Kásler tíz százalékos pedagógus béremelést jelentett be

Publikálás dátuma
2020.02.24. 15:57

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint.
Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. A tárcavezető újságírók előtt elmondta: a béremelés technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg, amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult. Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint. Kifejtette: a gyakornoki besorolású pedagógusok esetében a garantált diplomás bérminimumon felül érvényesül az ágazati pótlék, amely január elsejétől már 8 százalékkal emelkedett. Ezzel az újabb 10 százalékos emeléssel fél év alatt 18 százalékkal nő a gyakornokok bére. A köznevelés hatékonyságának és színvonalának további emelése érdekében a kormány úgy döntött, hogy az intézményvezetők és helyetteseik júliustól a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékban részesülnek - jelezte a miniszter. Kásler Miklós rámutatott: egy ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye a bruttó 182 700 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 629 300 forintról összesen bruttó 812 000 forintra emelkedik.
"A kormány feladata, hogy biztosítsa a pedagógusok képzését és továbbképzését, folyamatosan javítsa munkakörülményeiket, fizetésüket és elismerje tevékenységüket"
Fotó: Népszava
Egy négyszáznál nagyobb tanulólétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító, I. besorolású, egyetemi végzettségű igazgató keresete a bruttó 142 100 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 477 050 forintról összesen bruttó 619 150 forintra nő, az ilyen vezetők száma 6 ezer - ismertette a miniszter. Az iskolaigazgatók helyetteseinek, az intézményegységek és a tagintézmények vezetőinek bérpótléka az igazgatói pótlék fele. Ez az emelés 9 ezer pedagógust érint. A minőségi oktatás elismerése és támogatása érdekében az intézmény vezetője a kiemelkedő teljesítményt tovább ösztönözheti, havonta legfeljebb bruttó 101 500 forinttal - közölte a miniszter. Kásler Miklós úgy fogalmazott: a kormány feladata, hogy biztosítsa a pedagógusok képzését és továbbképzését, folyamatosan javítsa munkakörülményeiket, fizetésüket és elismerje tevékenységüket.
Szerző

Napsütés, eső, még több szél - ilyen lesz a keddi időjárás

Publikálás dátuma
2020.02.24. 15:53
Képünk illusztráció
Fotó: DAVID STOCKMAN / AFP
Kedd estig a Kárpát-medence időjárását eleinte egy köztes anticiklon, majd a nyugat felől érkező melegfront alakítja.
Kedden kezdetben túlnyomóan napos idő lesz, majd délután egyre több felhő várható, napközben helyenként, estétől északnyugat felől egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. Estére mindenütt mérséklődik az északnyugati szél, majd éjszakától megélénkül, néhol meg is erősödik a délnyugatira forduló szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 10 és 18 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget fölött, valamint a Brit-szigetektől nyugatra ciklonok örvénylenek. Hatásukra kontinensünk nagy részén többnyire erősen felhős az ég, és a ciklonokhoz tartozó frontok mentén több helyen esik az eső, az északabbi tájakon havazik, keleten elszórtan alakul ki zápor, hózápor. Ugyanakkor szárazföldünk délnyugati vidéke fölött anticiklon helyezkedik el, arrafelé gyengén és közepesen felhős területek egyaránt előfordulnak, emellett sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását eleinte egy köztes anticiklon, majd a nyugat felől érkező melegfront alakítja.
Témák
időjárás

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar

Publikálás dátuma
2020.02.24. 15:28

Fotó: PHILIP FONG / AFP
A Diamond Princess nevű szállodahajó személyzetének egyik magyar tagja kapta el a vírust.
Koronavírussal fertőződött meg a Japánban karanténba zárt Diamond Princess nevű óceánjáró személyzetének egyik magyar tagja - hangzott el a Külügyminisztérium hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. A minisztérium államtitkára, Menczer Tamás arról számolt be, a szállodahajó karanténjának február 19-i feloldása után is azon maradt a személyzet, köztük a három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. A japán hatóságok tájékoztatták a magyar külügyet arról, hogy egyikük esetében pozitív lett a fertőzöttséget vizsgáló teszt.
A megbetegedett magyart várhatóan 2-3 napon belül a hajóról kórházba, vagy karanténmegfigyelő központba szállítják.

Menczer szerint akkor viszik utóbbiba, ha nem mutat tüneteket. Az államtitkár tudomása szerint a fertőzött tünetmentes, nem lázas és nem köhög. Jelenleg a hajón tartják őt elkülönítve. A

Aki teheti, ne utazzon Olaszországba

Csak kevéssel egészítette ki a belügyi operatív törzs korábbi tájékoztatását Menczer. Így tolmácsolta a külügy két kérését: az egyik, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hívható zöldszámát ne keressék például síeléssel kapcsolatos információkra szomjazó állampolgárok. Azt azoknak tartják fent, akik valóban bajban vannak. A másik pedig, hogy
minden magyar csak akkor utazzon Olaszországba, ha halaszthatatlan dolga van ott.

Elhangzott az is, hogy a korábbi hírek keltette látszat ellenére, egy Olaszországgal határos ország sem vezetett be vasúton vagy közúton korlátozást. Kizárólag egyetlen vonatot tartóztattak fel, amelyiken olyan utasok utaztak, akiknél felmerült a fertőzés gyanúja.
Ami Olaszországot illeti, ott számos korlátozás került bevezetésre a fertőzéssel érintett területeken. Így sok helyen felfüggesztették a tömegközlekedést, az oktatást, a sport- és munkatevékenységeket, illetve a nyilvános események megtartását. Ezek jellemzően kisebb településekre vonatkoznak.

Jól vannak a Kínában lévő magyarok

Jelen pillanatban 171 magyar állampolgár tartózkodik Kínában, a pekingi magyar nagykövetség mindannyiukkal kapcsolatban áll, így tudható: mindannyian jól vannak - hangzott el a sajtótájékoztatón. A járvánnyal leginkább érintett öt tartományban 20 magyar van, ők is tünetmentesek.
Szerző
Frissítve: 2020.02.24. 15:43