Előfizetés

Magyarország rendezheti a 2027-es női kézilabda világbajnokságot

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.28. 12:09

Fotó: Shutterstock
A tervek szerint négy város ad helyszínt a tornának.
Magyarország rendezheti a 2027-es, olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságot - döntött kairói ülésén a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) tanácsa. A hírt a magyar szövetség (MKSZ) közölte péntek délelőtt Facebook-oldalán. A 32 csapatos tornára a tervek szerint Budapesten, Debrecenben, Győrben és Tatabányán kerül sor.
„Talán sokaknak már kicsit megszokottnak tűnhet a 2022-es férfi és a 2024-es női Európa-bajnokság rendezési jogának elnyerése után, hogy a 2027-es női világbajnokságnak is mi adhatunk otthont, azonban ne feledjük, hogy Magyarország önállóan legutóbb 16 esztendeje rendezhetett felnőtt világversenyt kézilabdában, amikor a női Európa-bajnokságra került sor nálunk, felnőtt világbajnokság pedig legutóbb 25 éve, 1995-ben volt hazánkban”

- idézte Kocsis Mátét, az MKSZ elnökét a szövetség honlapja. A Kairóban tartózkodó sportvezető kiemelte, a negyedszázaddal ezelőtti torna új dimenzióba helyezte a sportágat Magyarországon és az akkori ezüstéremre ma is szívesen emlékezhet vissza mindenki. Horváth Gabriella MKSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy rendkívül értékes torna rendezési jogát nyerték el.
- A 2028-as Los Angeles-i olimpia legfontosabb női kvalifikációs versenye lesz a magyarországi világbajnokság. A négy rendező város, nyugatról kelet felé haladva Győr, Tatabánya, Budapest és Debrecen az M1-es és M3-as autópálya tengelyén helyezkedik el, így a két legtávolabbi helyszín is elérhető majd a lehető leggyorsabban, ez a koncepció pedig a Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek is elnyerte tetszését

- mondta.  Magyarország legutóbb 1995-ben volt női világbajnokság házigazdája a társrendező Ausztriával. Azt megelőzően 1982-ben rendezett egyedül vb-t az ország, akkor a Szovjetunió mögött a második helyen zárt a csapat, 1995-ben pedig a Koreai Köztársaság előzte meg a magyarokat. A nemzetközi szövetség tájékoztatása alapján a 2025-ös férfi vb-t Horvátország, Dánia és Norvégia közösen rendezi, 2027-ben pedig Németországban lesz a torna. A 2025-ös női vb-nek Németország és Hollandia ad otthont

