Menye lakását bérelte a tapolcai fideszes politikus, mi álltuk a cechet

Publikálás dátuma
2020.02.24. 08:47
Fenyvesi Zoltán, Orbán Viktor társaságában
Fotó: Vivien Cher Benko / Fenyvesi Zoltán /Facebook
Közel három millió forintot fizetett ki az Országgyűlés a Fenyvesi Zoltán albérlete után. A lakás és a pénz is családban maradt.
Menye ingatlanját bérelte közpénzből Fenyvesi Zoltán tapolcai fideszes képviselő – tudta meg a Blikk. A  két évvel ezelőtti választáson első ízben egyéni parlamenti mandátumot szerző kormánypárti politikusnak az Országgyűlés Hivatala 2018 augusztusától 2019. szeptember végéig bérelt egy fővárosi ingatlant, havonta 200 ezer forintért
A 14 hónap alatt a hivatal 2,8 millió forintot fizetett ki a rezsit is tartalmazó bérleti díjra a tulajdonosnak, aki nem más, mint Fenyvesi fiának barátnője, később felesége.

A lap kikérte az országgyűlés sajtóirodájától a vonatkozó szerződést, amelyből kiderült, hogy egy 46 négyzetméteres külkerületi panellakásról van szó. A választás azért is különös, mert az ingatlan autóval fél, tömegközlekedéssel majdnem egy órára van a Parlamenttől, noha a hivatal épp azért bérel lakást a vidéki képviselőknek, hogy könnyedén bejárhassanak a munkahelyükre. Ráadásul a rendelkezésre álló keretből a rokon lakása helyett Fenyvesi egy belvárosban lévő, jóval exkluzívabb ingatlant is kaphatott volna anélkül, hogy egy fillért is kellett volna fizetnie. Így tesz egyébként 2019 szeptembere óta, a családi panellakás helyett ugyanis már egy közel 100 négyzetméteres, a Kossuth tér szomszédságában lévő lakást bérel neki az Országgyűlés havi 328 ezer forintért.
A politikus a napilap megkeresésére elismerte, hogy fia barátnőjétől bérelte az ingatlant, a váltást pedig a két fiatal tavaly nyári esküvőjével indokolta. – Házasságkötésük után az Országgyűlés Hivatalán keresztül felmondtam a 2018. augusztus 1. hatállyal kötött bérleti szerződést, bár a jogszabály erre nem kötelezett volna, hiszen a magyar Polgári Törvénykönyv 8:1. paragrafusa szerint nem közeli hozzátartozóm – fogalmazott Fenyvesi. A szerződés ugyanakkor majdnem három hónappal a frigyet követően szűnt csak meg. A képviselő érvelése helytálló, ugyanis fura módon a visszaélések elkerülése érdekében a fiától nem bérelhetne ingatlant, annak feleségétől viszont minden további nélkül igen. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint visszaélés gyanújára ad okot, ha a közpénz egy politikuson keresztül a családi kasszába vándorol át.
Az emberek nehezen hiszik el, hogy ilyen esetben piaci mechanizmusok érvényesülnek. Szigorítani kellene a lakásbérleti szabályozást, hiszen akkor legalább megnehezítené a törvény, hogy trükközzenek a politikusok –

magyarázta az újságnak nyilatkozó szakértő.  Az országgyűlési képviselők számtalan juttatást kapnak a fizetésük mellé, a legértékesebbek közé tartozó lakásbérletet viszont csak akkor vehetik igénybe, ha sem nekik, sem a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozóiknak nincs a fővárosban ingatlanjuk. Az országgyűlés jelenleg közel 350 ezer forintig állja a bérleti díjat, ez az összeg azonban az évente emelkedő képviselői tiszteletdíjjal arányosan nő.
Szerző

Már vizsgálják a koronavírus miatt karanténba zárt magyar diákokat

Publikálás dátuma
2020.02.24. 08:23
Képünk illusztráció
Fotó: Evgeny Yepanchintsev / AFP
Az Olaszországból visszatérő gimnazisták és felnőtt kísérőik is jól vannak, 14 embert figyelnek meg a Dél-pesti Centrumkórházban.
Megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik Olaszországból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa hétfő reggel az M1 műsorában. A főorvos beszámolója szerint diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Emlékeztetett, hogy az országos tisztifőorvos 14 napra rendelte el a karantént, így addig valamennyien a kórházban maradnak - írja az MTI.
Szlávik hangsúlyozta, nem azt kell nézni, hogy honnan érkeztek, hanem, hogy voltak-e veszélynek kitéve; a diákoknak Milánó mellett, egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amelyet az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra. „Folyamatosan ellenőrizzük őket, egészségügyi felügyelet alatt állnak, reméljük, nem lesz semmi baj” - mondta Szlávik János. Mint hozzáfűzte, az ilyen járványokat csak drasztikus intézkedésekkel lehet megfékezni vagy lassítani, így valószínű az is, hogy további hasonló intézkedések lesznek Olaszországban. A főorvos kitért arra is, hogy a három magyar, aki (egy óceánjáró hajóról hazaérkezve) korábban került karanténba, továbbra is jó állapotban van A vizsgálatok alapján nincs nyoma annak, hogy bármely vírusfertőzéstől szenvednének. Nekik péntekig, illetve szombatig kell a kórházban maradniuk. 
Szerző
Frissítve: 2020.02.24. 11:34

Egymilliárd euróra büntették miattuk Magyarországot, de Rogán ügynöksége így is tőlük kér tanácsot

