Előfizetés

Sztrájkra készülnek a vasutas szakszervezetek, a kormány nem érti, mi itt a gond

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.28. 15:02
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
400 ezer forintos pulykapénzt, a szolgálati idő bérének megduplázását kéri a VDSZSZ Szolidaritás. Tessék továbbra is együttműködni - üzente nekik a tárca nélküli miniszter.
Sztrájkra készülnek a vasutas-szakszervezetek; a legnagyobbak kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek közösen - tájékoztatta a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás pénteken az MTI-t. Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter ugyanakkor indokolatlannak tartja a munkabeszüntetést.  A reprezentatív vasutas-szakszervezetek már tavaly megküldték a MÁV-csoport munkavállalóinak bérfejlesztésére vonatkozó javaslataikat. Az érdekképviseletek a vasutasok számára 12 százalékos, alanyi jogú alapbérfejlesztésen kívül a szolgálati idő anyagi elismerésének megduplázását, a munkáltatói önkéntes egészségpénztári tagdíj-kiegészítés bevezetését követelik.
A szakszervezetek azt is szeretnék elérni, hogy 2020-tól kezdve minden MÁV-munkavállaló kapjon 400 ezer forintot egy összegben decemberben.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya közleményben válaszolt a felvetésre,  emlékeztetve arra, hogy a kormány összehívta a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumát március 3-ára. Ezen a tanácskozáson szó lesz a bértárgyalásról. Bártfai-Máger szerint a kormány minden esetben korrekt résztvevője volt az érdekképviseleti egyeztetéseknek. Ezt bizonyítja egyebek mellett a korábban három évre megkötött, végeredményben közel 40 százalékos béremelést biztosító megállapodás és az azt követő egyéb vállalati bérintézkedés – áll a tárca nélküli miniszter sajtóközleményében.  
"Ennek ismeretében a VDSzSz Szolidaritás felhívását indokolatlannak, megállapításait megalapozatlannak tartjuk. Kérjük, hogy a VDSzSz Szolidaritás az elmúlt évekhez hasonlóan működjön közre abban, hogy a bértárgyalások sikerrel végződjenek, biztosítva a munkavállalók és az egész társadalom érdekeit"

 - olvasható a dokumentumban.

A bíróság elé állított Demeter Márta úgy érzi, csak a munkáját végezte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.28. 14:54
Demeter Márta, LMP-s képviselő, bírósági tárgyalásának előkészítő ülésén, 2020. február 28-án. A politikust többek között a független Szél Bernadett is elkísérte (baloldalt, a háttérben)
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Megtartották az előkészítő ülést az LMP-s politikus ügyében. Demetert visszaéléssel vádolják, amiért nem nyilvános adatokat közölt egy ciprusi katonai gép utasairól.
Nehezen indult Demeter Márta előkészítő ülése, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ugyanis az egyik legkisebb tárgyalótermébe próbálták bepréselni magukat az újságírók. Az LMP-s képviselő hivatali visszaélés ügyében pénteken tartott előkészítő ülést a bíróság – írja az Index. Az ügy lényege, hogy Demeter Márta 2018 szeptemberében írásbeli kérdést tett fel, amelyben arra utalt, hogy Orbán Viktor egyik lányát − szabályellenesen – egy katonai géppel hozták haza Ciprusról.
Az LMP-s politikus a kecskeméti repülőbázison tekintett bele parlamenti képviselőként a repülési naplóba, itt látta O. Flóra nevét. A szakreferens a vád szerint tájékoztatta, hogy az adatok nem nyilvánosak, Demeter Márta ezt azonban mégis nyilvánosságra hozta arra utalva, hogy a miniszterelnök lányáról lehet szó – idézi fel a történteket a hírportál.
Mivel Demeter nem mondott le a tárgyalás jogáról, ezért a bíróság nyárra tárgyalást tűzött ki. A politikus védője, Zamecsnik Péter rögtön az előkészítő ülés elején indítványozta többek között, hogy
  • a bíróság szerezze be azokat az eredeti iratokat, melyeket annak idején a képviselő megtekintett;
  • csatolják be azt az írásbeli jegyzőkönyvet, melyben felhívták a figyelmét, hogy mely titkokat nem hozhat nyilvánosságra és mely jegyzőkönyvet írta alá;
  • szerezze be a Hungarocontrol vagy a katonai légügyi hivatalhoz benyújtott eredeti repülési tervet;
  • szerezze be a pilóták hajózó naplóját, valamint
  • a Transponder adatokat.
Demeter ezután hozzátette, hogy a vádiratot több ponton is megalapozatlannak tartja. Mint mondta, „az volt a dolga, hogy a végrehajtó hatalom működését ellenőrizze, ennek a végrehajtását úgy beállítani, mint hivatali visszaélés pedig szerinte nevetséges.” 
Nem hoztam nyilvánosságra semmilyen olyan adatot, amit nem hozhattam volna nyilvánosságra, nem éltem vissza a képviselői jogosítványaimmal, a munkámat végeztem, nem vezérelt soha az, hogy bárkit is lejárassak

