Előfizetés

Éveken keresztül gyermekeik előtt bántalmazta egy férfi élettársát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.25. 09:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ütötte, szidalmazta, megalázta, és még meg is lopta a nőt.
A Tatai Járási Ügyészség a kapcsolati erőszak bűntette, kiskorú veszélyeztetésének bűntette és lopás vétsége miatt indult ügyben vádiratot nyújtott be egy többszörös visszaeső férfival szemben, aki rendszeresen bántalmazta, megalázta élettársát a közösen nevelt kiskorú gyermekek jelenlétében, akik emiatt érzelmileg sérültek - derül ki az ügyészségi közleményből. A vádirat szerint a vádlott és sértett élettársi kapcsolatuk alatt közösen neveltek két kiskorú gyermeket a bicskei, tatabányai, majd tatai otthonukban. A férfi 2015. május 04-én egy vita alkalmával az egyik gyermek előtt pofon ütötte élettársát, és megcibálta a haját. A nő ekkor elköltözött a vádlottól, azonban később megbocsátott neki, és 2015. november 3-án ismét összeköltöztek. A férfi 2016. március végétől számos alkalommal belekötött a sértettbe, trágár módon szidalmazta, anyai mivoltában megalázta, több ízben bántalmazta nem csak szóban, hanem úgy, hogy pofon ütötte, a haját tépte és leköpte.
A férfi a lakás hálószobájában az egyik gyermek jelenlétében élettársa fejét az ágy szélébe verte, majd a földre került nő mellkasára térdelt, ezután a nyakára tette a lábát.

A sértett nő 2017 februárjában közölte a férfival, hogy el fog költözni tőle, mire a férfi olyannyira indulatba jött, hogy a nő fejét a padlóba verte, majd őt a hajánál fogva végig vonszolta az előszobán. A férfi ezután 2018 tavaszán és 2018. június 13-án is bántalmazta élettársát, ezeknek a két kiskorú gyermek tanúja volt. Ettől kezdve a férfi napi szinten veszekedett élettársával, szidalmazta, sértegette, trágár kifejezésekkel illette, valamint többször megjelent a nő munkahelyén, ahol durván beszélt vele. Ott egyszer az asszonyt ráncigálva szidalmazta is.
A két gyermek 2016 márciusától 2018. június 15-ig legalább ötvenszer volt szem – és fültanúja a vádlott bántalmazó magatartásának, ebből legalább tíz olyan eset volt, amikor látták, hogy a vádlott fizikailag bántalmazza édesanyjukat. Emiatt a két gyermek érzelmileg sérült.

A sértett nő 2018. június 15-én rendőri intézkedést kért, ezen a napon a férfi véglegesen elköltözött az addig közös lakásból. Még ugyanazon a napon azonban visszament oda, és ellopta az asszony televízióját, tabletjét, hangfalát, összesen 129 ezer forint értékben. Az ügyészség a többszörös visszaeső vádlottal szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

Módszeresen halálra verhette élettársát egy nagykereki férfi (rendőrségi videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.24. 14:34
Vezetőszáron kísérik a rendőrök a partnere halálra verésével gyanúsított nagykereki férfit
Fotó: PoliceHungary/Youtube
A 38 éves nő nem egyszeri erőszak, hanem sorozatos bántalmazás áldozata lett.
Holtan találta partnerét közös otthonukban – ezzel riasztotta a mentőket február 20-án egy 57 éves nagykereki férfi. A mentőszolgálat munkatársai a helyszínre is siettek, ahol kiderült, hogy az áldozat testét bántalmazásból származó sérülések borítják. 
A mentők értesítették a történtek miatt a hajdú-bihari nyomozókat. A későbbi orvosszakértői vizsgálat eredménye már nem csak egyszeri erőszakról tanúskodott:
a 38 éves nőt folyamatosan verték, kisebb-nagyobb sérülései pedig együtt vezettek halálához.

A bűntény gyanúsítottja azonnal az 57 éves bejelentő lett, akinek most halált okozó testi sértés miatt kell felelnie. A nyomozók előállították a nagykereki férfit, kihallgatása után pedig őrizetbe vették – a rácsok mögül ugyanakkor 72 óra múlva sem szabadulhatott, mivel a Debreceni Járásbíróság elrendelte letartóztatását is (police.hu).

Nyomor és figyelmetlenség vezetett egy ötéves gyerek halálához Miskolcon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.24. 11:02
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kenyérsütő géppel fűtötték a kisfiú szobáját, az ellenőrizetlenül hagyott gép azonban tüzet okozott.
Torokszorító történetről számol be közleményében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség, amely gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat egy négygyermekes miskolci anya ellen.
A vádirat szerint a 43 éves nő négy kiskorú gyermekével és édesanyjával élt együtt egy miskolci családi házban. A házat gázkazánnal fűtötték, ám mivel pénzszűkében voltak, a gázért feltöltő kártyával fizettek. 2019. február végén a kártyáról is elfogyott a pénz, a fűtéssel viszont nem lehetett leállni a téli fagyok idején. A vádlott úgy döntött, hogy más módon melegíti fel otthonukat: a saját és anyja által közösen használt szobát egy gofrisütővel próbálta kifűteni, kisfia szobájába pedig nagyobb teljesítményű elektromos kenyérsütő gépet állított, centikre a gyermek ágyától. A tragédia idején a testvérek közül csak az áldozat tartózkodott otthon, a többiek apjuknál töltötték a hétvégét. Az anya fektetés után a laminált padlóra tette, és nyitott fedővel bekapcsolta a kenyérsütőt, aztán kiment a szobából. 
Hajnalban az ágytakaró rácsúszott a kenyérsütőre, ami felgyújtotta a szövetet; a tűz átterjedt az ágyneműre, majd a matracra és a bútorokra is, majd a szoba teljesen lángba borult.

A vádlott először vette észre a tüzet. Megpróbálta menteni fiát, de a nagy füst és az egyre hevesebb lángok miatt végül anyjával együtt menekülniük  kellett a házból. Az áldozat is felébredt, próbált az ablak felé menekülni, ám a szobából már nem jutott ki; a felhalmozódó szén-monoxid és a lángok végeztek vele. A tüzet végül a kiérkező tűzoltók fékezték meg. Mint az ügyészség tényszerűen megállapította, a tragédiához a háztartási gép nem rendeltetésszerű használata, és a vádlott figyelmetlensége vezetett.