Műszaki hibás volt az a busz, amelyen 34 munkás sérült meg Tótkomlóson

Publikálás dátuma
2020.02.26. 17:46
Kerekeire állítanak egy oldalára borult autóbuszt a tűzoltók a Tótkomlós és Kaszaper közötti úton 2017. október 6-án
Fotó: Donka Ferenc / MTI
Az autóbusz nem is közlekedhetett volna.
A rendőrség szerint műszaki hiba és szabálytalanság okozta azt az autóbusz-balesetet, amelyben 34 munkás sérült meg 2017-ben Tótkomlósnál. A busz tulajdonosát, üzembentartóját és egy vizsgabiztost foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel, a sofőrt pedig közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítják. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a rendőrség honlapján azt írta, az ügyben befejezték a nyomozást, az iratokat a gyulai járási ügyészségre továbbították. A közleményben felidézték, hogy a munkásokat szállító busz 2017. október 6-án Tótkomlós és Kaszaper között egy balra ívelő kanyar után először lement a jobb oldali útpadkára, onnan a sofőr visszakormányozta az útra, ezután a jármű a bal oldalon tért le az útról, több fának nekiütközött, majd az oldalára borult.
Húszan súlyos, tizennégyen könnyű sérülést szenvedtek, öt súlyos sérültnek maradandó fogyatékossága keletkezett.

A nyomozás során kirendelt igazságügyi műszaki szakértők megállapították, hogy az autóbusz műszaki állapota nem felelt meg az előírásoknak. A járművet a baleset előtt egy hónappal vizsgáztatták le egy cég szegedi telephelyén. A szakértői vélemények szerint a balesetet okozó műszaki hibák nem a vizsgáztatás után keletkeztek, már a vizsga időpontjában is fennálltak, felismerhetőek voltak. 
- A jármű a közúti közlekedésre alkalmatlan volt

- áll a közleményben.
Szerző
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Veszélyes hulladék elszállítását vállalták, aztán lazán lepakolták egy mártélyi dűlőn

Publikálás dátuma
2020.02.26. 14:52

Fotó: Google Street View
Nem mentek messze, egy tonna veszélyes hulladékot hagytak a falu külterületén.
A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a nővel és férfival szemben, akik apróhirdetésben vállalták veszélyes hulladék és szemét elszállítását - írja az ügyészség. A vádirat szerint a vádlottak 2018 szeptemberében egy újságban hirdetést adtak fel kétszer is arról, hogy veszélyes hulladék és szemét elszállítását vállalják. Így kerültek kapcsolatba egy hódmezővásárhelyi lakossal, akivel megállapodtak abban, hogy az ingatlanán levő hulladékot a vádlottak elszállítják.
A megállapodásnak megfelelően 2018. szeptember 29-én dél körül, a vádlottak autóval és utánfutóval megjelentek a megbízó ingatlanánál, ahol felpakolták az építési törmelékből, kerékpárbelsőből, külső gumikból, fóliákból, üvegdarabokból és festékes dobozokból álló, majdnem egy tonna hulladékot.

Ezt Mártély külterületére szállították és egy dűlőúton – annak ellenére, hogy ezen a külterületi, mezőgazdasági művelés alatt álló területen mindenféle hulladék elhelyezése tilos – lepakolták. A vádlottaknak nem volt hatósági engedélye hulladék gyűjtésére, szállítására és kezelésére. A járási ügyészség a vádlottakat hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettével vádolja. Az ügyben a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság fog dönteni.
Szerző