Nyolcéves eltiltást kapott a háromszoros olimpiai bajnok úszó

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.28. 11:57

Fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP
A döntés Szun Jang pályafutása végét jelenti.
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) bűnösnek találta a doppingvétséget elkövető háromszoros olimpiai bajnok úszót, Szun Jangot, és nyolc évre eltiltotta a kínai versenyzőt. A döntés pályafutása végét jelenti. A 28 éves sportolót 2018 szeptemberében szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek. A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA eltiltását azért kerülte el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanakkor a CAS-hoz fordult az ügyben, amely most megbüntette az úszót. Kína egyik legnépszerűbb sportolóját novemberben tíz órán keresztül nyilvános tárgyaláson hallgatta meg a CAS: az ülésen először a kínai sztár mutathatta be bizonyítékait, illetve tett vallomást, de már a bírák első kérdése után, ügyvédjén keresztül jelezte, hogy nem megfelelő a fordítás. Az egyik kérdés után például az ügyvéd, Ian Meakin elmondta, az eredeti felvetésben elhangzott „200 alkalom” helyett Szunnak azt fordították, hogy „200 milliliter vér”. A háromszoros ötkarikás és 11-szeres vb-aranyérmes gyorsúszó vallomásában ismét elmondta, hogy az ellenőrök nem igazolták magukat megfelelően, illetve azt is jelezte, hogy filmeztek az otthonában. A CAS szerint azonban a minták megsemmisítése indokolatlan volt. Szunnak 2014-ben már volt egy három hónapos eltiltása egy másik ügy miatt, emiatt kapott most ilyen súlyos büntetést. A sportoló nem sokkal az ítélet kihirdetése után jelezte, igazságtalannak érzi a büntetést és továbbra is hisz az ártatlanságában, fellebbezni fog. Szunnak és jogi csapatának egyetlen lehetősége maradt, a svájci legfelsőbb bíróságon támadhatja meg az ítéletet. A FINA felmentő ítélete után Szun szerepelhetett tavaly júliusban a kvangdzsui világbajnokságon, melynek egyik legmegosztóbb személyisége volt a történtek miatt. Az uszodában a közönség nem kínai része folyamatosan fütyülte, riválisai közül pedig az ausztrál Mack Horton és a brit Duncan Scott is úgy tiltakozott a szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra. Szun a 2008-as pekingi olimpián robbant be 16 évesen, hazai közönség előtt 1500 méter gyorson a nyolcadik lett, 2011-ben Sanghajban a világbajnokságon pedig már világcsúccsal nyert aranyérmet. Egy évvel később a londoni ötkarikás játékokon ezen a rekordján több mint három másodpercet javítva diadalmaskodott, pedig a rajtnál kiugrott, de nem zárták ki azzal az indoklással, hogy a közönség zaja zavarta meg. A brit fővárosban 400 méteren sem talált legyőzőre – közel két másodpercet vert a második dél-koreai Pak Te Hvanra –, 200 méteren pedig második lett, míg négy évvel később Rio de Janeiróban ebben a számban diadalmaskodott. Utóbbi sikerét követően ezt mondta róla a franciák úszója, Camille Lacourt: „Szun Jang lilát pisil. Ha ránézek a dobogóra, a rosszullét kerülget.”

NL: kegyetlen mezőny vár a magyar válogatottra

Népszava
Publikálás dátuma
2020.02.28. 11:00

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Pokoli erős mezőny vár a magyar labdarúgó-válogatottra, amely a Nemzetek Ligája rendszerének átalakítása után a C-ből felkerült a B divízióba.
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tizenhat-tizenhat válogatottat osztott be a három legfelső divízióba, csak a legalacsonyabban, a D-ben maradt hét csapat. Az NL-csoportok sorsolása március 3-án, kedden lesz Amszterdamban. 
Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a negyedik kalapból várja ellenfeleit Bulgária, Izrael és Románia társaságában. A B dívizó kiemelt együttesei Ausztria, Csehország, Oroszország és Wales, a második kalapból Finnország, Norvégia, Skócia vagy Szerbia vár a magyarokra. A harmadik kategóriába sorolták be az észak-íreket, az íreket, a szlovákokat és a törököket. A csoportgyőztesek egy divízióval feljebb lépnek, az utolsó helyezettek kiesnek a C divízióba. Minden pontnak és gólnak nagy jelentősége van, mert a világbajnoki selejtezők után az NL-ben elért eredmények alapján dől el, hogy a kvalifikációt sikertelenül záró együttesek közül kik kapnak javítási lehetőséget a rájátszásban. 
Az NL csoportmérkőzéseit idén szeptember 3. és november 17. között rendezik.

További divíziók

A divízió: 1. kalap: Anglia, Hollandia, Portugália, Svájc 2. kalap: Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország 3. kalap: Bosznia-Hercegovina, Dánia, Svédország, Ukrajna 4. kalap: Horvátország, Izland, Lengyelország, Németország C divízió: 1. kalap: Albánia, Görögország, Grúzia, Montenegró 2. kalap: Ciprus, Észak-Macedónia, Fehéroroszország,  Koszovó 3. kalap: Észtország, Litvánia, Luxemburg, Szlovénia 4. kalap: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Moldova, Örményország  D divízió: 1. kalap: Feröer-szigetek, Gibraltár, Lettország, Liechtenstein 2. kalap: Andorra, Málta, San Marino A kiemeléseket az NL előző kiírásának eredményei alapján készítették el.