Börtönbüntetést kért az ügyészség a volt polgármesterre, aki közpénzből szerelte fel otthonát

Publikálás dátuma
2020.02.26. 16:22

Fotó: Shutterstock
Bojlert, plazmatévét, turmixgépet is vett az egykori fideszes polgármester.
Letöltendő szabadságvesztés is várhat arra a Hajdú-Bihar megyei volt fideszes polgármesterre, aki közpénzből szerelte fel otthonát bojlerrel, plazmatévével, turmixgéppel és más műszaki cikkekkel – írja a Magyar Hang a birtokába jutott vádirat alapján.
Köteles István egykori álmosdi polgármestert nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével és költségvetési csalás bűntettével vádolták meg. A jegyzőnek, Cs. L.-nek pedig bűnsegédként elkövetett kisebb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vétsége miatt kell felelnie a bíróságon.

A polgármester terhére rótt cselekmények összesen öt évet ölelnek fel. A tévét, blue-ray-lejátszót, bojlert úgy szerezte be közpénzből, hogy a vásárlásról sem előtte, sem utána nem tájékoztatta a képviselő-testületet. Az ügyészség szerint a műszaki cikkeket senki sem látta, csak a számlák alapján vették leltárba. Emellett a vádirat szerint 2014-ben és 2015-ben is utasított egy hivatali dolgozót készpénzfelvételi utalvány kiállítására. Ezzel a pénzt felvette a bankban, de nem fizette be a házipénztárba. „Papíron” viszont bevételezte, majd vásárlás előleg címén kiadásként lekönyvelte. Miután kiderültek a trükkök, 2016-ban a polgármester megpróbálta „rendezni” a hiányt. Leszámlázott például számos olyan rendezvényt, amelyeket valójában sohasem tartottak meg. Köztük a Független Magyarország napját, amelynek nincs hagyománya se Álmosdon, se az országban. Ráadásul a mindössze 1600 lelkes faluban sem tudtak az eseményekről az intézményvezetők, az egyházak vezetői, vagy a képviselő-testületi tagok. Az ügyészség szerint a polgármester egy hivatali dolgozót utasított utólag plakátok készítésére, majd számlákat is kért az önkormányzat egyik beszállítójától. A vádirat alapján Köteles 2015 végén kezdeményezte, hogy a jegyző utasítsa a hivatal pénzügyi munkatársát polgármesteri jutalom átutalására. Így jutott nettó 300 ezer forint extra közpénzhez. Ez viszont jogszerűtlen volt, mivel a képviselő-testület nem tudott róla, így meg sem szavazta azt. Ráadásul a jegyzőnek ilyen utasításra nem volt felhatalmazása.
A lap úgy tudja, hogy az ügyészség letöltendő szabadságvesztést kért az egykori polgármesterre.

A település vezetője ellen 2016-ban kezdeményezett az egyébként fideszes többségű testület az ellenzékkel közösen belső vizsgálatot. A fegyelmi vizsgálatot követően végül 2017 októberében a Debreceni Törvényszék jogerősen is megszüntette Köteles István polgármesteri tisztségét. Az indoklásban az szerepelt, hogy a településvezető súlyos, szándékos, sorozatos vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel.
Szerző

Teljes látogatási tilalom van érvényben csütörtöktől a nagykanizsai kórházban

Publikálás dátuma
2020.02.26. 16:15

Fotó: Google Street View
Az influenza terjedése miatt rendelték el a tilalmat.
Csütörtöktől teljes látogatási tilalmat rendeltek el a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban - tájékoztatta az intézmény orvosigazgatója szerdán az MTI-t.
Marada Györgyi közölte, az influenzás megbetegedések halmozódása miatt, a betegek védelme érdekében csütörtöktől a kórház valamennyi osztályára kiterjedően rendeltek el látogatási tilalmat.

A nagykanizsai intézményben február 11-től részleges korlátozás volt érvényben, ez a krónikus belgyógyászati, a csecsemő- és gyermekgyógyászati, az intenzív terápiás, a szülészet-nőgyógyászati osztályra, valamint az újszülöttrészlegre terjedt ki.
Szerző

Karácsony meglepő javaslattal oldaná a Szabad Tér Színház körüli vitás helyzetet

Publikálás dátuma
2020.02.26. 16:02

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Bár az igazgató személyéről zárt ülésen dönt majd a közgyűlés, a városvezető a nyílt ülésen bejelentette, hogy meg kívánják osztani a Szabad Tér Színház cég vezetését.
Meglepő javaslattal próbálja oldani a Szabad Tér Színház igazgatóválasztása körül tegnap kialakult heves, zsarolással tarkított vitát Karácsony Gergely főpolgármester. Bár az igazgató személyéről zárt ülésen dönt majd a közgyűlés, a városvezető a nyílt ülésen bejelentette, hogy meg kívánják osztani a Szabad Tér Színház cég vezetését. Az inkább koncert helyszínként működő, sok turistát vonzó Margitszigeti Szabadtéri Színpad vezetését Bán Teodórára bíznák, míg a hazai színjátszáshoz szervesebben kapcsolódó Városmajori Színpad vezetését Benkő Nórára bíznák. Láng Zsolt fideszes frakcióvezető szerint ez a Demokratikus Koalíció diktátuma, amely a főváros saját szakmai grémiumának döntésével is szembe megy, hiszen a grémium szerint Benkő Nóra adta be a leggyengébb pályázatot. Karácsony Gergely szerint ugyan volt olyan tárgyalási forduló, amikor úgy tűnt, hogy meg tudnak állapodni a kormánnyal, de egyelőre nem sikerült közös nevezőre jutni. A Szabad Tér Színház körüli vita sokat árt annak, hogy érdemi egyeztetést folytathassanak. A főpolgármester kiemelte: nem értenek egyet azzal a törvénymódosítással, amely ezt a helyzetet előidézte. Fontosnak tartják a kulturális sokszínűség megőrzését a fővárosban, ezért öt színház – Örkény, Radnóti, Katona, Szabad Tér színház és a Trafó finanszírozását magukra vállalják. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ezt azzal egészítette ki, hogy a Centrál Színházat is sorolják a saját finanszírozású játszóhelyek közé. A Budapesti Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház esetében közös működtetésre tesznek javaslatot. A főpolgármester-helyettes nettó zsarolásnak nevezte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Láng Zsolt fővárosi képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakat, miszerint, ha nem Bán Teodóra lesz a Szabad Tér Színház vezetője, akkor az összes fővárosi színház működését a fővárosnak kell finanszíroznia. Láng Zsolt egyébként a közgyűlési vitában feleslegnek tartotta az egész szavazást, hiszen a fővárosi költségvetésben 2,2 milliárdot jelöltek meg erre a feladatra, a kormánnyal pedig nincs megállapodás. Karácsony örömmel behozott volna egy kész megállapodás-tervezetet, de sajnos egyelőre nincs ilyen. Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester szerint az elmúlt 9 évben egy színes színházi élet jött létre.
Szerző
Frissítve: 2020.02.26. 18:31