Publikálás dátuma
2020.02.24. 08:07
Rogán Antal
Fotó: Népszava
A vaskos állami tenderben feltűnik egy Bajkai-féle cég, és a trió, ami olyan „alaposan” őrködött a közbeszerzések körül, hogy az több százmilliárd forintos szankciót jelentett az országnak.
Sokmilliárdos állami informatikai beszerzések kulcsszereplője lett az Orbán család jogi ügyeinek intézőjeként is ismert országgyűlési képviselő, Bajkai István egyik cége, az Aponius Consulting Kft. Január végén kötött keretszerződést közbeszerzési tanácsadásra a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-vel amely Rogán Antal, illetve a Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozik – tudta meg a 24.hu.
Az állami ügynökség mintegy 1100 szervezet – költségvetési szervek, intézmények, állami cégek – informatikai beszerzését menedzseli, hivatalosan azért, hogy a „átláthatóbbá és rendszerezhetőbbé tegye az állami informatikai kiadásokat”.
A közbeszerzési tanácsadónak több száz milliárdos beszerzéshez lesz köze, a dokumentációban legalábbis 3500 (köz)beszerzési eljárás lefolytatásáról, benne húsz keretmegállapodásról van szó – az utóbbiak becsült értéke egyenként meghaladhatja az 50 milliárd forintot.

Ezek szerint az Aponius megbízása 36 hónapja alatt jó sok és nagy méretű közbeszerzéshez ad majd szaktanácsot. A szerződésből az derül ki, hogy a cég 25 ezer forintos óradíjért vállalta a munkát, a keretszerződés teljes összege viszont nem szerepel a dokumentumban. A méretre csak abból lehet következtetni, hogy az egyedi projektek esetében 30 százalékos, a keretmegállapodás meghiúsulása esetére 150 millió forint kötbért kötöttek ki. A hírportál megkérdezte a DKÜ vezérgazgatóját, Koszorus Lászlót, hogy mennyit szántak a tanácsadásra, cikkük megjelenéséig azonban nem kaptak választ.
Akármennyi pénzről lesz szó, az biztos, hogy nem egyedül viszi el az Aponius, alvállalkozóként bevonja a Csendes Consulting Zrt.-t, Gacsályi Bélát, a Mátyus Ügyvédi Irodát és az ODC Open Doors Consulting Kft.-t - jegyzi meg a lap.  Az ügynökség pályázatára egyébként négyen aspiráltak, de az eredményhirdetés szerint minden vetélytárs elhullott, mert érvénytelen ajánlatot tett. A Procura Consulting Kft. és a Kelemen Zoltán ügyvéd nem nyújtotta be a kért hiánypótlást, a Lázár János egykori kancelláriaminiszter holdudvarához sorolt Ész-Ker Zrt. pedig tanácsadói pályázatok esetében ritka ok miatt zuhant ki: aránytalanul alacsonynak ítélték a vállalási árát.
Az Ész-Ker azonban így sem csúszott le teljesen a tanácsadói bizniszről. Labdába rúgott a pályázat második részében, amely közbeszerzési minőségbiztosítási és ellenőrzési feladatokra szól. Itt a nyertes nettó 14900 forintos óradíjjal a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda lett, és alvállalkozóként bevitte a projektbe az Ész-Ker Zrt., a Dr. Takács Éva Ügyvédi Iroda és a Dr. Pete Judit Ügyvédi Iroda mellett.

Az uniós közbeszerzések felett is bábáskodtak, elkeserítő eredménnyel

Úgy tűnik tehát, nem ártott meg az udvari tanácsadóknak, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter másfél éve kipenderítette őket az uniós támogatású közbeszerzések tanácsadói pozíciójából. A 4,8 milliárd forintos gigamunkára szerződtetett konzorcium tagjai a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, az Ész-Ker Zrt. és Bajkai ügyvédi irodája, az SBGK volt. Bajkai Fidesz-alapító, az egyik legjobban kereső honatya, az irodában 20,5 százalékos tulajdonos, de évek óta szünetelteti praxisát. Ugyanakkor nem tartja magát távol a közbeszerzésektől, cégérdekeltsége révén egyre több állami megrendelést nyer el.
A trió arra szerződött 2016-ban Lázár János kancelláriájával 4,8 milliárd forintért, hogy őrködnek az uniós támogatású projektek közbeszerzésének szabályossága felett.
Az eredmény azonban lesújtó volt: annyi szabálytalanságot engedtek át a szűrőn, hogy végül egy milliárd euró átalánybüntetést kapott Magyarország.

Ezt nemrég Anton Schrag, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgató-helyettese megerősítette a Portfoliónak. Ahogy a 24.hu korábban megírta, ez azt jelentette, hogy minden tizedik eurót vissza kellett fizetni, és ezen felül egyedi ügyekben további „pénzügyi korrekciót” is be kellett vállalni, vagyis a szankció összességében biztosan meghaladta a 400 milliárd forintot.
Az említett tanácsadói megbízás az Európai Bizottság által kifogásolt projektek listáján volt, de a lap információi szerint nem kellett miatta büntetést fizetni, mert nem is küldték ki Brüsszelbe a számlákat, azt a magyar költségvetésből állták. A résztvevőknek nem esett bántódásuk, és most az állami informatikai beszerzések körül tüsténkedhetnek. Mindössze annyi eltéréssel áll fel a csapat, hogy a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, valamint az Ész-Ker Zrt. mellett ezúttal nem Bajkai ügyvédi irodája, az SBGK, hanem Bajkai cégérdekeltsége, az Aponius Consulting Kft. a befutó - teszi hozzá a portál.
Szerző