A koronavírus Svájcban is felütötte fejét

Publikálás dátuma
2020.02.25. 17:22
Határátkelő az olasz-svájci határon
Fotó: Hermes Images / AFP
Az Olaszországgal határos Ticino kantonban van az érintett.
A svájci egészségügyi hatóságok bejelentették kedden, hogy az országban is találtak az új típusú koronavírussal fertőzött személyt. Az RTS televízió szerint az Olaszországgal határos Ticino kantonban van az érintett.
A vírusos megbetegedés világszerte már több mint harminc országban jelent meg. Kínában, a gócpontban már 2600-an haltak bele. A megerősített betegek száma világszerte 80 ezer fölé emelkedett. Európában Olaszországot sújtja leginkább a kór, ott mintegy 280 fertőzést jelentettek be.

Brexit: döntött az EU, így viszonyulnak kilépésük után a britekhez a 27-ek

Publikálás dátuma
2020.02.25. 16:09

Fotó: Nicolas Economou / AFP/NurPhoto
A brit kormány is elfogadta a maga alapelveit, következő lépésként az EB megállapodik az Egyesült Királysággal a tárgyalássorozat első ülésének időpontjáról.
Az Európai Unió 27 tagállama jóváhagyta a Nagy-Britanniával mint unión kívüli országgal kialakítandó jövőbeni kapcsolatokra összpontosító tárgyalási álláspontját, amellyel felhatalmazza az Európai Bizottságot a tárgyalások jövő héten esedékes megkezdésére - közölte az uniós tanács kedden. Az uniós tagállamok álláspontjukban leszögezték:
az Európai Unió széles körű és kiegyensúlyozott gazdasági partnerséget kíván létrehozni az Egyesült Királysággal.

A jövőbeli partnerséget szilárd kötelezettségvállalásoknak kell alátámasztaniuk, amelyek a gazdaságot illetően egyenlő versenyfeltételeket biztosítanak a nyílt és tisztességes verseny számára, tekintettel az EU és az Egyesült Királyság földrajzi közelségére és a kölcsönös gazdasági függőségre. Mint írták,
az EU vámmentes és kvóták nélküli szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni Londonnal.

A megállapodásnak rendelkeznie kell a vámügyi együttműködésről, tartalmaznia kell a hatékony irányítást és felügyeletet, a vitarendezés és a végrehajtás hatékony mechanizmusát.
A halászat vonatkozásában - mely érzékeny téma a La Manche mindkét partján, két éve szabályos ütközet zajlott francia és brit halászok között - az uniós tagállamok aláhúzták, hogy a jövőbeli partnerségnek meg kell őriznie kölcsönös hozzáférést a halászati vizekhez, valamint a vonatkozó kvóták stabil részarányát. A halászati megállapodást július 1-jéig meg kell kötni, hogy az átmeneti időszak végét követően legyen idő a halászati lehetőségek meghatározására - írták.
A mandátum továbbá rendelkezéseket tartalmaz a jövőbeni együttműködésről is, például a digitális kereskedelem, a szellemi tulajdon, a közbeszerzés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság és a közúti árufuvarozás vonatkozásában. Hozzátették,
az EU átfogó a védelem- és biztonságpolitikai együttműködést kíván kialakítani az Egyesült Királysággal.

A partnerségnek magában kell foglalnia a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködést, valamint a külpolitikát érintő kérdéseket.
Következő lépésként az Európai Bizottság megállapodik az Egyesült Királysággal a tárgyalássorozat első ülésének időpontjáról, amelyet várhatóan március elején tartanak majd. Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerint erre hétfőn kerül sor. Tájékoztatása szerint a hét közepéig tartó brüsszeli megbeszéléseket követő második tárgyalási forduló szintén márciusban, de Londonban lesz. Az unió ragaszkodni fog elképzeléseihez, és nem fog minden áron, és a lehető leghamarabb megállapodásra törekedni.

