Előfizetés

Új Demszky-korszaktól rettennek, a hiány pedig valójában pénz - a Fidesz szerint Karácsonynak csak a marketingje jó

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.02.26. 13:17

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A merjünk kicsit álmodni elv szellemében készített költségvetést Budapest vezetése a kormánypárt szerint, arra a Fidesz képviselői nem tértek ki, miért fontosabb a kabinetnek egy bicikliverseny, mint a Lánchíd, és arra sem reagáltak, hogy az előző városvezetés miért költött feleannyit utakra és csatornákra, mint kellett volna.
Dübörög a fővárosi közgyűlésben a költségvetés vitája (a városvezetői "felvezetőkről" itt olvashat elmélyülten), a kormánypárt képviselői kevéssé meglepően kevesellték az új beruházásokat, illetve kikérték maguknak az előző városvezetésre és a kormányra vonatkozó bírálatokat. Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes például arra kérte a városvezetést, hogy az 52 milliárdos fedezetlen politikai kötelezettségvállalásról szóló mondást vonják vissza vagy támasszák alá. Kiss Ambrus válaszában emlékeztette arra elődjét, hogy a tavalyi költségvetésben összesen 114 milliárd forintos lyuk tátongott, amelyből 52 milliárdot kereskedelmi banki kölcsönből kívántak fedezni. Bankhitelt azonban csak kormányzati jóváhagyással vehet fel önkormányzat. A főváros azonban nem kapott erre engedélyt, igaz nem is kért. A beruházások csúszása, a közbeszerzési eljárások elhúzódása, a támogatási szerződések késlekedése miatt végül nem kellett felvennie.
Ha jogilag nem is, politikai értelemben mindenképpen fedezet nélküli kötelezettségvállalásról beszélhetünk, hiszen úgy ígértek beruházásokat a budapestieknek, hogy arra nem volt pénz és a városvezetés korántsem lehetett biztos benne, hogy a kormánytól megkapja hozzájárulást – magyarázta Kiss Ambrus.

Bagdy szerint ez azt a célt szolgálta volna, hogy több fejlesztési célt egyszerre valósíthasson meg a város. A felvett hitelekből 38,5 milliárdot nem költöttek el, januárban 200 milliárd forint állt Budapest számláján, tehát nem olyan rossz a helyzet. Éppen ezért fájdalommal veszi tudomásul, hogy a rászoruló nyugdíjasoknak se sikerül megadni az ígért 20 ezer forintos támogatást.   

Lánchíd kontra kerékpáros verseny

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes visszafogottan úgy fogalmazott: nem vádolja szándékos károkozással az előző városvezetést, de ettől még tény, hogy a fővárosi utakra, valamint a víz és csatornahálózatra feleannyit tudnak költeni, mint kellene. Szerencsére az unió új költségvetésében lesz egy fontos elem: megnő a városok szerepe. Éppen ezért Budapestnek elemi érdeke, hogy egy megerősített, hatékony irodával legyen jelen Brüsszelben. Ami pedig a kormányzati hozzáállást illeti, Tüttő Kata azt is furcsállja, hogy a kormány nyolcmilliárdot ad egy kerékpáros versenyre, miközben a Lánchíd felújításához csak 6 milliárddal járulna hozzá.

Demszky-korszakot vizionál

Láng Zsolt Fidesz-frakcióvezetőt nem hatották meg a városvezetés elvei, úgy érezte, nagyon jól megkoreografált előadás látott, nagyon jó volt a marketing, csak éppen nem igazak az állítások. Ez a költségvetés teljesen mást mutat neki, mint amit Karácsonyék kommunikálnak. Például a fideszes politikus szerint lényegében semmilyen fejlesztés nincs benne. Nehezményezte azt is, hogy a frakciója 11 módosító javaslatából egyet sem fogadtak el. Úgy látja, a 2020-as költségvetés a Tarlós-féle logikára épül, csak mindenből visszavesz egy kicsit. Tarlós az első költségvetés ismertetésekor egy tíz évre szóló stratégiát hirdetett, de most semmi ilyen nem történt. Összességében a 120 kampányígéretből 85-nek nyoma sincs, a kulturális, tömegsport, műemlékvédelmi, építészeti értékvédelmi és örökségvédelmi állagmegóvásra fordítható összegeket mind csökkentette az új városvezetés. A kormánypárti politikus szerint a kabinet kontra főváros ellentét állandó probléma, úgyhogy attól tart,  visszatérnek abba a Demszky-korszakba, amikor semmi se épült, csak a kormány szidalmazásából húzott fel politikai légvárat. A kormány pedig igenis súlyos milliárdokat költött Budapestre az elmúlt években, példázza ezt a Várkert Bazár, az Opera, és a stadionok sora. Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester szerint ez a büdzsé a „merjünk kicsik lenni” költségvetése. Mindösszesen 12,1 milliárdot szánnak új fejlesztésre, amelyből 7,5 milliárd útfelújítás. Az ezenfelüli rész a költségvetési fő összeg alig egy százaléka.