- mondta. Az előkészítő ülést ezzel be is rekesztették. Mivel Demeter várhatóan két hét múlva szül, ezért a tárgyalást júniusra napolták, a bíróság akkor két nap is tárgyalja majd a politikus ügyét.

Névaztonosság indította el a lavinát

Mint az Index emlékeztet, az Azonnali.hu még 2018-ban írta meg, hogy az iratok szerint Orbán Viktor – legfiatalabb, 14 éves − lányát a ciprusi Pafoszról vitte el a gép Budapestre, az utasok szállítását pedig az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnoka engedélyezte. Az LMP politikusa ezután  kérdezett rá, hogy miért szállíthatja a Magyar Honvédség gépe egy kiképzőrepülés keretében a miniszterelnök lányát, aki semmilyen közjogi tisztséget nem visel, és hivatalt nem tölt be? A képviselő Pintér Sándor belügyminisztertől azt kérdezte: tudtak-e arról, hogy egy, a biztonsági szervek védelme alatt álló személlyel egy háztartásban élő családtagot a Magyar Honvédség Airbus A-319-es repülőgépén kiképző repülés keretében utaztatnak? 

A fake news-tól az ellentámadásig

Demeter Márta választ nem kapott, a kormány oldaláról azonban elkezdődött az üzengetés. A Kormányzati Tájékoztatási Központ az Azonnali.hu cikkét fake news-nak nevezte, és nyomatékosan kérte azokat a médiumokat, akik közölték „a hazug állításokat, hogy az olvasók hiteles tájékoztatása érdekében azonnal töröljék cikküket”. Demeter a KTK közleményére reagálva azt mondta, hogy birtokában van a kérdéses irat nyilvántartási száma, a kormányt pedig arra kéri, hogy „ne fakenewsozzon, ne próbálja a szőnyeg alá söpörni a problémát, és leginkább ne az újságokat fenyegessék!” A képviselő azt is hozzátette, hogy ő egyébként se a Kormányzati Tájékoztatási Központot kérdezte, hanem a honvédelmi- és a belügyminisztertől, a szaktárcák vezetőitől vár „egzakt válaszokat.” A Kabinetiroda ezután a kormányközeli Origóval osztott meg további információkat. Azt írták, hogy
a valóság valójában az, hogy Ciprusról hazatért egy kontingens, akik az egyik katona családját is hazahozták. Orbán L. parancsnoki beosztásban szolgál, akit meglátogatott a felesége és kétéves kislánya. A szabályzat lehetővé teszi, hogy a magyar honvédség katonáinak családtagjait hazaszállítsák, erre a parancsnok engedélyt kért, amit meg is kapott.

Az üzengetésbe ezután a Honvédelmi Minisztérium is beszállt.  Az MTI kérdésére azt közölték, hogy Demeter Márta valótlanságokat állít, azaz „hazudik”. Kijelentései egyben sértőek a katonákra nézve is, írták. A képviselő ahelyett, hogy a hivatalos iratbetekintés alkalmával az általa szenzációnak vélt kérdésben megkérdezte volna a szakembereket, „kétes értékű politikai haszonszerzés céljából boszorkányüldözést hajt végre” − tették hozzá.  A HM is azt írta, hogy a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt egyéves külszolgálaton tartózkodott Cipruson. Ez idő alatt - a százados saját költségén - a felesége és a miniszterelnök egyik lányával azonos nevű kislánya is kint tartózkodott - jelezték, hozzátéve: ez a jogszabályi előírásoknak megfelel, mivel saját költségén bármely katona kiviheti a családját külszolgálatra a szabályzók betartása mellett. A katonatiszt családja egy kiképzési repülést folytató géppel tért haza, amire egyébként engedélyt kért és kapott is a honvédség illetékeseitől. Mindezen kérelem teljesítése nem ütközik szabályzókba, semmilyen többletköltséggel nem járt a honvédség számára - fejtette ki a HM.
A Fidesz ennél tovább is ment: feljelentette Demetert, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult.