A brit kormány is elfogadta az alapelveket

A brit kormány elfogadta az EU-val kialakítandó új kapcsolatrendszer tárgyalási alapelveit. A brit tárgyalási pozíciót a szokásos kedd délutáni kabinetülésen véglegesítették, a részleteket a kormány csütörtökön ismerteti a londoni alsóházban. A Downing Street szóvivőjének vázlatos keddi tájékoztatásából annyi derült ki, hogy
London szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Európai Unióval

Nem teljesen új jellegű egyezményre törekednek, hanem ahhoz hasonlókra, amilyeneket az EU "más szuverén külső országokkal" kötött az elmúlt években.
Frissítve: 2020.02.25. 17:36

Tenerifén karantén alá helyeztek egy egész szállodát

Publikálás dátuma
2020.02.25. 13:58
A tenerifei kórház, ahol az olasz turistát karanténban tartják
Fotó: DESIREE MARTIN / AFP
Egy olasz vendégnek lett pozitív a koronavírus-tesztje. Egy fertőzöttet Barcelonában is diagnosztizáltak.
Turisták százait helyezték kedden karanténba a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek legnagyobb szigetén, Tenerifén, ahol egy, az új koronavírussal megfertőzött olasz állampolgár tartózkodott. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kedden jelentette be, hogy - a tiszteletbeli konzul nem hivatalos értesülései szerint -
vannak magyarok a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban.

Később az ATV-nek azt is elárulta Menczer: öt magyar van a hotelban, a tiszteletbeli konzul két családdal áll kapcsolatban.
A regionális egészségügyi hatóságok szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában több száz vendéget helyeztek egészségügyi ellenőrzés alá. A fertőzött olasz állampolgárt és a feleségét a tenerifei Santa Cruz egyik kórházában helyezték el - közölte María Jesús Montero spanyol kormányszóvivő. A spanyol média úgy tudja, hogy
a beteg férfi egy Lombardiából érkezett orvos.

A tengerparti szállodát, ahol a pár lakott, védőmaszkos rendőrök kordonnal vették körül - jelentette az AFP fotósa a helyszínről, aki látta, hogy turisták a történtek ellenére továbbra is fürdenek a 467 szobás szálloda uszodájában, illetve napoznak a parton. "Azt mondták, hogy maradjunk a szobában, de nem úgy tűnik, hogy az emberek betartanák az ajánlást. Egyesek napoznak" - közölte telefonon egy nevének elhallgatását kérő brit vendég. "Furcsa módon a szálloda étterme a reggelihez megnyitott, a személyzet mind szájmaszkot viselt". Egy másik, szintén nevének elhallgatását kérő turista szerint a vendégek több nyelvű közleményt kaptak, amelyben leírták, hogy "egészségügyi okokból lezárták a szállodát. A szobájukban kell maradniuk".
"Mintegy ezer vendég van elkülönítve" a szállodában

- közölte a helyi Ashotel szállodavállala, és nyugalomra szólította fel az embereket, biztosítva arról, hogy az intézmény betartja az eljárást. A szállodában a TUI német utazásszervező 200 utasa van, közöttük 110 belga. A spanyol kormányszóvivő kedden közölte, hogy a vendégek mindaddig elkülönítve maradnak szállodában, amíg egy második teszt meg nem erősíti a fertőzést. Ez utóbbi függvényében intézkednek a megfelelő egészségügyi intézkedésekről - tette hozzá.
A második vizsgálatára váró olasz orvos a harmadik személy, akinek Spanyolországban pozitív lett a koronavírus-tesztje. Úgy tudni, hat napja tartózkodik feleségével a szállodában. Napokig lázas volt, majd bement egy magánklinikára, ahonnan karanténba vitték. Február elején egy brit férfinél mutatták ki a betegséget Mallorcán, előtte pedig egy német férfi betegedett meg szintén a Kanári-szigeteken. 

Barcelonában is van fertőzött

A spanyol hatóságok kedden azonosítottak egy koronavírussal fertőzött beteget Barcelonában. Ez az első eset Spanyolország európai kontinenshez tartozó részén - írta a La Vanguardia című spanyol lap. A katalóniai fertőzés a negyedik eset a Kanári-szigeteken és Mallorcán megfertőzött német, olasz és brit turista után. A barcelonai fertőzött egy nő, aki a katalán nagyvárosban lakik, és nemrégiben tért vissza Észak-Olaszországból.

Frissítve: 2020.02.25. 21:53