BKV-ból ki, Várba be

Horváth Csaba az MSZP fővárosi frakciójának vezetője arra emlékeztette a közgyűlés tagjait, hogy a kormány az elmúlt években 200 milliárd forintot vont ki a BKV költségvetéséből. További 300 milliárdot vontak el a kórházak államosításával, 400 milliárdot a HÉV-ek átadásával, a városligeti rombolás pedig beárazhatatlan veszteség. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormánypárti módosítókban 30 milliárd forint elköltésére tettek javaslatot, miközben egy fillért sem hoztak a kabinettől, amellyel azonos párt tagjai. Kovács Péter szerint épp a 100 milliárdos maradvány bizonyítja, hogy sokat elhoztak.  Váradi Naszályi Márta sajnálatosnak tartotta, hogy egy közel 2 millió lakosú város a kormány önkormányzati politikája miatt alig 36 milliárdot tud saját forrásból fejlesztésre költeni. Az I.kerületi polgármester összehasonlításul megemlítette a Pénzügyminisztérium 47 milliárdot felemésztő Várba költözését, további 50 milliárdja van a kormánynak a helyi építési szabályzat 2 emelettel magasabb épület visszaépítésére. Gy. Németh Erzsébet nem büszkélkedne a kormányzati beruházásokkal, bár van köztük jól sikerült is , mint például a Zeneakadémia felújítása. De egy Havanna lakótelepen lakó családnak a hármas metró légkondicionálása sokkal fontosabb. Rámutatott, hogy 2010 után uniós pénzeső hullt a városra, ami az elmúlt két ciklusban végrehajtott beruházásokat a Demszky-érában kezdődött el. A kettes metró és a gödöllői Hév összekötését éppen a Budapest Fejlesztési Központ vezetője, Vitézy Dávid sorolta hátrébb az 5-ös metró előtérbe kerülése miatt, amelynek tenderét már ki is írták. Az előterjesztést végül a 33 fős közgyűlés 18 ellenzéki tagjának szavazatával fogadták el .

Van Kiút: a családon belüli erőszakról szól a ferencvárosi lap különszáma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 13:09
Képünk illusztráció
Fotó: Paul Biryukov
Negyvenezer példányban postázták ki a kerületi újságot, ami a bántalmazás áldozatainak nyújt segítséget és útmutatót.
Polgármesterként nem csak a felelősségem nagyobb az alapvető állampolgári felelősségnél. Jóval több lehetőségem is van cselekedni, mint egy felháborodott civilnek

– írja Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Kiút című kiadvány bevezetőjében. A 15 oldalas különszámot az önkormányzati lappal együtt dobták be a kerület lakosainak postaládájába. A lapszámot eredetileg az őszi választáson győztes polgármesterről szóló különszámnak szánta az előző városvezetés, jegyzi meg Baranyi, aki szerint azonban mindenkinek hasznosabb, ha az újság a tájékoztató kampány első lépcsőfokaként szolgál – írja a lapszámot szemléző 24.hu.
A 40 ezer példányban megjelent és ingyenesen szétosztott IX. kerületi laphoz mellékelt kiadvány első felében a családon belüli erőszakkal kapcsolatos hasznos információk olvashatók: mik a bántalmazó kapcsolat jelei, hogyan lehet abból kilépni, és egyáltalán, mi a családon belüli erőszak. Hova lehet fordulni vészhelyzet esetén, mit jelent a testi sértés, de külön foglalkoznak a verbális erőszakkal is. A segélyvonal kisokosban kríziskezelő központok és egyéb szervezetek elérhetőségeit sorolják fel, és külön tájékoztató cikket szentelnek a magyar kormány által nem ratifikált, a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését szolgáló Isztambuli Egyezménynek. A kiadványban megszólal a kerület rendőrkapitánya, az integrált szociális intézmény igazgatója és egy pszichológus is.
A védett házakról is van szó a Kiútban. Mint ismert, Baranyi Krisztina korábban védett lakás programot hirdetett, aminek keretében menedékként önkormányzati bérlakásokat biztosítanának a családi bántalmazások elszenvedőinek. Baranyi erről azt írja a kiadványban, hogy eddig nyolc önkormányzat kíván csatlakozni a kezdeményezéshez. A lapból kiderül, hogy az előterjesztésről már tárgyalt a képviselő-testület, és az a döntés született, hogy a polgármester június 30-ig dolgozza ki a témával kapcsolatos szakmai protokollt, majd ezt követően határoznak róla. 

