Elromlott egy biztosítóberendezés, két órát is késhetnek a hegyeshalmi vonatok

Publikálás dátuma
2020.02.27. 14:32
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A műszaki hibát már elhárították, de a vasúti közlekedés még nem állt helyre a Budapest-Győr vonalon.
Akár két órát is késhetnek a vonatok a hegyeshalmi fővonalon, mert Almásfüzitő állomáson nem működik a biztosítóberendezés – közölte Váczi Viktor, a Mávinform sajtóügyeletese csütörtök délelőtt az MTI-vel. Később azt írták, a hegyeshalmi fővonalon estére állhat helyre a menetrend. Váczi elmondása szerint a szakemberek már dolgoznak a berendezés javításán, de az arra közlekedő vonatoknak várakozniuk kell. Emiatt a hegyeshalmi fővonalon a csütörtök délelőtti vonatok menetideje 60-90 perccel megnő, egyes járatok esetében pedig 90-120 perces késésekre is lehet számítani – tudatta. 
A Mávinform csütörtök délután már arról számolt be, hogy munkatársaik befejezték a biztosítóberendezés javítását Almásfüzitőn, így már nincsenek korlátozások a Tata-Komárom szakaszon. Az S10-es személyvonatok ismét a teljes útvonalon, a Déli pályaudvar és Győr között járnak. A távolsági vonatok közlekedésében csütörtök délután továbbra is késésekre kell számítani, a menetrend estére állhat helyre a hegyeshalmi fővonalon.
Szerző

Hatástalan kézfertőtlenítőt terítettek országszerte, a MÁV-hoz és a Főpolgármesteri Hivatalba is jutott

Publikálás dátuma
2020.02.27. 13:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A forgalmazó sorban nyerte a közbeszerzéseket, de a problémás termékből magánszemélyek is bevásárolhattak.
Nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással egy olyan kézfertőtlenítő szer, amelyből a MÁV-hoz, valamint önkormányzati intézményekhez is került – derítette ki a 24.hu. Az érintett cég, a Gladiolus Kft. egyik fő profilja a tisztítószerek, higiéniai termékek árusítása, a vállalkozás jelentős szereplő a magyar piacon.
A Glady-sept márkájú kézfertőtlenítő termékével azonban súlyos probléma van: nem kellően hatásos.

A terméket úgy hirdeti a cég, hogy baktérium-, gomba- és vírusölő, valamint a TBC-t előidéző baktériumot elpusztító hatása van. A portál szerint azonban a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészség-ügyi Osztályán egy piacfelügyeleti eljárás eredményeként megállapították, hogy az elvárt fertőtlenítő hatással nem rendelkezik. A 24.hu megkeresésére azt nyilatkozták: "a Gladiolus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által forgalmazott »glady-SEPT higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum« elnevezésű termék forgalomba hozatali engedélyét – a Kecskeméti Járási Hivatal eljárását követően – az országos tiszti főorvos visszavonta, valamint elrendelte az érintett termékek forgalomból való kivonását is". A probléma, hogy 
mivel nem rendelkezik a várt hatással, ezért kézfertőtlenítőként történő felhasználása jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent.

A cég a tisztítószerek, higiéniai termékek, vegyi áruk beszerzésére kiírt közbeszerzések egyik nagy nyertese. Emiatt a problémás szerből a portál szerint jutott
  • Kecskemét önkormányzatához, a város intézményeihez – köztük a bölcsődéket, az idősotthonokat, a háziorvosokat, a fogorvosokat, a vérvételi helyeket, az anyatejgyűjtő állomást, a védőnőket irányító szervezethez, illetve óvodákba, múzeumba, színházakba – és a város cégeihez;
  • Fót önkormányzatához és intézményeihez;
  • a MÁV-hoz;
  • az állami, önkormányzati kézben levő busztársaságok és víziközmű szolgáltatók beszerzéseit intéző vállalathoz (Univerzál Beszerző Kft.);
  • a Magyar Közúthoz; és
  • Budapest Főpolgármesteri Hivatalához.
A Gladiolus azonban nem csak állami vagy önkormányzati hátterű intézményeknek értékesítette a problémás termékét, azokból akár az interneten is rendelhetett bárki.
A kormányhivatal nem árulta el, mikor derült ki, hogy problémás a termék. Az Univerzál Beszerző azt közölte a 24-el, hogy „a Gladious Kft. 2020. február 19. napján szállított utoljára a kérdéses termékekből a közlekedési központok és a víziközmű társaságok részére”. A Gladiolus tulajdonos-ügyvezetője, Bajáki Ede a portálnak azt nyilatkozta: „nem tagadok semmit, de nem is állítok semmit, mert fogalmam sincs, hogy a kormányhivatalnak milyen részegységei vannak. Volt már olyan a cégem történetében, hogy egy laboreredmény nem hozta a kívánt eredményt. Na most, ebből messzemenő következtetést levonni még nem szoktam”.
Szerző

Trump, Kövér vagy ki a fene akarja kiradírozni azt az elvet, ami megakadályozza a diktatúra előretörését (szavazás)

Publikálás dátuma
2020.02.27. 13:36

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Harminc évvel a rendszerváltás után az EU azt firtatja, ad-e még életjeleket a magyar jogállam, vagy lényegében már jobblétre szenderült.
Az alkotmányt felváltotta az alaptörvény; a kormányzóképesség megtartása minden más szempontot felülírt, például mit sem számítanak az emberek mindennapjait alakító igazságtalanságok; az európai közösség egyáltalán nem biztos benne, hogy Magyarországot nem a féldiktatúrák gyakorlata alapján korlátozzák - így fest pár szomorú kitételbe sűrítve a rendszerváltás óta eltelt harminc év eredménye. Ami történt, annak szinte esszenciája az alábbi idézet.
A választ, vagy ha úgy tetszik a megfejtést a Szociális Demokráciáért Intézet szombati konferenciája adja meg.
Szerző
Frissítve: 2020.02.27. 14:38