de még nettó 250 ezerért sem akarja vállalni a kiutazást, rajta csattan az ostor, amiért nem indulhat csoport. Azt sem tartja jó ötletnek, hogy egy 8-15 fős csoporthoz csak egy kísérőtanárt küldenek. A humántárca közleményében felhívták a figyelmet arra: a diákok csak szülői hozzájárulással jelentkezhetnek a Külföldi Nyelvtanulási Programra. A pályázók maguk választhatják ki azt az országot, ahová elutaznának tanulni – Kínát azonban a koronavírus miatt törölték a listáról.