Pisztoly a fejnél, ujj a ravaszon - így készített költségvetést Budapest

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.02.26. 12:00

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Színházügyben nincs pardon: ahol az állam nem ad pénzt, ott az igazgatók kinevezésébe sem szólhat bele.
A költségvetés nem csak számok és összegek halmaza, sokkal inkább értékválasztás, valamint a hitek és a meggyőződések hozzáigazítása a lehetőségekhez – kezdte Karácsony Gergely főpolgármester a Budapest idei évre vonatkozó, csaknem 600 oldalas költségvetési tervezetének bemutatását. A városvezető ugyanakkor nem tagadta: ez a költségvetés sokat cipel magával a múlt terheiből. Az előző városvezetés állandó eposzi jelzője volt a költségvetési helyzetre a „feszített”. Ám a Tarlós-rezsim azt elmulasztotta elmondani, ki is feszíti a helyzetet. "Mi megtesszük: Magyarország kormánya teszi ezt" – hangsúlyozta Karácsony. Már az utóbbi években is a városvezetés fejéhez szorította a pisztolyt a kabinet, a helyzet most annyiban változott, hogy a ravaszra került az ujj is. A kormány mindent bevet, legyen szó az  önkormányzati hatáskörök, bevételek elvonásáról, a megmaradt bevételek megcímkézéséről.
A fővárosban megtermelt érték több, mint 97 százalékát elviszi a kormány, Budapest mindösszesen 2,2 százalékáról dönthet. Összehasonlításul Berlint említette, ahol 27 százalék marad a városnál. Ezzel a 2,2 százalékkal Budapest sereghajtó a régióban. Az iparűzési adó módosítására vonatkozó kormányzati javaslat 100 milliárdot venne el Budapesttől, amellyel a multik zsebét tömnék, holott a nagy nemzetközi vállalkozások már így is 200 milliárd forintot kaptak az elmúlt években, aki ezt a javaslatot támogatja, az nem lehet más, mint Budapest kiéheztetője.