Ellenzéki képviselő a vádlottak padján

Utóbbi megállapította, hogy a Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratokban a névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire a politikus jutott. A hatóság arra is kitért, hogy a nyilvánosságra került adatok megismeréséhez való jogot számos törvény korlátozza. Majdnem egy évvel később Polt Péter legfőbb ügyész  a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, amit a parlament 2019 július 12-én meg is szavazott.  A szavazati arány 131 igen, 52 nem, 0 tartózkodás volt. A döntéshez a jelenlévők kétharmada kellett. A szavazás előtt egyébként Demeter is szót kapott és elmondta, hogy „felségsértési pert indítottak ellene, ami senkit nem lephetett meg”.   Hozzátette: felmerül a kérdés, mitől félnek ennyire? Azt is mondta, hogy őt és az ellenzéki politikusokat az emberek azért küldték a parlamentbe, hogy ellenőrizzék a kormányt. Ezt akarja ellehetetleníteni a kormány.  
Az ügyészség végül tavaly decemberben hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat az LMP-s képviselő ellen,

 és indítványozták, hogy amennyiben Demeter beismeri a bűncselekmény elkövetését, ítéljék 2 millió forint pénzbüntetésre.

Az LMP szerint megfélelmlítő akcióról van szó

Mint az MTI hozzáteszi, az előkészítő ülés után Demeter Márta külön nem nyilatkozott a sajtó képviselőinek, ugyanakkor Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a bíróság folyosóján újságíróknak elmondta: meggyőződésük, hogy ezt az ügyet a kormánypárti képviselők azért kezdeményezték, hogy megfélemlítsék az ellenzéki politikusokat. Hozzátette: ezzel azonban nem fognak célt érti, mert Demeter Márta eddig is az egyik legaktívabb országgyűlési képviselő volt és a jövőben is az lesz. Az LMP frakciója és politikai közössége egy emberként áll Demeter Márta mellett - mondta a frakcióvezető, megjegyezve, hogy valamennyi ellenzéki párt képviselője jelen volt az előkészítő ülésen szolidaritását kifejezve Demeter Márta felé.

Kórházba vittek egy gyömrői nőt koronavírus gyanújával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.28. 13:05
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A fertőzésre jellemző tünetei vannak, és nemrég jött haza Olaszországból.
Egy középkorú nőt vittek kórházba a mentők csütörtökön délután az egyik gyömrői háziorvosi rendelőből koronavírus gyanújával - számolt be róla a signaltv.hu.
A csatorna úgy tudja, hogy a körzeti orvos értesítette a mentőszolgálatot, miután a beteg több, a koronavírusra jellemző tünetet produkált, és pár napja jött haza Olaszországból.

A nő a vírus olaszországi terjedése miatt félbeszakadt Velencei karneválon vett részt, ahonnan vasárnap ért haza. Csütörtökön lázasan kereste fel háziorvosát, aki a tünetek és az olaszországi tartózkodás miatt azonnal értesítette a mentőket.
Teljes védőfelszerelésben szállították őt a Szent László kórházba.

A protokoll szerint most két hetes megfigyelés és speciális vizsgálatok várnak rá, hogy kiderüljön, koronavírussal fertőzött-e, vagy más megbetegedésben szenved.  Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a csatorna érdeklődésére közölte, hogy a jelzett esetben fertőzés gyanúja miatt hívták a mentőket, ezért a kórházba szállítás során a személyzet a protokollnak megfelelően használta a védőfelszereléseket.  Müller Cecília, az országos tisztifőorvos egyébként az M1 péntek reggeli műsorában azt mondta, hogy az elmúlt időszakban több mint 70 laborvizsgálatot végeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában, de a mai napig nincs kimutatott vírus Magyarországon.