Karácsony hangsúlyozta: az a dolguk, hogy megvédjék Budapest bevételeit. A következő hónapokban több csatornán és fórumon tájékoztatják a lakosságot, hogy mitől feszített ez a költségvetés. A fővárosiaknak ugyanis elegük van a látszatból. Budapest az ország motorja, ha leáll, az ország is leáll. A Budapesten megtermelt bevétele nagyobb részének kellene itt maradnia, akkor kevesebb lenne a vita is. Karácsony kiemelte, hogy a költségvetés készítésekor a partnerség elvének betartására törekedtek. Arra is kitért a tervezet ismertetésekor, hogy az előző városvezetés 52 milliárd kereskedelmi hitelt tervezett be, de az új városvezetés szakít azzal a költségvetési modellel, amelyben nem a budapestiek szükségletei a fontosak, hanem a kormány által diktált maradékelv döntött. Azaz a városvezetés immár nem azt nézi, hogy a fővárosnak alamizsnaként visszahagyott források nagysága mekkora, hanem azt: mire, mennyit kellene költeni, hogy a budapestiek szükségleteinek kielégítésére. Ez a büdzsé a gondoskodás költségvetése Ennek szellemében megteremtik annak lehetőségét, hogy az álláskeresők ingyen használhassák a közösségi közlekedést, a fővárosi intézményeknél és cégeknél bevezetik a Budapest pótlékot és évi 20 ezer forintos rezsi támogatást kap 20 ezer leginkább rászoruló fővárosi család. Karácsony kitért a színházak ügyére is. Szerinte a tavaly elfogadott színházi törvény egy rossz törvény, ami utálatos helyzetbe kényszerítette a fővárost. A városvezetés azonban elkötelezett, hogy megvédje Budapest színházait - így a Katonát, az Örkényt, a Radnótit és a Szabad Tér Színházat, valamint a Trafót teljes egészében a főváros finanszírozza a jövőben. Amiben pedig nincs állami pénz, ott az igazgatói kinevezésébe nincs beleszólása a kormánynak. Gulyás Gergely tegnapi bejelentésére reagálva Karácsony azt mondta: semmiféle zsarolásnak nincs helye, amikor a város kulturális sokszínűsége a tét. Várják a kormány képviselőit a tárgyalóasztalhoz, hogy a főváros által egyedül és teljesen finanszírozni nem tudott teátrumok eltartásáról egyeztessenek. De továbbra is tárgyalnának a Lánchíd felújításának kormányzati támogatásáról, lévén a Lánchíd nem csak Budapest, hanem az ország szimbóluma, és létrehozásakor a hidak építése és nem az árkok mélyítése volt a cél. Azt is bejelentette, hogy a következő hónapokban komplex forgalomcsillapítási tervet készítenek.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ismertette a számokat. A költségvetés kiadási fő összege 415 milliárd forint, ami ugyan csaknem 30 milliárd forinttal több, mint a 2019-ben volt, de a város működtetése csaknem 18 milliárddal többe kerül többe az idén. Mivel az önkormányzati törvény miatt hiány nem tervezhető, így a bevételi fő összeg a kötelező tartalékkal együtt 415 milliárd forint. A Működési kiadásokra 260,4 milliárd forintot terveztek be, a beruházásokra, felújításokra 148,1 milliárd forintot, a meglévő hitelek tőketörlesztésére pedig 6,1 milliárd forintot. Kiss Ambrus a Népszavának korábban elmondta, hogy a főváros 2023-ig lehívná a 99 milliárdos az Európai Beruházási Bank (EIB) hitelkeretének megmaradt részét, 59 milliárdot, de kereskedelmi hitelt nem vesznek fel. 2020-ban 28,3 milliárd forintnyi "hitelbevétellel" számolnak. Jövőre a Lánchíd mellett például útépítésre, akadálymentesítésre, a Budapest Galéria költöztetésére, a Városháza Madách tér felőli homlokzatának, illetve szociális intézmények és idősotthonok a felújítására jut belőle. A biodómra egyetlen fillért sem adnak saját forrásból, de 8,9 milliárdot elkülönítettek a főváros és a kormány közös projektjeinek önrészére. A főváros jelenlegi hitelállománya 113 milliárd forint. az M3-as metróvonal korszerűsítésének befejezése lesz az aluljáró szintek felújításával és akadálymentesítésével, amely korábbi becslések alapján mintegy 17 milliárdba kerül. A másik nagy beruházás a Lánchíd felújítása, amelyre 23,4 milliárdot terveztek be, ez nem több, mint a korábbi összeg, de szükség esetén a tartalékból is átcsoportosítható ide némi pénz. A költségvetésbe nem tervezték be a kormány buszvásárlásra ígért 3,2 milliárdos támogatását, mivel erről egyelőre nincs szerződés. Kiss Ambrus hangsúlyozta, hogy a számok mögött keressék az embert.  Az általános főpolgármester-helyettes úgy vélte, súlyos csapás lenne a főváros költségvetésére az iparűzési adó mértékének belengetett csökkentése, az értékcsökkenés és a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú leírása, illetve az év végi adófeltöltési kötelezettség eltörlése.
Konzervatív becslés szerint ennek a megszorításnak az egyszeri hatása mintegy 40 milliárdos, majd évente 18-20 milliárdos veszteség. Csakhogy viszonyításul: ez az összes BKV dolgozó 6,5 havi bére.

 A források szűkössége miatt látványos nagy beruházások helyett az esélyteremtő város képét kezdik el kialakítani. Idén bevezetik az évi egyszeri 20 ezer forintos rezsitámogatást, amelyet a leghátrányosabb helyzetű 20 ezer család kap meg. A támogatást a Hálózat Alapítványon keresztül fizetik ki oly módon, hogy jóváírják a rezsiben. Külön juttatást adnának a közfoglalkoztatottaknak. Ennek összegét és formáját még nem találták ki, de bizonyosan nem jelent majd nagy kiadást, hiszen alig százan vannak Budapesten. Január elsejétől ingyen BKV-bérletet kapnak a regisztrált munkanélküliek, álláskeresőket segítő iroda nyílik a Városházán és igyekeznek ledolgozni valamicskét az intézményekben dolgozók elmúlt években felhalmozódott bérhátrányán. A fővárosért évek óta dolgozó munkavállalók, köztisztviselők és közalkalmazottak részére 2020-ban bevezetik a „Budapest pótlékot”, mely elismeri a város érdekében, a város lakóiért végzett munkát és kompenzálja az alacsony keresetűek jövedelmét.  

Dőlnek az adósságcsontvázak

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a fővárosi közszolgáltatás mindenki a fővárosi átlagbér alatt keres, ez évtizedek óta halmozódik. Most igyekeznek ezt a lemaradást csökkenteni. Akárhány városi szekrényt nyitogatnak újabb és újabb adósságra bukkannak, 2000-2010 között kétszer annyit újítottak fel, mint 2010 óta. Ez az ötöde annak, amennyit meg kellett volna csinálni. Holott minden tankolásnál a kifizetett összeg felét adományként adják a kormánynak, miközben a fővárosi útfelújítások büdzséjéből 100 milliárd hiányzik. A víziközművek adójaként 10 milliárdot fizet be a főváros.